0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Seth Wenig/AP
Foto: Seth Wenig/AP

Den amerikanske præsident Donald Trumps tweeterkrig mod den amerikanske centralbank har ifølge iagttagere ikke haft en beroligende virkning på amerikanske investorer.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Usædvanlige meldinger fra Trump og hans finansminister sender verdens børser på stor julenedtur

Hen over julen er aktierne i USA og Asien faldet markant. Finansminister Steven Mnuchins forsøg på at berolige markederne fik den modsatte effekt.

Global økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Julen var ikke en sød tid for alverdens aktieejere.

Juleaftensdag, hvor børsen i Wall Street i New York holdt åbent, tog kurserne et ordentligt dyk. Det ledende Dow Jones-indeks, som omfatter USA’s 30 førende virksomheder, faldt med 2,9 procent, og det lidt bredere S&P 500 måtte notere et fald på 2,7 procent.

Børsen i New York har holdt lukket juledag, men det gjorde børsen i Japan ikke. Her lukkede det toneangivende Nikkei-indeks med et fald på over 5 procent. Der blev også noteret fald på aktieindekserne i Shanghai, Bangkok og på Taiwan juledag.

Kursfaldene i juledagene kommer efter en længere periode med markante fald på alverdens børser. På de amerikanske børser styrer julemåneden ifølge amerikanske medier mod at blive den dårligste december siden 1931, hvor den store depression hærgede.

Lillejuleaften havde den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, ellers i et helt usædvanligt forsøg på at berolige markederne offentliggjort, at han havde ført samtaler med cheferne for USA’s seks største banker.

»Direktørerne bekræftede, at de har god likviditet til udlån til private, virksomheder og i øvrigt alle bankforretninger«, hed det i en udtalelse fra ministeren 23. december. Appellen fra finansministeren prellede af på investorerne.

»Det er sjældent, at en amerikansk finansminister går offentligt ud med sine diskussioner med amerikanske finansielle institutioner. Men det var præcis, hvad hr. Mnuchin gjorde«, lyder analysen fra erhvervsreporter Samira Hussain fra BBC News i New York.

»Han forsøgte at berolige de finansielle markeder, men mandagen viste, at han gjorde det modsatte«, konstaterer hun.

Der er flere forhold, som kan forklare den manglende investeringslyst. Der er frygt for, at væksten både i USA og resten af verden er ved at gå i stå. Den amerikanske centralbank, The Fed, satte i sidste uge renten op og varsler yderligere to forhøjelser næste år, hvilket finansmarkederne ikke kan lide. Det gør ikke humøret bedre, at det ikke er lykkedes at lave en finanslov i USA for næste år, og så går der rygter om, at præsident Donald Trump ønsker at fjerne centralbankchef Jerome Powell.

»Vores økonomi har kun ét problem, og det er forbundsbanken«, har Trump skrevet i et tweet.

Det øger ifølge Samira Hussain ikke tilliden i markedet, når Trump tweeter og gentager kritikken af centralbanken.

»I stedet for at have et almindeligt julemarked så vi amerikanske investorer flygte fra aktierne til sikre positioner«, forklarer Samira Hussain.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden