Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: OLESEN PETER HOVE
Mad

4 retter der mættede danskerne under besættelsen

Måger i karry eller kanin i det grønne. Se fire eksempler på, hvad danskerne spiste under 2. verdenskrig.

Mad

»Der findes et så overvældende antal måger ved de danske kyster, at man i grunden ikke kan forstå, den fugl ikke for længst er blevet nationalspise.«

Sådan skrev Paula Biehe i 1942, da hun under besættelsen udgav sin bog "Mad i en Mærketid", hvor hun også deler sin opskrift på måge i karry.

Det er et tydeligt eksempel på, at råvarerne var knappe i de danske køkkener under besættelsen. Rationeringsordningen gjorde de normale kødtyper svære at komme i nærheden, og en ugentlig kødration for en familie lød på 65 gram leverpostej, 265 gram svinekød, 300 gram hakkekød og 50 gram filet.

Derfor krævede det en stor portion opfindsomhed og indragelse af alternative råvarer, når krigsmaden skulle tilberedes i køkkenet.

Vi har fundet fire retter, som den kreative husmoder yndede at lave under besættelsen.

BAGGRUND

  • 4 måger
  • Godt med karry
  • 1 løg
  • Bouillon
  • 2 æggeblommer

Sådan gør du

Hakket løg brunes i en gryde, hvorefter kødet fra 4 rensede måger drysses med karry og brunes. Spæd op med kraftig bouillon. Kog det ind, spæd atter op.

Når kødet er mørt, jævnes retten med fløde og et par æggeblommer og krydres yderligere med karry. Anrettes smukt på et fad og serveres med kartoffelmos uden mælk.

Fiskefrikassé (fra Opfindsomhed i en Krisetid, 1943)

  • 8 Sild
  • 1 Persillerod
  • ½ Knoldselleri
  • 2 Gulerødder
  • 1 Porre
  • 200 g Kartofler
  • Vand
  • Jævning
  • Krydderier

Sådan gør du

Sildene istandgøres, udbenes, rulles fra hale mod hoved og lægges i en smurt hulsigte på sammenrulningsfolden.

Grøntsagerne istandgøres og skæres ud i små firkanter, overhældes med kogende, saltet vand, så de lige er dækkede.

Hulsigten anbringes over gryden og dækkes med et tætsluttende Låg. Når grøntsagerne er kogt møre, er sildene også møre. Grøntsagerne jævnes (stuves i en opbagt sovs, lavet på lidt smør, mel og kogevandet, red.)

Grøntsagsstuvningen saltes og hældes over sildene.

Kanin i det grønne (fra Opfindsomhed i en Krisetid, 1943)

  • 1 kanin
  • 2 skalotteløg
  • 750 gr. gulerødder
  • 750 gr. kartofler
  • ½ l. friske ærter
  • ½ kg. spinat
  • Krydderier

Sådan gør du

Svits kødet fra en kanin på 1½ kg. sammen med et hakket skalotteløg i en smule smør. Drys med salt, peber og hvedemel, og hæld lidt kogende vand ved.

Kaninen snurrer i 15 minutter, og så kommes ca. 750 gr. små, skrabede kartofler og 750 gr. små, nye skrabede gulerødder, og snurrer med i 15 minutter. Til sidst tilsættes ½ l. friske ærter, ½ kg. spinat og nogle hakkede kørvelblade.

Det snurrer med de sidste 15 minutter – og så er kaninen klar til servering.

Gulerodskonfekt (fra Opfindsomhed i en Krisetid, 1943)

  • 0,5 kg. gulerødder
  • 375 gr. sukker
  • 1 citron

Riv ½ kg. gulerødder og kog godt ind med 375 gr. sukker. Når det er kogt ind, tilsættes saft og revet skal af 1 citron. Kog yderligere ind.

Når det er blevet til en stiv grød, ophældes grøden på et fladt fad, skyllet med vand. Massen må ikke være mere end 1 cm. tyk.

Tørres ind i stuetemperatur. Når det er tørt, kan det trilles til kugler eller udskæres i små snitter, der vendes i groft sukker.

LÆS OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce