Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: OLESEN PETER HOVE
Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

4 retter der mættede danskerne under besættelsen

Måger i karry eller kanin i det grønne. Se fire eksempler på, hvad danskerne spiste under 2. verdenskrig.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Der findes et så overvældende antal måger ved de danske kyster, at man i grunden ikke kan forstå, den fugl ikke for længst er blevet nationalspise.«

Sådan skrev Paula Biehe i 1942, da hun under besættelsen udgav sin bog "Mad i en Mærketid", hvor hun også deler sin opskrift på måge i karry.

Det er et tydeligt eksempel på, at råvarerne var knappe i de danske køkkener under besættelsen. Rationeringsordningen gjorde de normale kødtyper svære at komme i nærheden, og en ugentlig kødration for en familie lød på 65 gram leverpostej, 265 gram svinekød, 300 gram hakkekød og 50 gram filet.

Derfor krævede det en stor portion opfindsomhed og indragelse af alternative råvarer, når krigsmaden skulle tilberedes i køkkenet.

Vi har fundet fire retter, som den kreative husmoder yndede at lave under besættelsen.

BAGGRUND

  • 4 måger
  • Godt med karry
  • 1 løg
  • Bouillon
  • 2 æggeblommer

Sådan gør du

Hakket løg brunes i en gryde, hvorefter kødet fra 4 rensede måger drysses med karry og brunes. Spæd op med kraftig bouillon. Kog det ind, spæd atter op.

Når kødet er mørt, jævnes retten med fløde og et par æggeblommer og krydres yderligere med karry. Anrettes smukt på et fad og serveres med kartoffelmos uden mælk.

Fiskefrikassé (fra Opfindsomhed i en Krisetid, 1943)

  • 8 Sild
  • 1 Persillerod
  • ½ Knoldselleri
  • 2 Gulerødder
  • 1 Porre
  • 200 g Kartofler
  • Vand
  • Jævning
  • Krydderier

Sådan gør du

Sildene istandgøres, udbenes, rulles fra hale mod hoved og lægges i en smurt hulsigte på sammenrulningsfolden.

Grøntsagerne istandgøres og skæres ud i små firkanter, overhældes med kogende, saltet vand, så de lige er dækkede.

Hulsigten anbringes over gryden og dækkes med et tætsluttende Låg. Når grøntsagerne er kogt møre, er sildene også møre. Grøntsagerne jævnes (stuves i en opbagt sovs, lavet på lidt smør, mel og kogevandet, red.)

Grøntsagsstuvningen saltes og hældes over sildene.

Kanin i det grønne (fra Opfindsomhed i en Krisetid, 1943)

  • 1 kanin
  • 2 skalotteløg
  • 750 gr. gulerødder
  • 750 gr. kartofler
  • ½ l. friske ærter
  • ½ kg. spinat
  • Krydderier

Sådan gør du

Svits kødet fra en kanin på 1½ kg. sammen med et hakket skalotteløg i en smule smør. Drys med salt, peber og hvedemel, og hæld lidt kogende vand ved.

Kaninen snurrer i 15 minutter, og så kommes ca. 750 gr. små, skrabede kartofler og 750 gr. små, nye skrabede gulerødder, og snurrer med i 15 minutter. Til sidst tilsættes ½ l. friske ærter, ½ kg. spinat og nogle hakkede kørvelblade.

Det snurrer med de sidste 15 minutter – og så er kaninen klar til servering.

Gulerodskonfekt (fra Opfindsomhed i en Krisetid, 1943)

  • 0,5 kg. gulerødder
  • 375 gr. sukker
  • 1 citron

Riv ½ kg. gulerødder og kog godt ind med 375 gr. sukker. Når det er kogt ind, tilsættes saft og revet skal af 1 citron. Kog yderligere ind.

Når det er blevet til en stiv grød, ophældes grøden på et fladt fad, skyllet med vand. Massen må ikke være mere end 1 cm. tyk.

Tørres ind i stuetemperatur. Når det er tørt, kan det trilles til kugler eller udskæres i små snitter, der vendes i groft sukker.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
    Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

    Henter…

    For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

  • Du lytter til Politiken

    Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
    Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

    Henter…

    Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

  • Skyline, København.

    Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden