Foto: Jacob Ehrbahn
Mad

Her er 5 lækre, vilde urter

Find de spiselige urter, som Claus Meyer og naturvejleder Søren Espersens anbefaler.

Mad

Strand-asters

Strand-asters er tilpasset et liv ved strandkanten, men kan egentlig ikke tåle salt. Så den lagrer saltet i sine kødfulde blade, især i de nederste, indtil bladene er så saltholdige, at de til sidst falder af. Smagen af bladene er saftig og salt med mindelser om muslinger og østers og anses af Espersen og Meyer for en af de lækreste vilde planter herhjemme. Strand-asters, der er ved at blomstre, kan have en vedvarende sur smag. Pluk de nederste, tykkeste og lyseste blade – de indeholder mest salt.

LÆS ARTIKEL

Røllike

Rølliken er genkendelig på sine fuglefjerslignende blade, der stikker ud fra en sej og behåret stængel.

Bærer eventuelt kurve af hvide og lyserøde blomster. Er almindelig overalt i landet i græsrabatter langs stierne, på enge, overdrev, strandenge og brakmarker. Hele planten har en karakteristisk krydret duft og smag.

»De spæde, bløde blade er lækre i saucer, stuvninger, i salater, sammen med grøntsager, hvor de bidrager med en behagelig krydret smag ikke ulig rosmarin«, hedder det i Naturalmanak.

Strandkarse

En af den vilde naturs vildeste smagsoplevelser er smagen af strandkarse. Den fylder munden og næsen som en stærk sennep, peberrod eller wasabi, og til sidst løber øjnene i vand. Det er en hårdfør plante med grove blade, der er udbredt i den sydlige del af landet, på Amager og i København, hvor den træffes i Kalveboderne og inderhavnen og langs vandet fra Holmen til Refshaleøen. Strandkarse er takket være sin karakteristiske smag og sit markante udseende meget nem at identificere. De første nye blade kan spises på smørrebrød eller i salater, mens de senere grovere blade blendes med olie og bruges som tilbehør til f.eks. sprængt kød. Blomsterne smager mildere og er fine som pynt.

Fuglegræs

Fuglegræs er en lidt rodet, 5-45 cm lang plante med æg- eller hjerteformede blade. Den blomstrer stort set hele tiden med små hvide blomster. Danner ofte store måtter, og gerne i din baghave, hvor den trives fint til irritation for dem, der anser den for ukrudt. Den smager fint, ’grønt’ og lidt ærteagtigt og er særdeles egnet i salat, som garniture i sandwichen eller vendt ned i en kartoffelret.




Sødskærm

Sødskærm er en meget karakteristisk, 60-120 cm høj skærmplante med et buskagtigt præg. Den trives ved beboelser, herregårde, ruiner, vejkanter og i parker og lyse løvskove. Er også meget velegnet som haveplante. Sødskærm smager skønt af anis og sukker og kan alene derfor ikke rigtig forveksles med andre planter. Gør sig fint i en suppe, i salater eller i fiskesaucer. De umodne grønne frø er lækre i en frugtsalat.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden