0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Sig goddag til den sjette grundsmag: Oleogustus

Smagen af fedt, oleogustus, kan muligvis være en ny grundsmag, mener professor.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Fedt. Måske skal vi på et tidspunkt lære 'oleogustus' at kende som en ny sjette grundsmag.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vi kender allerede sødt, surt, bittert, salt og umami som de fem grundsmage. Dem vi registrerer på tungen, når vi holder os for næsen, og som sammen med lugt og teksturegenskaber bidrager til den samlede sanseoplevelse, når vi sætter tænderne i et måltid mad.

Men nu skal vi måske tælle en sjette grundsmag med. Nemlig smagen med det mundrette navn, oleogustus, smagen af fedt. Det skriver b.dk.

Det er forskere fra det amerikanske Purdue University, der har fundet frem til den potentielt nye grundsmag gennem studier, hvor undersøgelsespersoner rangerede fedt som en smag i sig selv.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce