Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Makkerpar. Hyld og jordbær er som skabt for hinanden. Tina Scheftelowitz tryller med hyld- og jordbær-opskrifter.
Foto: Columbus Leth

Makkerpar. Hyld og jordbær er som skabt for hinanden. Tina Scheftelowitz tryller med hyld- og jordbær-opskrifter.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tina Scheftelowitz hylder blomsten og bærret - det perfekte makkerpar

Se opskrifter med hyld og jordbær. Hylden er lige sprunget ud, og de danske jordbær er på vej. Smagsmæssigt passer de fantastisk sammen.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når hylden blomstrer, er jordbærrene på toppen. Smagsmæssigt passer de sammen: Det sursøde jordbær og den aromatiske, parfumerede hyldeblomst. Så det er oplagt, at kombinationen af jordbær og hyldeblomst går sin sejrsgang både i det søde og salte køkken.

Jeg vil kalde makkerparret for en nyklassiker, selv om Christian IV’s dronning efter sigende fik leveret hyldeblomster, jordbær og røde roser til fremstilling af akvavit i 1603.

LÆS ARTIKEL

Jordbær har været der altid – i det søde køkken. Hyldeblomstsaft, som jeg bruger i hele menuen her, er sandsynligvis opstået sent i 1800-tallet og fik et alvorligt gennembrud i midten af 1990’erne.

Jeg stødte første gang på den aromatiske drik på Gunnar Wulffs Café Pavillonen i Fælledparken i København i 1980’erne. Hvert år lavede han og medarbejderne 400-800 liter koncentreret drik af blomster plukket ved hans hjem i Præstø.

Hyldeblomstdrikken blev et kæmpe hit, cafeen solgte mere af drikken end Coca-Cola, og andre caféejere henvendte sig for at købe den søde væske.

Snart begyndte Svanholm at sælge saften, og senere kom Søbogaard, som stadig har sommerdrikken i sit sortiment, til. Da jeg selv drev Floras Kaffebar i starten af 1990’erne, var varm og kold hyldeblomstsaft selvfølgelig på vores kort.

Gunnar laver stadig hundredvis af liter, og hans opskrift er den gode gamle, som han har fået fra sin kærestes mor. Han bruger altid kun farin som sødemiddel. Det smager bedst. Og så både citronsaft og citronsyre for at give syrlighed.

Blomsterne og det hele bliver overhældt med kogende vand, rørt godt rundt, og så trækker drikken i maks. 4 dage. Ikke længere, så begynder den at gære.

Det var en lille blomsterhistorie. Skal vi ikke hylde blomsten – og bærret – med en sommermenu, som skal spises netop nu?

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden