Foto: Finn Frandsen
Mad

Glem 5:2, Palæo og LCHF: Her er 3 nye diæter i 2016

I 2016 handler det ikke om faste eller ekstreme kostretninger. Nu dominerer sund fornuft, grøntsager og et mere holistisk syn på det at tabe sig.

Mad

1. Sense Den største slankesællert herhjemme lige nu er fynboen Suzy Wengels Sense-diæt. Wengel er uddannet forskningslaborant og driver et biotekfirma, der udvikler kræftmedicin, sammen med manden Jesper, der er professor i kemi.

Sideløbende har hun udviklet Sense, et lowcarb-kostsystem med to-tre hovedmåltider, som sagtens kan være det, man er vant til, bare med en lidt anden fordeling af kulhydrater, fedt og protein.

Spaghetti med kødsovs er således tilladt, det hedder bare kødsovs med grøntsager og lidt spaghetti.

Hænderne bruges som ’vægt’ for at vurdere, hvor meget mad man skal spise.

Mere end 150 YouTube-videoer forklarer detaljerne og giver opskrifter og motionstip, og diæten har mere end 45.000 følgere på Facebook.

LÆS ARTIKEL 2. SIRT-diæten

Konceptet lyder groft forenklet: Spis chokolade, drik rødvin og bliv sund. De to fødevarer er på listen over anbefalede fødevarer i Sirt-diæten, som mange forventer sig en del af i 2016.

Rødvin, især pinot noir, og mørk chokolade får vores kroppe til at udløse sirtuiner, en type protein, der kan reducere inflammation i kroppen og ændre fedtforbrændingen.

Fødevarer, der udløser sirtuiner, inkluderer grøn te (især matcha), gurkemeje, grønkål, blåbær, persille, kapers, æbler, citrusfrugter, oliven og løg. Ifølge fortalerne kan en diæt rig på Sirt-fødevarer både hjælpe dig med at tabe dig, forbedre hukommelsen, forhindre aldring og beskytte mod kræft.

LÆS OGSÅ 3. Holbæk Sygehus’ Børneafdelings kur

En kostomlægning for overvægtige og svært overvægtige børn, som sygehuset i den vestsjællandske by Holbæk står bag, er blevet omtalt verden rundt for sin helt uhørte succesrate: Afdelingens overvægtige børn taber nemlig 70-80 procent af deres overvægt, reducerer blodtryk, fedtlever, kolesteroltal og såmænd også forældrenes overvægt.

Et indslag om diæten i BBC blev set af hundrede millioner mennesker, og siden da er henvendelserne væltet ind til overlæge Jens-Christian Holm fra hospitaler, klinikker og beslutningstagere i hele verden.

Det passer Holm fint, for »min største ambition er at behandle alle verdens børn«.

Selve diætdelen af kuren er relativt almindelig kaloriereduceret kost uden usunde varer og med skrappe regler for f.eks. indtaget af mellemmåltider, hyggemad fra skabet og slik og sodavand.

Det originale er alt det andet, kuren gør for at ændre hele barnets mad- og motionsmiljø: Der arbejdes med portionsanretning, så man ikke overspiser aftensmaden, barnet skal gå eller cykle i skole, må højst sidde med foran tv’et eller med en skærm i 2 timer, og de timer skal ligge efter klokken 17.

»Diæter interesserer sig normalt kun for en lille del af det samlede billede, og derfor virker ingen af dem«, siger overlægen. Kroppens hormonsystem kæmper nemlig med næb og kløer mod at tabe sig, og derfor skal alle elementer i spil på en gang. Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Spis&Bo eller Lars Dahlager, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden