Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MIKKEL BERG PEDERSEN
Foto: MIKKEL BERG PEDERSEN

Afhængighed. Der går ikke længe imellem, at vi har fat i telefonen af den ene eller den anden årsag. Nye undersøgelser viser, at nogle gør det så ofte som hvert 7. minut. (Arkivfoto)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi tjekker vores smartphone 100-150 gange om dagen

Flere undersøgelser viser, at vi kigger på vores telefon hvert 7. minut.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den ligger der, når vi står op. Den informerer os, når vi spiser morgenmad. På arbejdet er den for det meste stille, men vi tjekker den alligevel ofte. Om aftenen er den igen på banen, og som et trofast kæledyr følger den os i seng.

Det er selvfølgelig smartphonen, der er tale om. Flere store mobilselskaber har forsket i, hvordan vi bruger den, og hvor ofte vi gør det. Afhængig af målemetoden veksler tallet en smule, men at vi i gennemsnit tjekker mobilen mellem 100 og 150 gange i døgnet går igen.

Ericsson har lavet en undersøgelse blandt svenskere i Stockholm, der måler svenskernes smartphoneaktivitet på deres brug af apper. Her viste undersøgelsen, at de mest aktive brugere interagerede med deres smartphone hvert 7. minut. Eller 150 gange dagligt.

Vi vil vide, hvad folk svarer »Der er mange ting, der hele tiden kræver vores opmærksomhed. En ven uploader et billede, det kommenterer man på, og så skal man hele tiden lige tjekke, hvem der svarer, hvem der synes godt om og så videre. Særligt de sociale platforme kræver drypvis opmærksomhed«, forklarer internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen.

Han fortæller, at meget af kommunikationen med vores medmennesker i dag er flyttet til digitale platforme, og derfor er det helt naturligt, at vi er interesserede i at læse svarene fra dem, vi 'taler' til.

»Hvis du fortæller en vittighed, bliver du som regel også stående i lokalet for at finde ud af, om folk griner«, siger Anders Colding-Jørgensen.

Mange nyttige funktioner hæver tallet
Men det er ikke kun interaktionen med andre mennesker, der får gennemsnitsbrugeren til at kigge på telefonen mere end 100 gange om dagen.

Smartphonen indeholder nemlig også en række nyttige funktioner, som hjælper den almindelige smartphoneejer i hverdagen.

Anders Colding-Jørgensen fortæller, at vejvisere, ordbøger, rejseplaner, nyheder og meget mere er med til at gøre, at vi bruger telefonen, så ofte som vi gør.

»Den er mættet med funktionaliteter, og med de sociale medier oveni, kan det tangere afhængighed«, siger han.

Mere tid på mobilen end kæresten
Afhængighedsforholdet mellem danskerne og deres smartphone bliver også bekræftet i en undersøgelse lavet af Yougov for MetroXpress.

Her svarer hver tiende dansker, at »jeg bruger mere tid på min smartphone end på min kæreste«.

Også forældre må krybe til korset. Ni procent af de adspurgte føler, at de bruger mere tid på mobilen end på deres hjemmeboende børn.

»Mennesker kan ikke multitaske. Hver gang vi bruger vores smartphone i selskab med andre, er det med til at klippe vores opmærksomhed i stykker«, siger Anders Colding-Jørgensen.

For meget mobilinteraktion er unødvendig
Han råder ofte folk til at overveje, om det virkelig er nødvendigt for dem at tjekke telefonen så ofte, som de føler, de bør.

»Hvis ikke man er hjertekirurg, er det virkelig ikke nødvendigt at tjekke hele tiden. Tværtimod bliver man mere interessant, hvis ikke man altid sidder med telefonen i hånden - klar til at svare alt og alle«, mener han.

Modsat mange mobilafhængige mener han ikke, at det er socialt uacceptabelt, at man ikke konstant er tilgængelig på de sociale medier.

»Vi skal ikke være amish«
Men at de 100-150 daglige kig er blevet så meget for meget, at vi skal finde den gamle simple telefon frem fra skufferne, mener Anders Colding-Jørgensen alligevel ikke.

»Vi skal ikke tilbage til at være amish, men vi skal blive bedre til at tænke over, hvilke af vores smartphone-vaner, der rent faktisk giver os noget værdi, og hvilke der bare forstyrrer«, siger han.

Anders Colding-Sørensen råder folk til at skære ned på det sociale medieforbrug på telefonen og købe et vækkeur, så man undgår at have telefonen med i seng.

En fremtid uden smartphones

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Trendforsker Henrik Vejlgaard mener, at forbruget vil dale helt af sig selv. Han sammenligner smartphonetrenden med enhver anden trend, der kommer og går.

»Smartphones har i høj grad stadig nyhedens interesse. Der er masser af mennesker, der endnu ikke har en, så der går noget tid, inden smartphonen topper. Men derefter vil interessen dale, og der kommer nye måder at kommunikere på«, siger han.

LÆS OGSÅ

Henrik Vejlgaard er enig med Anders Colding-Jørgensen i, at det høje antal daglige klik skyldes, at smartphonen både har en social og en praktisk funktion.

Og hans gæt er, at samlingen af mange funktioner i samme enhed også vil fylde i fremtiden.

»Jeg gætter på, at vi vil se en fusion mellem smartphone og tablet i fremtiden. Og så tror jeg, at smartphones såvel som apper i højere grad vil blive tilpasset til vores individuelle behov. Det ser man også uden for teknologien, så det er helt naturligt, siger Henrik Vejlgaard og nævner blandt andet Coca Colas reklamefremstød med navne på flaskerne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden