Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Julie Kjær (foto) er en spændende improvisator med et sprødt, dansende spil, der er blevet kaldt »edgy and thoughtful«. Sammen med Maria Dybbroe spiller hun i Kulturtårnet 10. februar i København K. under Vinterjazz. Foto: Dawid Laskow
Foto: Dawid Laskowski

Julie Kjær (foto) er en spændende improvisator med et sprødt, dansende spil, der er blevet kaldt »edgy and thoughtful«. Sammen med Maria Dybbroe spiller hun i Kulturtårnet 10. februar i København K. under Vinterjazz. Foto: Dawid Laskow

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stor guide: Politikens anmeldere klæder dig på til Vinterjazz 2019

Værsgo. Her er jazzguiden til din februar.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landets scener fyldes med jazz, når festivalen Vinterjazz spiller 1.-24. februar.

Politikens anmeldere anbefaler de mest lovende koncerter fra det store festivalprogram.

Thomas Michelsen

Karmen kan det hele

Den nye danske jazzkvartet Karmen Rõivassepp Quartet har navn efter sangeren Karmen Rõivassepp. Med sig har hun pianisten Simon Eskildsen, Adrian Christensen på bas og Daniel Sommer på trommer, og man kan høre klar inspiration fra sofistikeret moderne jazz, når de fire går i gang. Men tag ikke fejl. Den estiske sanger med den lyse og nærmest instrumental-lette vokal kan sine jazzklassikere. Og så er hun selv skrap til at skrive numre.

Karmen er nemlig også både komponist, arrangør og en kapabel big band-dirigent, der i løbet af sine efterhånden seks år i Danmark har etableret sig som et stærkt nyt navn på den aarhusianske jazzscene.

Kvartettens debutalbum ’Dance of Sounds’ udløste prisen The New Danish Jazz Artist til Danish Music Awards 2018, og under Vinterjazz 2019 kan man opleve Karmen Rõivassepp og hendes kvartet på hjemmebane på Atlas i Aarhus, hvor hun under Vinterjazz endda vil få overrakt den nystiftede Aarhus Jazz Talent-pris. En pris, der gives til en person, som har gjort sig ekstraordinært bemærket og har udvist et særligt talent i sit virke for jazzmusikken i Aarhus.

Karmen Rõivassepp Quartet, 5. februar kl. 20, Atlas, Vester Allé 15, Aarhus.

Et romantisk forhold

Det er et år siden, Maria Dybbroe første gang mødte og spillede sammen med saxofonist- og komponistkollegaen Julie Kjær. Det foregik hjemme i Marias egen stue på Kvindernes Internationale Kampdag. Nu mødes de to under Vinterjazz og improviserer igen. Også denne gang på et lille sted. Nemlig i tårnet på Knippelsbro.

Marie Dybbroe gav et nap med, da T.S. Høeg og Kasper Tranberg sidste år fejrede 40 års Copenhagen Jazz Festival under åben himmel med opførelsen af den vanvittigt frodige og herligt eklektiske ’The Jubilee Suite’, og hendes lyttende og frie improvisationsspil er kendt fra trioen KØS, der leverer den vildeste improjazz, og saxofon- og basbandet Cactus, som hun leder.

Maria Dybbroe. Foto: Cisser Mæhl
Foto: Cisser Mæhl

Maria Dybbroe. Foto: Cisser Mæhl

Julie Kjær er en spændende improvisator med et sprødt, dansende spil, der er blevet kaldt »edgy and thoughtful«. Begge mestrer virkelig deres instrumenter, og i et interview her i avisen har Marie Dybbroe sagt, at hun har, hvad hun kalder »et romantisk forhold« til musik. Hun synes simpelthen, det er en smuk ting at give videre til publikum.

Maria Dybbroe & Julie Kjær, 10. februar kl. 17, Kulturtårnet på Knippelsbro, Kbh. K.

Ambitionerne er store

Laurits Hyllested tog afgangseksamen fra Det Rytmiske Musikkonservatorium for kun lige godt et halvt år siden, og han er dybt optaget af et projekt, han kalder ’Darling River’.

Det er indspillet på det, der skal være hans debutalbum, han opførte det i sommer under Copenhagen Jazz Festival, og ambitionsniveauet er markant, når han denne gang bearbejder materialet i selskab med så toneangivende musikere som trompetisten Kasper Tranberg, saxofonisten og klarinettisten Lars Greve og pianisten August Rosenbaum.

Lars Hyllested. Foto: Darling River

Lars Hyllested. Foto: Darling River

Hyllested er med på den bølge af musikere, der arbejder med at forene rytmisk, klassisk og elektronisk musik. Elektroniske instrumenter og strygekvartet skal smelte sammen ved hjælp af live-processering, samtidig med at lyden optages og sendes rundt i rummet ved hjælp af højttalere, så musikken rejser mellem musikere og publikum, lover Vinterjazz. Dermed vil koncerten fokusere på at integrere publikum med musikerne, der vil være placeret i øer rundt omkring i rummet, så publikum sidder mellem musikerne.

Lars Hyllested Darling River, 12. februar kl. 20, Koncertkirken, Kbh. N.

Kim Skotte

Grønlandsk Elegi

’Requiem’ indbragte trompetisten og komponisten Jakob Buchanan fornemme priser. Nu har Buchanan sammen med den norske trommeslager Helge Norbakken begået et nyt ambitiøst værk ’Songs To The Green Land’.

Musikken, som skal udtrykke længsel, savn og drømme hos det grønlandske folk, opføres sammen med Aarhus Jazz Orchestra og Aningaaq Koret.

Songs To The Green Land, 22.februar kl. 20, Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads, og 23. februar kl. 20, Musikhuset, Thomas Jensens Allé 2, Aarhus.

Livlig dinojazz

Britiske Dinosaur under ledelse af den unge trompetist og komponist Laura Jurd er et af de mest mest afvæbnende navne på den britiske jazzscene.

På en scene domineret af lige dele moderne coolness og bedaget fusion stikker Dinosaur ud. Det lyder ikke specielt cool, når Jurd trutter messingmuntert og hylder Miles Davis, men det sker med smittende begejstring.

Dinosaur, 7. februar kl. 20, Teater Momentum, Ny Vestergade 18, Odense.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ultramenneskeligt

Trommeslageren Peter Bruun Harz opfatter rytmer som en slags tyggegummi, som kan bearbejdes og strækkes på elastiske måder. I All Too Human skaber han musik, der er temmelig mystifystisk, men alligevel umiddelbart ombord- inviterende.

I et samarbejde med den franske guitarist Marc Ducret er også Simon Toldam og Kasper Tranberg med på det kun alt for menneskelige hold.

All Too Human + HEX. 1. februar. Bryggekælderen, Jazz Club Loco, Njalsgade 15, Kbh. S.

Henrik Palle

Svensk veteranguitarist og mestermusiker

Når det gælder jazzguitarister, er en af de allerstørste nulevende født her i Skandinavien. Han bærer det gode borgerlige navn Georg Wadenius, og siden 1960’erne har han været aktiv på scenen med et virtuost spil og et unikt melodiøst løb.

Han indtog scenen som medlem af den ret legendariske fusionsgruppe Made in Sweden, hvis to første lp’er fra henholdsvis 1968 og 1969 er højdepunkter i svensk jazz-rock. Siden fik amerikanske Blood, Sweat And Tears øje på ham, hvilket sendte ham til USA og en flot karriere som session-musiker.

Hans generalieblad er imponerende. Og i anledning af vinterjazzen er han i København med en stærk trio: bassisten Lars Danielsson og trommeslageren Per Lindvall. De tre indspillede forrige år sammen med tangentmanden Jesper Nordenström cd’en ’Cleo & Friends’.

Georg ’Jojje’ Wadenius, 7. februar kl. 20, Jazzhus Montmartre, St. Regnegade 19, Kbh. K.

Ekstraordinær god bassist

Der er noget med vort lille lands klima, som åbenbart fremmer udviklingen af ekstraordinært gode bassister. Akkurat hvad det er, vides ikke. Men det er kommet os til gode i indtil flere menneskealdre, lige siden det legendariske Montmartre i St. Regnegade havde næsten dagligt besøg af Ben Webster og Dexter Gordon.

En af veteranerne fra dengang er Mads Vinding. Som purung tjente han sine sporer i selskab med indfløjne superstjerner og lokale kræfter, og siden har han medvirket i så mange sammenhænge, at det næsten ikke er til at overskue.

Veronica Mortensen.
Foto: Linda Johansen

Veronica Mortensen.

For nylig fyldte han rundt i den dyre ende af skalaen, men spiller ufortrødent videre med sin dybe, runde tone og sin elegante rytmiske signatur. Med sig har han sangerinden Veronica Mortensen, der albumdebuterede i 2001 med den gode ’Pieces in a Puzzle’. Ud over hende er Vinding i selskab med pianisten Artur Tuznik.

Mads Vinding duo feat. Veronica Mortensen, 8. februar kl. 21.00, Huset, Rådhusstræde 13, Kbh K.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så er der seriøs simigwa

Vi kalder det alt sammen for verdensmusik, hvilket må siges at være et udtryk for et umådeligt indsnævret syn på verden. Men lad nu det ligge. For den er ganske fed, denne ikke-vestlige musik, der omfatter alt lige fra tuvelansk strubesang til afrikansk gnawa.

Således også den ghanesiske dansemusik simigwa, der blandt andet fortolkes og formidles af saxofonisten og sangeren Gyedy-Blay Ambolley, der er ikke så lidt af en veteran. Han kom på banen tilbage i de tidligere 1970’ere med en unik og fabelagtigt forrygende blanding af funk, soul og andet.

Han var en af de første, der havde rap som en del af udtrykket, og han er still going strong et lille halvt århundrede senere. Han er til og med politisk i sine tekster og en kritiker af magthaverne og situationen i hjemlandet. Han medbringer sit orkester, Sekondi Band, og det bliver groovy. Vi siger det bare.

Gyedu-Blay Ambolley, 9. februar kl. 21.00, Alice, Nørre Allé 7, Kbh. N.

Se hele programmet på jazz.dk

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips