0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
Anne Sigsgaard er indlagt på et lukket psykiatrisk afsnit med en psykose og selvmordstanker. Når det hele er for svært, hjælper det at slappe af i kuglestolen, som står i afsnittets 'sanserum'. Foto: Miriam Dalsgaard
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

En simpel metode kan gøre en stor forskel for at mindske brugen af tvang i psykiatrien

Her er ugens nyhedsbrev fra Politikens sundhedsredaktion

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Det smukke foto ovenfor fyldte i går det meste af Politikens forside.

Det er taget af fotograf Miriam Dalsgaard på en reportage, hvor vi som noget helt særligt havde fået lov til at følge en patient på et lukket psykiatrisk afsnit i København.

Her arbejder personalet med sansemodulation, som er en simpel metode til at skabe både kropslig og mental ro hos patienterne med ting som massage, fodbade, dufte, beroligende musik, dæmpet, farvet lys og videooptagelser med lyde og billeder fra naturen.

39-årige Anne Sigsgaard er indlagt på afsnittet med en psykose og selvmordstanker. Hun fortæller i denne rørende artikel, hvilken effekt det har på hende, at hendes sanser bliver stimuleret. »Jeg ville ønske, jeg kunne være indlagt her i flere måneder og stille og roligt bygge mig selv op«, siger hun.


Inden længe går forhandlingerne om en ny 10-årsplan for psykiatrien i gang på Christiansborg, og udbredelsen af sansemodulation til flere afdelinger vil formentlig blive et af de emner, der skal diskuteres.

For forskning viser, at metoden er en effektiv vej til at nedbringe anvendelsen af tvang som for eksempel bæltefiksering og tvangsmedicinering i psykiatrien - en nedbringelse, som Folketinget allerede i 2014 besluttede skulle ske, men som ikke er blevet til virkelighed endnu.

Psykiaterne håber i den forbindelse, at der bliver sendt en anstændig pose penge til ekstra lønninger med, for som de siger i et nødråb, så ved de godt, hvad de skal gøre for at mindske brugen af tvang - der er bare ikke nok personale til at føre det ud i livet.


Det er vist første gang i lang tid, vi ikke har nævnt en coronahistorie som den første i vores nyhedsbrev.

Forhåbentlig er det et tegn på, at vi som samfund efterhånden kan begynde at interessere os for andre vigtige emner på sundhedsfeltet. Men det betyder selvfølgelig ikke, at vi slet ikke har skrevet om corona i den forgangne uge. Her får du en overflyvning af de vigtigste historier:

Antallet af coronasmittede ældre på plejehjem falder. Her er forklaringen.

Ny plan for revaccination. Her er de grupper, der bliver tilbudt ekstra stik.

Der var også nyt om, hvorfor mange danskere undlader at lade sig stikke - det har ikke nødvendigvis noget med vaccineskepsis at gøre.

En anden ny rapport fastslog det, som vi nok godt kunne have en anelse om - nemlig, at det stod skidt til med danskernes kost og motion under coronanedlukningen. Hvor skidt, kan du læse i artiklen her.


Det var alt for nu. Tak for din tid - vi høres ved i næste uge.

Corona er ikke på tilbagetog længere


Sådan kan du undgå influenza


Få styr på risikoen