0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ibyen guider

Her finder du Københavns bedste antikvariater

Kom med Henrik Palle på en bibliofil spadseretur rundt til nogle af Københavns bedste antikvarboghandlere.

21. maj 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye spillere som Storrs Antikvariat i Nordvest giver Københavns antikvariatmarked nyt liv.

Men ellers er mængden af antikvariater er ikke så stor som i forne tider. Heldigvis er der flere muligheder for at gå på jagt efter læsestof i København.

Her er 6 gode stop i bøgernes by.

1Vangsgaards Antikvariat

Efterhånden det eneste tilbageværende antikvariat i Fiolstræde, som engang var byens førende strøg for så vidt angår brugte bøger. Godt nok er der også Paludans engang så hæderkronede længere nede, over for det gamle universitetsbibliotek, men fordi stueetagen er omdannet til café med burgere og latte, tæller det ikke rigtigt.

Det gør til gengæld Vangsgaards, som ikke alene holder fanen højt efter økonomiske trængsler, men sandelig også har udvidet butikken med forlagsvirksomhed – væsentligste udgivelse handler om det legendariske rockorkester Led Zeppelin og er affattet af monsieur Vangsgaard selv med ødsle fotoillustrationer af Jørgen Angel.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Vangsgaards Antikvariat.

Butikken er velassorteret på mange områder. Nyere dansk skønlitteratur fylder en del, men også den lidt ældre er der rigeligt af. Står man og mangler en førsteudgave af Klaus Rifbjergs ’Den kroniske uskyld’ (den på Det Schønbergske Forlag med omslagsillustration af Thomas Winding, forstås), går man ikke forgæves hos Vangsgaard. Det helt nye er også at finde på hylderne. Etablissementet ligger trods alt i den del af byen, hvor pressens anmeldere kommer forbi.

Personalet er kompetent og venligt, ligesom butikken fremstår afslappet og elegant rodet, som et rigtigt antikvariat skal være. Kasserne foran butikken er altid værd at rode lidt i, hvis man mangler hængekøjelæsning, og alt i alt er priserne særdeles rimelige.

Vangsgaard Antikvariat, Fiolstræde 34-36.

2The Booktrader

Peter Laugesen udgav i sin tid et udvalg af den franske galmand Antonin Artaud på forlaget Arena.

Den er ikke sådan at få fingre i, men et af de steder, hvor man kan være heldig, er i kælderen i Skindergade 23. For et af stedets specialer er faktisk det uopdrivelige – forvaltet på samme niveau som hos salig Jes Jessen i Nansensgade, da han havde stafetten på området.

The Booktrader er en kælder, og når man træder ind i det lavloftede lokale og står til ansigt til ansigt med den langskæggede indehaver, bliver man omgående klar over, at man befinder sig i et skatkammer. Duften af tørt papir og den lidt søde støvfornemmelse i næseborene er som myrra og røgelse for bibliofile. Straks fornemmer man, at her kunne et eksemplar af Jørgen Leths ’Sportsdigte’ befinde sig i et pænt eksemplar.

Jacob Maarbjerg
Foto: Jacob Maarbjerg

Forfatter William S. Burroughs signerer bøger i The Book Trader i 1983.

Det var her, at William Burroughs tør som et stykke knækbrød sad og gav autografer tilbage i de sorte 1980’ere, mens Steen Møller Rasmussens kamera klikkede, og Dan Turèll drak øl ved siden af. Og det er stadig her, at rocksangeren Steen Jørgensen kan finde på at kigge forbi og få en bogsludder og måske et glas vino.

Et særligt speciale er personalia, bio