0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Ófeigur Sigurdsson: Gud er vred, og coronaen er en klar besked til os om vores dumhed

Islandsk litteratur er gennemsyret af natur. Spruttende vulkaner, kælvende gletsjere og voldsomme storme er hverdagskost. Forfatteren Ófeigur Sigurdsson har skrevet en eventyrlig roman om en ’ildpræst’ fra 1700-tallet, som boede i en grotte i løbet af en voldsom vinter, og når Sigurdsson tænker på coronakrisen og nutidens kommercielle og overfladiske liv, oplever han, at han bliver ’gammeldags’. Han begynder at tale som den gudfrygtige ildpræst og insisterer på at se coronaen i et moralsk perspektiv.

FOR ABONNENTER

»Gletsjerfloden Muli fejer først alle kirkerne i området bort, så dyrestaldene, derefter bondehusene, den gamle berømte hovedgård Dyreskov bliver revet med af floden under et voldsomt rabalder (...) Straks står der i stedet vældige gennemsigtige bygninger af is, en hel spejlby, som udsender synsbedrag, og naturen er helt fra den«.

Ófeigur Sigurdssons roman er inspireret af den legendariske ’ildpræst’ Jon Steingrimssons selvbiografi, og den morsomme, poetisk beåndede og kloge bogs titel er inspireret af tonen i 1700-tallets ’lærde’ islandske litteratur. Den lyder således i sin fulde længde: ’En roman om Jon og hans breve til sin gravide kone, da han opholdt sig i en grotte hen over vinteren og forberedte hendes ankomst og de nye tider’.

Løjerne foregår i vinteren 1755-56, og den snarrådige (og forelskede) Jon har med sit følge, der også indbefatter hans bror, søgt tilflugt i en grotte. ’Den forbandede Katla’, vulkanen, soder jorden til og får folk til at hoste blod og aske. Det fortæller Jon sin elskede Thorunn i 28 breve, som han skriver til hende, mens alt udenfor sortner, og ’jøkelflomme’ skyller alt væk, som i citatet ovenfor.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden