Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Flad. Madanmelder Joakim Grundahl var imponeret over retten med konfiteret æggeblomme i en sovs på gær og ramsløg på en ikke helt brusende aften.
Foto: Thomas Borberg

Flad. Madanmelder Joakim Grundahl var imponeret over retten med konfiteret æggeblomme i en sovs på gær og ramsløg på en ikke helt brusende aften.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Madameldelse: ’Kaviaren’ var så syrlig, at vi lignede spædbørn med citroner i munden

Succesdrengene fra To Øl har fået skabt en god brewpub med fimsede dekorationer og øl, der smager af alt fra pærecider til gedebur.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tobias Emil Jensen, Tore Gynther og Morten Bruun har på rekordtid etableret sig i toppen af bryggebranchen med deres vildt eksperimenterende øl i To Øl, som af flere internationale kendere regnes for et af de bedste bryggerier i verden. Og nu har de forstørret rammerne for deres gæringstanke og trætønder for at invitere spisende gæster indenfor i den 750 kvadratmeter store lagerbygning i Guldbergsgade på Nørrebro, som de kalder Tapperiet Brus.

Det var et scoop for dem at få lokket Christian Gadient ind som køkkenchef, efter at han havde forladt Marchal, som han havde sikret den Michelin-stjerne, de havde i forvejen. Han ville hellere flippe ud uden stive manerer, og det gav To Øl ham mulighed for i bryggeriets restaurant, Spontan.

Her laver han nynordisk inspireret mad med asiatiske ekskurser og mere smæk på krydderierne i faste menuer på enten tre retter (345 kroner) eller fem (575 kroner). For henholdsvis 285 eller 345 kroner får man vin- eller ølmenu til. Jeg valgte det første og min ølglade gæst det sidste.

Det fortrød han. Allerede første øl var en flad drik med en gæret, lidt sur frugtsmag og en aroma af hø og salt. På papiret var den velvalgt til en snack af frisk ananas med yuzu-urt og salt. Men den smagte bare ikke særligt fantastisk.

Forretten var til gengæld glimrende. Røget makrel med en bunke grillede ærter, lidt friskost, peberrod og en sovs på ærteskal, syrlig japansk ponzu og muslingebouillon skilt med urteolie. I nynordisk mad er salt sendt i skammekrogen for at lade naturens sarte fortælling om terroir træde tydeligere frem. Men her var de majmilde aromaer forstærkede af salt, og det var virkelig godt. En bøllet udgave af nordisk mad.

Min anden vin var aftenens bedste. Il Tempo Ritrovato hed den. En orange vin fra vinhuset Veneri Vecchio i Campania, hvor de lagrer den på kastanje- og kirsebærfade. Det gav en duft af altheabolsjer !!! og opvaskevand og en dejlig tør sherrysmag i munden med abrikoser og æble i eftersmagen.

Den smager decideret af abe! Gedebur! Det er en burøl med en vanvittig bitterhed! Måske den værste øl, vi havde smagt i vores korte liv med specialøl.

Min gæst fik en mere menneskelig øl, som han sagde det uden at være oppe at ringe. Jeg syntes, den smagte af en flad pærecider. Lidt sjasket, som om den er blandet op med vand.

En forvirrende slingretur

Så var det tid til en konfiteret æggeblomme i en sovs på gær og ramsløg. Fed blomme og en urtebouillon er blevet en nyklassiker, fordi det bare er lækkert, når de to komponenter flyder sammen og emulgerer til et cremet fyldig aromatisk helhed. Og så var de små dehydrerede kartofler et hit som fast, men cremet modspil i teksturen, mens syren og sødmen fra to slags løg udgjorde yderkoordinaterne i en godt struktureret pleaser.

Foto: Thomas Borberg

Men nu gik det støt og roligt ned ad bakke i en forvirrende slingretur. Næste omgang kunne knap nok kvalificeres som en selvstændig ret. Fire dumplings, to til hver, med en halvtræt dej omkring et hæderligt, men ikke ophidsende kødfyld. Videre i teksten til aftenens overpyntede gris, der lignede et kitschet pladecover til en opera.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et stykke glaseret svinebryst med en Mozart-paryk af hvide rør. Hele syv rullede skiver af rå kinaradise var fimset dekoreret med hvide blomster og den slags gulgrønne kaviar, der stammer fra citrusfrugten finger lime. Kinaradiserne var for tykt skivede og for mange til, at den bitre, vandede jordsmag kunne fungere som den friske knasende tilføjelse, den ofte bruges som i moderne kødretter.

Foto: Thomas Borberg

Og så var ’kaviaren’ så syrlig, at vi lignede spædbørn med citroner i munden, hver gang de dukkede op som lyn fra en grisestøder og lammede enhver smag af det lidt tørre svinekød. Ved siden af forsøgte en mahognifarvet demi glace med peberpuré forgæves af skabe lidt bund i hysteriet.

Mislykket pæredessert

»Peardon my French«, blev der sagt til min gæst. »Peardon, ikke pardon«. Det var den næste øl. To Øls egen bryg, der blev præsenteret som noget, der minder om en pærecider. Det var jo det, vi syntes, den forrige øl smagte af. Så vi fortsatte i samme spor. »Igen en øl, som ikke er så ølagtig«, som vores tjener betegnede den. Lavet på gæret pærejuice og lagret på sauternefade, så der kom en parfumeret, frugtig smag i den friske sprøde ale. Klart aftenens bedste øl, hvor der også var mere brus i bajeren.

Efter en mislykket prædessert, hvor en granité på rabarber var så salt, at den mindede mere om hav end have, fik vi endelig et gensyn med niveauet fra starten af menuen. En letkogt kompot, hvor rabarberstykkerne stadig var lidt sprøde mod vaniljeisen, lå under en disk af krystalliseret honning drysset med pulver af rosenblade og i bunden en olie på hvedegræs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Smag af girafpels og gedebur

Jeg afsluttede med en frisk og læskende cocktail på gin og rød skovsyre, mens min gæsts prøvelser ud i specialbryg afsluttede med et brag. En belgisk dessertøl, Oude Krieks Cuvee Rene, som var en spontangæret øl tilført kirsebær. Vi var forbløffede og talte i munden på hinanden. Den smager af girafpels! Den smager decideret af abe! Gedebur! Det er en burøl med en vanvittig bitterhed! Måske den værste øl, vi havde smagt i vores korte liv med specialøl.

Så særprægede øl er noget, man skal lære at holde af. Det er der en hel verden af ølentusiaster, der gør, og To Øl har tilsyneladende fat i den lange ende. Min gæst og jeg har ikke lært det endnu. Og blev heller ikke synderligt interesserede denne aften.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • 
    Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

    På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
    Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

    Henter…

    For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

  • Du lytter til Politiken

    Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
    Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

    Henter…

    Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden