Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Aftensmad. Danskerne spiser mest kød til aftensmaden.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er danskernes livretter: Vi er vilde med svinekød

Den danske aftensmad har stort fokus på kød og kan godt blive sundere, siger ekspert.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du skal have svinekød på bordet i aften, er du formegentlig ikke den eneste. I forbindelse med DTU Fødevareinstituttets seneste rapport om danskernes kostvaner er det nemlig blevet kortlagt, hvilke retter, der oftest kommer på bordet rundt om i det danske land.

Her viser det sig, at danskernes livret er kød, i særdeleshed det, der kommer fra svin.

Faktisk er de første 6 pladser på top 10’en over livretterne blandt de 15-75-årige danskere retter med kød. På en andenplads kommer retter med kyllingekød og derefter okse- og kalvekød.

I samme rapport kan man da også læse sig frem til, at danskerne spiser mere og mere kød. Faktisk er vores indtag af kød steget med 13 pct. siden 2008, hvor DTU sidst undersøgte de danske kostvaner.

Forskel på hverdag og weekend

Undersøgelsen fra DTU peger ligeledes på, at der er stor forskel på, hvad vi spiser til aftensmad i hverdagen og i weekenden.

De fleste danskere får mest retter med hakket kød i hverdagen, hvor den i weekenden langt oftere står på hele stykker kød som steg og bøf.

Kartoflerne, som stadig er blandt danskernes foretrukne tilbehør, er ofte kogte i hverdagen, mens de er stegte eller gratinerede i weekenden.

Danskernes foretrukne grøntsager på aftensmadsbordet er gulerod, tomat, agurk og salat.

Mere groft grønt og fisk

Seniorrådgiver i DTU Fødevareinstituttet Sisse Fagt mener, at danskerne skal flytte fokus lidt væk fra kødet og den grønne salat for at opnå et sundere aftensmåltid.

»Danskernes aftensmadsvaner kunne godt blive bedre. Det, der især mangler ude omkring på bordene, er fisken og de grove grøntsager«, siger Sisse Fagt.

Hun mener, at man skal skifte til grovere grøntsager, som eksempelvis rodfrugter og kål, fordi de indeholder langt mere fiber end eksempelvis salat og agurk. Hun mener desuden, at der ville være sundhedsmæssige fordele for danskerne at hente, hvis man en gang i mellem skiftede kødet ud med fisk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden