0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Giv en julegave, der glæder langt ind i det nye år. Giv et abonnement på Politiken

Anmeldelse af Guldgrillen: Her banker fedtglinsende sovs dig ned i et brunt hul af lykke

Guldgrillen tager dig med på et nostalgisk trip til et Danmark, der var engang, hvor kødmængderne er rigelige og sovsen svinagtigt god, skriver cafékontrollanten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Pølsemix hos Guldgrillen serveres desværre ikke med bølgefritter, men der er til gengæld meget andet godt på tallerkenen.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst


Det forløsende grin eller ’a comic relief’ er et kendt greb i litteraturen og dramatikken. Når alt bliver for stift, dramaet for stort og følelserne for storladne, kan man lige smide et par jokes og lidt humor ind, så alt ikke bliver for tungt.

Den brune sovs er tilvalg til retterne, og det er imponerende, hvad Umut Sakarya har opgraderet den til

Jeg kan ikke lade være med at tænke på det begreb, da jeg træder ind på Guldgrillen, hvor den brune sovs fedtglinser i rigelige mænger, indretningen er en mellemting mellem Pia Kjærsgaards stue og Dansk Folkemindesamling, og kortet byder på bøfsandwich, pølsemix og flyversjusser.

Umut Sakarya, der står bag Guldgrillen og restauranten Guldkroen, er gastronomiens forløsende og befriende grin midt i den selvhøjtidelige, pincetanrettende, michelinfokuserede madverden. Han har erklæret sin kærlighed til nationalklistret, den brune sovs, og opererer i en tid, før alt skulle være vegansk, øko og glutenfrit.

Vi hopper på en bøfsandwich, en pølsemix og en flæskestegssandwich. 7 minutter senere bipper vores ’gris’, og det er tid til at hente mad i baren. Fastfood for utålmodige børn og voksne.

Glacelignende sovs

Komikken bliver et øjeblik afløst af et næsten ærbødigt syn af de to sandwicher, der nænsomt er overhældt med en glacelignende sovs, så det ligner to store glinsende boller. Respekten for maden bliver understreget af, at de bliver serveret på stellet Hvid Elements fra Royal Copenhagen og ikke skramlede tallerkener fra kolonihavehuset.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Den efterhånden berømte flæskestegssandwich hitter med sin fedtglinsende brune sovs.

»Det er vulgært godt, det her«, smasker jeg til min medspiser, mens saftigt svin, sprød svær og blød bolle blander sig i en perfekt fedtet mundfuld, der bliver holdt i ave af sennepsmayo på indersiden af bollen, syltet rødkål og et par agurkeskiver, der godt kunne have trukket lidt længere i lagen, men det er en detalje.

Den brune sovs er tilvalg til retterne, og det er imponerende, hvad Umut Sakarya har opgraderet den til. Den har næsten konsistens som en bearnaise, og det er netop også svinefedt- eller sky, der giver den tykke konsistens. Der er dybde og umami i smagen, der bliver suget op til sidste brune dråbe.

Bøfsandwichen er også en opgraderet grillklassiker med en bøf, der er rosa i midten og sprød udenpå, og med syrlige og skarpe elementer fra rødbede, agurk og løg prikker det til alle smagssanser på én gang. Jeg havde glædet mig til et nostalgisk gensyn med 80’ernes bølgefritter i pølsemixen som lovet på kortet, men de er erstattet med tyndere, længere fritter med skræl på, der hurtigt bliver lidt for tørre og uinteressante, da varmen damper af.

Men sovsen banker os ned i et brunt hul af lykke, som vi bliver i længe.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Serveringen er tjep på Guldgrillen, der trækker kø på Nansensgade, hvor de fleste spisesteder eller går i sund og grøn retning.

Hipnessfaktor

Guldgrillen er imiteret dansk folkehygge, så det driver ned ad væggene. Stilen fra Guldkroen (ejerens anden restaurant) går igen med vægge tapetseret med billeder af kongefamilien, porcelænsplatter og gajolæskefilosofibroderet i stramaj. John Mogensen, Lis & Per og Kirsten & Søren udgør soundtracket, som kyler dig ud i nostalgisk dansktoptrip, mens flyversjusser og Fernet Branca kan flyde til i rigelige mængder.

Annonce

Pris vs. kvalitet

Kortet er begrænset og portionerne rigelige, så du behøver kun at bestille én ret, før aftensmadssulten og lidt mere er klaret. Det betyder, at du kommer meget langt for 100 kroner, og du får mad, hvor det meste er lavet fra bunden. Hvor råvarerne så kommer fra, siges der intet om, og det ville være endnu et plus, hvis man vidste, om grisen var fra friland og ikke en trang industristald.

Dommen

Der er dage, hvor det indre apparat skal svines til eller stabiliseres efter en bytur. Begge dele kan du så fremragende få gjort hos Umut Sakayras folk. Selv om Guldgrillen er en kitschet kliché på verden af i går, vil han noget med sin mad og viser, at det traditionelle danske køkken har en berettigelse, når kærligheden til og respekten for den brune sovs er stor nok.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Det er det gammeldags danske fastfoodkøkken, der hylles på Guldgrillen. Til maden kan man passende drikke cola og grøn sodavand fra Frem.

Læs mere:

IBYEN

D'Angleterre/PR

12 stærke anbefalinger:  Her er den eneste guide til gløgg, du behøver at læse i år

PR/Chris Tonnesen

På disse 10 restauranter får du Københavns bedste smørrebrød

Liliana Olivares/Unsplash

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i november

Jacob Ehrbahn

Ibyen guider til trøstemad:  Takket være disse fem serveringer burde du kunne overleve din efterårsblues i København

Martin Lehmann

Ibyen guider:  Ny brødbar fra Hart og 11 andre spisesteder, du gerne vil kende

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Vi spurgte 10 københavnere, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Martin Slottemo Lyngstad

Den store guide til vinter­badning i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Jens Dresling

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i oktober

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Peter Hove Olesen

Sådan fanger du en fisk i Københavns Havn

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads