Lyset er slukket i de fleste af husene på Hovedgaden. Der er ingen biler, personer eller kæledyr. Kun vimplerne i flagalleen rører på sig. I en klichefyldt westernfilm ville en vindheks begynde at rulle hen over den grå asfalt. Men denne mandag morgen klokken 11.00 er det en stor lastbil, der triller ned ad vejen med en kæmpe ståltank monteret på ryggen. Flere tusinde liter frisktappet mælk skvulper rundt i tanken, og med nærmest robotagtig præcision bakker lastbilen op til den hvide funkisbygning i hjertet af byen. Klar til at forsyne byens pulsåre, Ingstrup Mejeri i Vendsyssel, med mælk.
Mælken kommer fra den 32-årige Malthe Holsts 400 køer ved Vrejlev Kloster. Modsat over 90 procent af de danske mælkeproducenter sælger han ikke sin mælk til Arla.
I stedet sælger han mælken til Ingstrup Mejeri, som han er medejer af. Som et af meget få mejerier i Danmark kan det i år fejre 125-års fødselsdag. Mejeriet forædler klosterets årlige produktion af godt 4,5 millioner kg mælk til friskkærnet smør, et par specialoste og danbo-oste i forskellige styrker, som blandt andet bliver solgt i Rema 1000’s butikker.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind