0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bestyrelsesformand: Det offentlige lukker sig om sig selv

Økonomiministeriet har oprettet en statslig konsulentvirksomhed, der skal rådgive hele staten. Det er dybt bekymrende.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Philip Ytournel/POLITIKEN
Arkivtegning: Philip Ytournel/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det offentlige etablerer store konsulentafdelinger i stedet for at trække på de vidensmiljøer, der i forvejen findes i samfundet. Regeringen kom til magten på en programerklæring om, at der skulle spares på det offentliges brug af konsulenter. Konsulentbranchen blev et symbol i statsministerens retoriske bestræbelser på at dele befolkningen op i mennesker med gode hensigter – de offentligt ansatte og lønmodtagere, der har ’knoklet’ hele deres liv inden for en fast overenskomstbestemt arbejdstid, og så andre i den private sektor, der antages primært at være drevet af ønsket om personlig vinding og kun nødtvunget bidrager til fællesskabet.

Jeg blev irriteret, men var egentlig ikke bekymret på branchens vegne. Sådanne angreb på konsulentbranchen kommer typisk med et interval på 4-5 år. Jeg erkender, at konsulenters værdibidrag kan forekomme abstrakt. Især for mennesker, der ikke er så tæt på virksomheder og institutioner, hvor en afgørende parameter er udvikling og brug af ny viden. Dette giver plads til, at nogle politikere mener at kunne score billige point ved at sætte spørgsmålstegn ved brug af konsulenter. Debatten kører så normalt i et par uger. Så kommer der undersøgelser, der underbygger, at konsulenter skaber værdi, og at konsulentbranchen er en af de brancher i Danmark, der har de mest tilfredse kunder.

Populistiske politikeres forsøg på at skaffe nogle billige point på denne dagsorden kan derfor til syvende og sidst ikke konkurrere med det faktum, at virksomheder og institutioner i en foranderlig verden i stigende grad må trække på viden og ressourcer til specifikke opgaver uden for egne organisatoriske rammer. Det øgede brug af konsulenter er altså ikke et resultat af smarte og egennyttige påfund hos konsulentfirmaer. Det er et logisk resultat af den måde, som samfundets produktionsvilkår har ændret sig på. Sådan er det over hele den vestlige verden, således også i Danmark. Og ikke kun i den offentlige sektor.

Den private sektor repræsenterer to tredjedele af konsulentbranchens samlede omsætning i Danmark. Derfor regnede jeg også med, at stormløbet mod konsulentbranchen ville gå i sig selv igen, når regeringen blev mødt af realiteterne. Men sådan går det tilsyneladende ikke denne gang. Man talte oprindelig om en besparelse på 3-3,5 mia. kr., som man skulle bruge til flere ’varme hænder’. Hvordan man så lige vil sikre den sammenhæng, kan man jo spekulere over. Det er der så ikke så mange, der har gjort, for oppositionen og støttepartierne er tavse i denne sag. Men ikke nok med det. Ministerier og styrelser er stort set holdt fuldstændig op med at købe konsulenter. I stedet er man inden for alle ministerområder, men også ude i kommunerne, hvor KL i en aftale med regeringen er spændt for vognen med besparelse i konsulentforbruget, i stor stil gået i gang med at fastansætte konsulenter.

At gøre variable omkostninger til faste omkostninger. Det skal der nok komme flere varme hænder og politireformer ud af. Derudover har Økonomiministeriet opbygget en stor konsulentvirksomhed, Statens Analyse og Implementering, som skal yde rådgivning og assistance til hele staten. Af enhedens salgsbrochure fremgår det, at man kan få udført stort set alle typer analyse- og rådgivningsopgaver. Skulle man være bekymret for, om enheden har kompetencerne, så forsikres det, at man har ansat konsulenter fra den private sektor. Ovenikøbet med logoer fra de anerkendte konsulentfirmaer, man har rekrutteret fra. Bare for at gnide lidt salt i såret. Men nu kan vi endelig have tillid til konsulenterne, for nu er de blevet offentligt fastansat.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter