Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Klimavenlige insekter vil efter planen være at finde i tre Irma-butikker i løbet af 2017.
Foto: Anders Rye Skjold Jensen (arkiv)

Klimavenlige insekter vil efter planen være at finde i tre Irma-butikker i løbet af 2017.

Mad

Snart er der kryb og kravl i køledisken

Sunde græshopper og insektshots rammer snart butikkernes hylder.

Mad

Spiselige insekters indtog i supermarkederne tager fart.

Siden begyndelsen af februar har 13 Føtex Food–butikker forhandlet ristede melorme som en snack, der enten smager af chili eller sourcream & onion. Producenten bag er en lille aarhusiansk virksomhed ved navn Enorm – altså 'en orm' – der har eksisteret siden februar sidste år. Den vejledende pris for et glas med 10 gram insekter er 45 kroner.

Også supermarkedskæden Irma vil være med på insektbølgen. 4. og 5. marts afholder Irma madmesse i Forum, hvor der vil blive serveret spiselige insekter. Senere på året planlægger Irma en forsøgsordning, hvor tre butikker skal forhandle økologisk opdrættede insekter på frost.

Insekterne stammer fra Belgien og bliver importeret af virksomheden Kalu i Kødbyen. En bakke indeholder 150 gram, og prisen for enten melorme eller buffaloorme lander på cirka 50 kroner, mens græshopper koster omkring 160 kroner.

Shots med ingefær og insekter

Den danske virksomhed Insekt KBH har netop modtaget en halv million kroner i støtte fra Innovationsfonden. De står bag Femten Fårekyllinger, som er en flaske med insektshots.

Den smager af æble og ingefær og har et nøddeagtigt strejf, som den har fået af fårekyllingerne. Lige nu indeholder flasken insekter, der er produceret i Holland, men planen er, at insekterne skal være produceret i Danmark, så snart Fødevarestyrelsen giver mulighed for det.

Til marts vil Femten Fårekyllinger være at finde i cirka ti forhandlere i København, og den vejledende pris vil være mellem 30 og 35 kroner.

Smager de overhovedet godt?

Herhjemme har Jørgen Eilenberg forsket i spiselige insekter siden 2012. Han er professor og insektforsker ved Institut for Plante– og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og prøvede for første gang at smage insekter for ni år siden:

»Insekter smager godt, men meget forskelligt. Det kan komme an på den føde, de har fået, og hvordan insekterne er tilberedt. Ofte bliver de stegt, så de er sprøde og knaser lidt«, siger Jørgen Eilenberg.

Han forstår godt, at det kan være svært at overvinde sig selv til at spise insekter.

»Man skal have mod på at prøve ny og anderledes mad. Tag bare sushi. Engang tænkte vi også, at det var noget mærkeligt mad, men så handler det om at sige: 'Okay, nu prøver jeg' og så kaste sig ud i det«, siger han.

Dansk projekt skal dyrke insekter

Ud over smagen har spiselige insekter også andet at byde på. Ifølge FN's Fødevare– og Landbrugsorganisation, der udgav en rapport om insekter i 2013, er de »ekstremt effektive« til at lave føde om til protein. Eksempelvis bruger fårekyllinger 12 gange så lidt planteføde som kvæg, når de små kryb skal producere den samme mængde protein.

Ifølge FN–rapporten kan insekter bidrage til at nedbringe hungersnød, og det bliver anbefalet, at man i højere skal opdrætte insekter i stedet for kvæg og svin.

Og netop det skal et nyt dansk forskningsprojekt, kaldet Invaluable, fokusere på. Sammen med en række danske universiteter og kommercielle partnere vil Innovationsfonden opdrætte melorme i industriel skala. Det skal ske ved at anvende organiske rester og spildprodukter.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce