0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Han lavede »gratis møbler« i en menneskealder: Ikonisk dansk snedkermester er død

Takket være snedkermester Ejnar Pedersen blev Hans J. Wegners stole nogle af de mest eftertragtede designermøbler i verden. Ejnar Pedersen gik nemlig ikke på kompromis med kvaliteten. Nu er han død, 97 år gammel, efter han i sidste uge blev ramt af corona.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup

Ejnar Pedersen gik på pension for mange år siden, men han drog næsten dagligt forbi PP Møbler, som han havde skabt i 1953. I dag er PP Møbler kendt for at skabe Wegner-møbler i en helt unik kvalitet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Snedkermester Ejnar Pedersen havde altid det samme svar parat, når man spurgte ham, hvorfor en Wegner-stol skulle koste 35.000 kroner.

»Jeg plejer at sige, at vi laver gratis møbler«, lød det, før han fortsatte: »Hvis du giver så mange penge for en stol i dag, så vil du om mange år – når du er færdig med at bruge den – kunne sælge den for det samme«.

Og det er jo sandt. God kvalitet falder aldrig i pris. Igennem en menneskealder – ja nærmest i 100 år – stod Ejnar Pedersen for fremstillingen af de smukkeste og mest eksklusive møbler designet af hans gamle ven, Hans J. Wegner.

Men nu er Ejnar Pedersen død, 97 år, og det er hans søn, der fører PP Møbler videre, som det snedkerværksted hedder, som Ejnar Pedersen stiftede i 1953 sammen med sin bror Lars Peder Pedersen.

Siden 2007 har det faktisk været Ejnar Pedersens søn Søren Holst Pedersen og barnebarnet Kasper Holst Pedersen, der har drevet PP Møbler, men Ejnar Pedersen har ikke kunnet holde sig væk fra duften af træ, så han har haft sin daglige gang på værkstedet i Allerød, selv om han for længst var nået pensionsalderen.

Ejnar Pedersen kunne nemlig ikke slippe kampen for det gode håndværk, og da han aldrig gik på kompromis med kvaliteten, kunne man faktisk ikke påstå, at han løj, når han hævdede, at han fremstillede gratis møbler. Et eksemplar af Wegners Den Runde stol eller Poul Kjærholms stukkede PK15 er så gennemført til mindste detalje, at de ikke kun er gode at sidde i, men også vidunderlige at kigge på. Ikke kun, fordi de er designet godt, men fordi Ejnar Pedersen og PP Møbler altid har gjort sig umage.

»Jeg har altid sagt til svendene, at de ikke skal komme og spørge, om ’det her er godt nok?’. Hvis man er i tvivl, er det ikke godt nok. Det skal altid være perfekt«, sagde Ejnar Pedersen for et par år siden i et interview her i Politiken.