0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

»Jo mere vi taler om det, jo nemmere er det at sige fra«, siger top kokken Kamilla Seidler om problemerne med sexchikane i restaurationsbranchen.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det her er jo helt vildt rystende«: Sexchikane er hverdagskost for elever på landets restaurationer

Hver tredje elev i kokke-, tjener- og receptionistfaget har oplevet krænkelser, viser ny stor undersøgelse.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Kan du godt løfte en fondgryde med de store kasser?«

Sådan er kokken Kamilla Seidler blevet spurgt som ung. I restaurationsmiljøet er tonen grov. Sexchikane er hverdagskost.

»Klager man over det, lyder det: »Du skal ikke være så sippet, sådan har det altid været««, siger hun.

Nu viser en ny undersøgelse blandt kokke-, tjener- og receptionistelever fra Instititut for Menneskerettigheder, at faget har store problemer med sexchikane.

Det her er jo helt vildt rystende, det kan vi ikke byde nogen

Undersøgelsen er den hidtil grundigste. Den viser, at ofrene ofte ikke forfølger deres sag, tit fordi de ikke ved hvordan, eller fordi de frygter for konsekvenserne. 37 procent af 270 deltagende elever svarer, at de er blevet udsat for krænkende eller grænseoverskridende adfærd. Det kan være kommentarer om tøj, tilbud om sexlegetøj, klap i numsen, kys, at få vist nøgenbilleder, tilsendt porno, uønskede kontaktforsøg eller voldtægt.

»Jeg er ret paf«, siger Bjarke Oxlund, der er chefkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder:

»Hør her, vi taler om unge mennesker under uddannelse, der burde være særligt beskyttede«.

For kvindelige elever er det 51 procent, som svarer, at de er blevet udsat for krænkelser, for mandlige er tallet 30 procent. I tre ud af fire tilfælde er krænkeren en kollega.

Ifølge EU-direktiver og dermed dansk lov er hændelserne formelt set sexchikane. Men knap halvdelen – 46 procent – af de adspurgte, der har været udsat for hændelserne, mener ikke, de har været udsat for sexchikane. Derfor konkluderer instituttet, at 20 procent er udsat for sexchikane.

27 procent: Krænkelser er normalt

At kun godt halvdelen ser grænseoverskridende eller krænkende adfærd som sexchikane, kan skyldes, at de ikke er klar over, at sexchikane er ulovligt. I hvert fald fortæller 27 procent, at seksuelt krænkende adfærd er normalt på deres arbejdsplads.

Undersøgelsen påpeger, at ansvaret for at bekæmpe sexchikane er delt på skoler, arbejdsgivere og Arbejdstilsynet.

»For vores ligestillingsjurister har det taget måneder at gennemskue, hvem der har ansvaret. Hvad skal en 17-årig, der er blevet taget på brysterne, gøre?«, siger Bjarke Oxlund.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at Undervisningsministeren sikrer, at der oprettes en samlet akutrådgivning på erhvervsskolerne, hvor elever udsat for sexchikane kan få hjælp.

Hør her, vi taler om unge mennesker under uddannelse, der burde være særligt beskyttede

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har læst rapporten:

»Det her er jo helt vildt rystende, det kan vi ikke byde nogen. Det skal strammes op. Jeg vil i dialog med ledere på erhvervsskolerne og eleverne«, siger hun.

Hun vil sammen med elever, skoler og arbejdsgivere finde en løsning, ikke kun for kokke-, tjener- og receptionistelever, men for alle ungdomsuddannelser:

»Men jeg er ikke afvisende over for ideen om rådgivning«, siger ministeren:

»Eleverne skal have en klar viden om, hvor de skal henvende sig. Og så skal vi have arbejdsgiverne med, for i en tid, hvor de skriger på arbejdskraft, er det her ekstra absurd. Det er næppe måden, man tiltrækker ansatte på«.

Annonce

Arbejdsgiverorganisationen Horesta er skeptisk over for nogle af undersøgelsens tal.

Vi opfordrer til, at de i for eksempel personalehåndbøger gør meget klart, hvad man accepterer

»46 procent af dem, der siger, de har været udsat for krænkende adfærd, ser det ikke som sexchikane, og vi ved ikke, hvad tallene er i andre brancher. Det ville være interessant med tal også fra for eksempel gymnasiet, måske handler det også om en ungdomskultur«, siger juridisk chef Pia Voss:

»Når det er sagt, er det ikke acceptabelt, at der finder krænkende adfærd sted på arbejdspladser. Det er også arbejdsgivernes ansvar, og vi opfordrer til, at de i for eksempel personalehåndbøger gør meget klart, hvad man accepterer. Horesta har netop indledt et samarbejde med 3F om at lave oplysningsmaterialer«.

Dem får Kamilla Seidler ikke brug for. På hendes nyåbnede restaurant, Lola fik alle til jobsamtaler at vide, at mobning og sexchikane er uacceptabelt:

»Jo mere vi taler om det, jo nemmere er det at sige fra – i stedet for at blive i tvivl om, at det måske er en selv, der er noget galt med, at frygte for sit job eller at blive mobbet. Det er ret simpelt. Men man skal ikke klaske sin kollega i røven, medmindre han eller hun selv beder om det. Efter arbejde«.

Læs mere:

IBYEN

Natural Blue

Stor guide:  Her er sommerens bedste gademad i København

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Rob Palmer / The Whole Fish Cookbook

Fabelagtig pizza, fisk og et nyt ismejeri:  Her er 8 ting, du skal spise, drikke og opleve i juli

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Mie Brinkmann

Ibyens badeguide:  Her er de bedste strande og badesteder i København

Andreas Haubjerg

Nyt liv i gamle kiosker, donuts og ølbar:  Her er 11 nye steder, du skal kende i København

Emma Sejersen

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 15 virkelig gode bud

Amass

Fried chicken og Aperol Spritz-afløser:  Her er 7 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i juni

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Maud Lervik/POL

9 steder med udeservering, hvor Politikens anmeldere glæder sig til at spise og drikke denne sommer

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Mads Nissen

Old Fashioned:  Vil du være en mester i hjemmebaren, skal du starte med denne klassiker

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Philip Ytournel/POLITIKEN

Se listen:  Her er 100 ting, du kan lave uden at forlade hjemmet

Christian Klindt Sølbeck

Stor guide:  Her er 15 af de bedste dansegulve og natklubber i København

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Jens Hartmann Schmidt

18 stop på Enghave Plads:  Vesterbros grønne oase lokker med sol og utallige kaffespots

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Mads Nissen

Ibyen tipper:  Croissantens storhedstid er forbi. Bliver et af disse 6 stykker bagværk arvtager?

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til de saftigste bud

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats 2019:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Peter Hove Olesen

Sådan fanger du en fisk i Københavns Havn

Nyheder

Anmeldelser