Siden Claus Meyer for snart et år siden åbnede Great Northern Food Hall på Grand Central Station har newyorkerne taget hverdagssmørrebrød til sig.
Foto: Pr-foto

Siden Claus Meyer for snart et år siden åbnede Great Northern Food Hall på Grand Central Station har newyorkerne taget hverdagssmørrebrød til sig.

Mad

Nordisk mad har bidt sig fast i New York

Storbyamerikanerne har for alvor fået smag for det nordiske køkken. New Nordic er populært som aldrig før, både på restauranterne og i butikkerne.

Mad

Der er et godt stykke vej fra en fuldfed amerikansk cheeseburger til vildlaks og Vesterhavsost, men ikke desto mindre indstiller amerikanerne i stigende grad smagsløgene efter de nordlige himmelstrøg. I New York har det nordiske køkken fået et solidt greb i restaurantscenen, og new Nordic-spisestederne er skudt op i stor stil de senere år. En af byens erfarne madjournalister kalder det opsigtsvækkende, at interessen for skandinavernes omgang med gryderne kun synes at vokse.

»I New York, hvor der hele tiden sker noget på madfronten, er folk rent faktisk meget optaget af det nordiske køkken. Med alle de cuisines, restauranter og muligheder, der findes i denne by, er det i sig selv bemærkelsesværdigt. Lige nu er jeg ret sikker på, at New York har flere nordiske restauranter i den høje ende af skalaen end nogen anden by i verden«, siger Ryan Sutton, der er redaktør på USA’s største madmedie, Eater.

Han har dækket den lokale madscene i mere end 10 år, og de seneste par år er den nordiske trend blæst så stærkt hen over New York, at han næsten har kunnet mærke den kølige vind fra den skandinaviske tundra.

»Jeg er ikke i tvivl om, at Noma-glimmeret stadig drysser over alt det, der er nordisk. Mange amerikanere – og måske især newyorkere – har spist der, og endnu flere har hørt om den. Noma har været et vendepunkt, som andre kokke stadig kan lukrere på«, siger han.

Atera serverer upscale nordiskinspireret michelinmad i Tribeca med danske Ronny Emborg ved roret.
Foto: Pr-foto

Atera serverer upscale nordiskinspireret michelinmad i Tribeca med danske Ronny Emborg ved roret.

Meyer går forrest

I øjeblikket er det især Claus Meyer, der med sit madimperium i Grand Central Terminal profilerer det nordiske køkken i New York, og efterårets uddeling af michelinstjerner var nærmest en manifestation af, hvor stærkt tendensen står. Meyers Restaurant Agern fik en stjerne, mens den ligeledes nordiske Aska, som Meyer er medejer af, fik to. Andre tostjernede michelinrestauranter som Ronny Emborgs Atera og den svenske Aquavit er for længst blevet gastronomiske institutioner i byen.

»Nordisk gastronomi rummer nogle tendenser, som newyorkerne har forelsket sig i. Hyperlokale råvarer, fouragering og masser af røg, som vi jo elsker ved vores egne barbeques, men her får i en moderne form. Det er fremmedartet, men ikke for avantgarde. Der skal stadig være stor velsmag, ellers står amerikanerne af«, siger Ryan Sutton.

Han hæfter sig ved, at smagen af Norden ikke længere kun er for fine dining-segmentet. Danske Mathias Kær har for nylig åbnet den mere prismoderate restaurant N’Eat i East Village, mens Claus Meyers Great Northern Food Hall byder sig til for det brede hverdagspublikum.

Det er ikke kun på restauranterne i USA, nordisk mad er under udbredelse. Thomas Høy, der er direktør i det danske fødevarefirma Nordic Food Export, har i flere år kæmpet for at sparke døren ind til den amerikanske detailhandel, og sidste år kom der et mærkbart gennembrud.

Det nordiske køkken er nu udbredt i NewYork på alle niveauer – fra en hurtig hverdagshaps til Michelin.
Foto: Pr-foto

Det nordiske køkken er nu udbredt i NewYork på alle niveauer – fra en hurtig hverdagshaps til Michelin.

Velkommen til Vesterhavsost

»For få år siden skulle vi begynde med at forklare, hvad Danmark overhovedet er, når vi mødtes med en amerikansk forretningsforbindelse. Men det er tydeligt, at kendskabet til vores hjørne af verden og nordisk mad har ændret sig markant«, konstaterer Thomas Høy, der eksporterer højkvalitetsfødevarer på vegne af en række mindre producenter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I dag går det langt lettere end tidligere med at sælge blandt andet dansk ost, honning, laks og eddike til grossisterne, der distribuerer dem videre ud på hylderne i de amerikanske supermarkeder.

»Det er selvfølgelig smagen, der skal sælge varen, men det er ofte produktets historie, der gør forskellen. Når jeg skal sælge en Vesterhavsost til en grossist, så elsker han historien om det lille land, der er omgivet af hav, og hvor køerne får lov at græsse på markerne. Amerikanerne er vilde med vores gammeldags, næsten romantiske tilgang til fødevarer. I Danmark fremstilles ostene, modsat i USA, stadig efter gamle håndværkstraditioner, og hvis et produkt er økologisk, er det endnu bedre«, forklarer han.

Nordic Food Export forventer en millionomsætning i dollars på det amerikanske marked i år og skriver sig dermed ind i en støt stigende eksportkurve.

Den samlede fødevareeksport fra Danmark til USA er i dag på over 5 milliarder kroner om året, og fremadrettet ser Thomas Høy markedet åbne sig endnu mere. Han vil blandt andet satse på skyr og grove kerneprodukter.

Nordiske restauranter har vundet respekt blandt New Yorks kritiske anmeldere.
Foto: Pr-foto

Nordiske restauranter har vundet respekt blandt New Yorks kritiske anmeldere.

»USA er kommet sent med på fiberbølgen, og selv deres grovbrød er med danske øjne stadig noget hvidt smatværk. Jeg mærker en stor interesse for rug og kerner. Rugbrød kan blive det næste store«, forudser han.

Foreløbig ligner det nordiske madboom dog et rent storbyfænomen. Detailhandlen trives hos de nysgerrige smagsløg i byer som Seattle, Boston, San Francisco og New York, mens indtoget på restaurantscenen stort set begrænser sig til The Big Apple.

Ryan Sutton er skeptisk over for, om de mindre progressive egne af det store land vil tage lige så pænt imod specialiteter som elgkød og havtorn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kan sige så meget, at erfaringerne ikke er de bedste. Det, der bliver opfattet som interessant i en by som New York, bliver ofte opfattet som alt for avantgarde andre steder«, siger han.

I stedet mener han, at de nordiske gastronomer bør fokusere på at holde markedet varmt i New York, hvor der altid er restaurantgæster at hente i byens uendelige befolkning med en udbredt gå-ud-kultur.

»Der er selvfølgelig en grænse for, hvor mange nordiske spisesteder der er plads til. Når mange gør det samme på samme tid, er det ikke alle, der overlever. Det er en naturlov. Men min fornemmelse er, at der stadig er plads til flere nordiske spisesteder. Og så vil meget i de kommende år afhænge af restauranternes egen evne til at udvikle sig og være relevante«, slutter Ryan Sutton.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce