Chef. Rollefordelingen er klar. Også selvom mændene i starten skulle vænne sig til at modtage ordrer fra en kvinde. Det er Kamilla Seidel, der bestemmer.
Foto: Luis Fernández

Chef. Rollefordelingen er klar. Også selvom mændene i starten skulle vænne sig til at modtage ordrer fra en kvinde. Det er Kamilla Seidel, der bestemmer.

Mad

Dansk kvinde i spidsen for Sydamerikas bedste restaurant

For andet år i træk er restaurant Gustu, med danske Kamilla Seidler i spidsen, kåret som Sydamerikas bedste restaurant.

Mad

Quinoa med rosiner, mandler, brunet smør og brøndkarse roterer i munden på de lidt over 30 nysgerrige tilskuere, der er mødt op i Meyers Madhus for at møde den 31-årige kok Kamilla Seidler. Imens krydrer kokken oplevelsen med beretninger fra livet som køkkenchef på restaurant Gustu i byen La Paz i Bolivia. Beliggende i 3600 meters højde.

Restauranten er netop kåret til den bedste sydamerikanske restaurant for andet år i træk af det digitale madmagasin Como Sur.

»Det havde jeg ikke forestillet mig, da jeg stod i lufthavnen den første dag«, siger Kamilla Seidler, der af samme magasin blev kåret til Sydamerikas bedste chefkok.

Hun er på et sjældent visit i Danmark. Og selv om venner og familie lokker, har hun tid til at fortælle de fremmødte i Meyers Madhus om rejsen mod de gastronomiske tinder i Andesbjergene.

Uoverskueligt projekt i 3.600 meters højde

72 kilo bagage. Det var alt, hvad Kamilla Seidler havde at klamre sig til, da hun i 2013 landede i bolivianske La Paz. Hun havde aldrig før sat sine ben i Latinamerika, men talte spansk fra sin læretid på en af verdens toprestauranter, Mugaritz i Baskerlandet. Svimmelheden og hovedpinen var overvældende pga. den tynde luft.

»Det hele virkede ret uoverskueligt. Der var kvinder med bowlerhatte over det hele, og jeg skulle lære unge fra fattige bolivianske familier at lave god mad af lokale råvarer og måske skabe sig et erhverv. Men at vi skulle bygge en restaurant op på det niveau, som den er i dag, vidste jeg ikke«, fortæller Kamilla Seidler.

Ambitionsniveauet var heller ikke helt afklaret, da Claus Meyer kontaktede Kamilla Seidler og hendes gode ven og kollega, venezuelanske Michelangelo Cestari, for at høre, om de var klar på et eventyr.

»Det startede med en ide om en kokkeskole, men da vi var hernede og kunne se potentialet, blev ambitionsniveauet løftet ret hurtigt. Og da de NGO’er, vi samarbejdede med, gerne ville støtte projektet yderligere, er det i dag blevet til langt mere, end vi havde turde håbe på.«

Det amerikanske magasin Food & Wine har således antydet, at Gustu kan gå hen og blive den nye, bedste restaurant i verden. Og på 50-best-listen over sydamerikanske restauranter indtager Gustu en 32. plads.

Ambitiøs arbejdsnarkoman

For Kamilla Seidler er det sydamerikanske eventyr ikke skrevet færdigt endnu. Selvom familien og vennerne er savnet, og den tynde luft stadig plager den jordnære kvinde, er Bolivia der, hvor hendes ambitioner skal føres ud i livet.

»Vi skal klart nå noget mere med Gustu. Så der er ingen slutdato for mit ophold i Bolivia. Det er et levende projekt, som kan gå i mange retninger. Jeg har ikke travlt med at komme videre«, siger hun.

En arbejdsuge på 80 timer er normal for den danske kok, der efterhånden har udviklet et afhængighedsforhold til arbejdet under opholdet i Bolivia.

»Mit sociale liv er mine kollegaer. Jeg tror ikke, at der er mange kokke, der kan prale af at være sociale. Men det hjælper mig nok bare, at jeg kan arbejde 80 timer om ugen uden at have dårlig samvittighed i forhold til mine omgivelser«, siger hun.

Målet er at lade roret gå videre til en lokal

Arbejdstimerne foregår dog ikke kun i køkkenet for Kamilla Seidel. Ofte er hun ude hos fødevareproducenterne for at se nærmere på deres forhold, og så underviser hun eleverne på kokkeskolen i La Paz, så de kan skabe en lysere fremtid for dem selv.

»Det er det bedste ved mit arbejde. Det er meget alsidigt, og så er det skønt at kunne give de ting videre, som jeg kan. Det ultimative ville være at overlade roret til en af de lokale, som vi har ansat i restauranten. Lige nu er det ikke muligt, men måske om nogle år er det en mulighed. Det kunne være stort.«

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce