Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Pølsemix hos Guldgrillen serveres desværre ikke med bølgefritter, men der er til gengæld meget andet godt på tallerkenen.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmeldelse af Guldgrillen: Her banker fedtglinsende sovs dig ned i et brunt hul af lykke

Guldgrillen tager dig med på et nostalgisk trip til et Danmark, der var engang, hvor kødmængderne er rigelige og sovsen svinagtigt god, skriver cafékontrollanten.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst


Det forløsende grin eller ’a comic relief’ er et kendt greb i litteraturen og dramatikken. Når alt bliver for stift, dramaet for stort og følelserne for storladne, kan man lige smide et par jokes og lidt humor ind, så alt ikke bliver for tungt.

Den brune sovs er tilvalg til retterne, og det er imponerende, hvad Umut Sakarya har opgraderet den til

Jeg kan ikke lade være med at tænke på det begreb, da jeg træder ind på Guldgrillen, hvor den brune sovs fedtglinser i rigelige mænger, indretningen er en mellemting mellem Pia Kjærsgaards stue og Dansk Folkemindesamling, og kortet byder på bøfsandwich, pølsemix og flyversjusser.

Umut Sakarya, der står bag Guldgrillen og restauranten Guldkroen, er gastronomiens forløsende og befriende grin midt i den selvhøjtidelige, pincetanrettende, michelinfokuserede madverden. Han har erklæret sin kærlighed til nationalklistret, den brune sovs, og opererer i en tid, før alt skulle være vegansk, øko og glutenfrit.

Vi hopper på en bøfsandwich, en pølsemix og en flæskestegssandwich. 7 minutter senere bipper vores ’gris’, og det er tid til at hente mad i baren. Fastfood for utålmodige børn og voksne.

Glacelignende sovs

Komikken bliver et øjeblik afløst af et næsten ærbødigt syn af de to sandwicher, der nænsomt er overhældt med en glacelignende sovs, så det ligner to store glinsende boller. Respekten for maden bliver understreget af, at de bliver serveret på stellet Hvid Elements fra Royal Copenhagen og ikke skramlede tallerkener fra kolonihavehuset.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Den efterhånden berømte flæskestegssandwich hitter med sin fedtglinsende brune sovs.

»Det er vulgært godt, det her«, smasker jeg til min medspiser, mens saftigt svin, sprød svær og blød bolle blander sig i en perfekt fedtet mundfuld, der bliver holdt i ave af sennepsmayo på indersiden af bollen, syltet rødkål og et par agurkeskiver, der godt kunne have trukket lidt længere i lagen, men det er en detalje.

Den brune sovs er tilvalg til retterne, og det er imponerende, hvad Umut Sakarya har opgraderet den til. Den har næsten konsistens som en bearnaise, og det er netop også svinefedt- eller sky, der giver den tykke konsistens. Der er dybde og umami i smagen, der bliver suget op til sidste brune dråbe.

Bøfsandwichen er også en opgraderet grillklassiker med en bøf, der er rosa i midten og sprød udenpå, og med syrlige og skarpe elementer fra rødbede, agurk og løg prikker det til alle smagssanser på én gang. Jeg havde glædet mig til et nostalgisk gensyn med 80’ernes bølgefritter i pølsemixen som lovet på kortet, men de er erstattet med tyndere, længere fritter med skræl på, der hurtigt bliver lidt for tørre og uinteressante, da varmen damper af.

Men sovsen banker os ned i et brunt hul af lykke, som vi bliver i længe.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Serveringen er tjep på Guldgrillen, der trækker kø på Nansensgade, hvor de fleste spisesteder eller går i sund og grøn retning.

Hipnessfaktor

Guldgrillen er imiteret dansk folkehygge, så det driver ned ad væggene. Stilen fra Guldkroen (ejerens anden restaurant) går igen med vægge tapetseret med billeder af kongefamilien, porcelænsplatter og gajolæskefilosofibroderet i stramaj. John Mogensen, Lis & Per og Kirsten & Søren udgør soundtracket, som kyler dig ud i nostalgisk dansktoptrip, mens flyversjusser og Fernet Branca kan flyde til i rigelige mængder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pris vs. kvalitet

Kortet er begrænset og portionerne rigelige, så du behøver kun at bestille én ret, før aftensmadssulten og lidt mere er klaret. Det betyder, at du kommer meget langt for 100 kroner, og du får mad, hvor det meste er lavet fra bunden. Hvor råvarerne så kommer fra, siges der intet om, og det ville være endnu et plus, hvis man vidste, om grisen var fra friland og ikke en trang industristald.

Dommen

Der er dage, hvor det indre apparat skal svines til eller stabiliseres efter en bytur. Begge dele kan du så fremragende få gjort hos Umut Sakayras folk. Selv om Guldgrillen er en kitschet kliché på verden af i går, vil han noget med sin mad og viser, at det traditionelle danske køkken har en berettigelse, når kærligheden til og respekten for den brune sovs er stor nok.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Det er det gammeldags danske fastfoodkøkken, der hylles på Guldgrillen. Til maden kan man passende drikke cola og grøn sodavand fra Frem.

Læs mere:

IBYEN

Pr-foto

Tacos, naturvin og nyt liv i et 00'er-hotspot:  Her er 9 nye spise­steder i København, du skal kende

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Mads Nissen

Ibyen guider til comfort food:  Takket være disse 6 serveringer burde du kunne overleve din efterårsblues i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt