Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Warner (PR-foto)
Foto: Warner (PR-foto)

forsvar-agtig. Trods J. Edgar Hoovers beskidte kneb hælder den ufokuserede film mod en politisk forståelse og i DiCaprios spil mod et menneskeligt forsvar for den mand, der måske prægede USA mest i hele det 20. århundrede.

Filmanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Leonardo imponerer som gådefuldt magtmenneske

Det er personportrættet, der lykkes bedst i Clint Eastwoods film om FBI-chef J. Edgar Hoover.

Filmanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En gådefuld personlighed og et mægtigt historisk stof har Clint Eastwood kastet sig over med denne sin 32. film som instruktør – og det har minsandten taget magten fra den drevne gamle herre.

Filmen om den frygtede og sagnomspundne FBI-chef gennem mere end 50 år, J(ohn) Edgar Hoover (1895-1972), er på ingen måde helstøbt, hverken som filmisk fortælling, historieskrivning eller personportræt – men bedst som det sidste, især takket være en imponerende præstation af Leonardo DiCaprio.

LÆS OGSÅ

Trods længden – to timer og et kvarter – skuffer filmen især som historisk fremstilling af udviklingen af FBI, USA’s Federal Bureau of Investigation, der tager sig af nationens indvortes efterretnings- og andre politiopgaver, mens CIA, Central Intelligence Agency, ondulerer de udvortes i forhold til andre lande.

Bagatellisering af kommunistjagt
’Bureauet’ var i mere end fem årtier synonymt med Hoover selv, oprettet i 1908 fandt det sin styrke, mens både han og århundredet endnu kun var i tyverne.

Otte præsidenter (herunder Herbert Hoover 1929-33) skiftede plads i Det Hvide Hus, mens han blev siddende – og indsamlede følsomme oplysninger om dem og deres privatliv.

Med indbyrdes usammenhængende nedslag i historien søger filmen at anskueliggøre FBI’s og Hoovers voksende magt.

De ’indre fjender’ i 1920’erne var kommunisterne, og udvisningen af Emma Goldman – skønt hun ved ægteskab var amerikansk statsborger – var Hoovers største sejr ud af 4.000 anholdelser og 500 udvisninger af hendes ligesindede.

LÆS OGSÅ

I 1930’erne bekæmpede FBI mafiavældet, men blandede sig f.eks. også i det lokale politis efterforskning af, hvem der havde kidnappet flyverhelten Charles Lindberghs barn i 1932 – det var der presseomtale i!

I opremsningen af dramatiske begivenheder bagatelliseres det påfaldende, at FBI havde sin store andel i Joe McCarthys fanatiske ’kommunistjagt’ i 50’erne – ikke mindst på samfundskritiske hoveder i Hollywood-studierne.

Hoovers dyneløfteri
»Undertiden må man bøje reglerne for at beskytte nationen«, siger Hoover et sted – og gør det bl.a. ved forsøget på hemmeligt at true Martin Luther King til at afslå Nobels fredspris, men især ved aflytning og udspionering af magttoppens privatliv – Eleanor Roosevelts eventuelle lesbiske affære såvel som Kennedys talløse sidespring, bl.a. det med Marilyn Monroe, der her gengives som høre- og skyggespil.

Officielt selvfølgelig for at beskytte præsidenterne mod andres pression.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Jon Lund

Kør på to hjul rundt til Bornholms skjulte perler

Læserne tipper:  Det skal du se og smage og opleve på Bornholm

På jagt efter vidunderlige vuer på Bornholm:  Tag med på udsigtssafari

Oplev Bornholm fra en mere fredfyldt side:  Få de tillokkende stier og charmerende cafeer lidt mere for dig selv

Gitte Holtze

Var det noget med 120 kilometers vandring på Bornholm?

Morten Langkilde

På jagt efter de bornholmske bisoner