Råd. Genopdag 'man', eller lad være med at tale direkte til tilhørerne.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Råd. Genopdag 'man', eller lad være med at tale direkte til tilhørerne.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Er jeg dus eller Des med Kim Bildsøe Lassen?

Nyhedsoplæserne tiltaler seerne forkert.

Debatindlæg

I nyhedsudsendelserne er det kommet på mode at tale direkte til tilhørerne. På DR siger man ’du’ og på TV 2 ’De’.

Begge dele lyder underligt og påtrængende. Det lyder poppet, når man på DR siger ’du’. Det lyder gammeldags, når man på TV 2 siger ’De’.

Dog er TV 2 mest korrekt i brugen af ’De’, for ’De’ bruges både til en og til flere, så med ’De’ henvender de sig ikke kun til én person, men til hele gruppen af tilhørere, mens ’du’ kun henvender sig til én person, mig.

Men brugen af ’De’ er jo på det nærmeste afskaffet, og det kan ikke være nyhedsmediernes opgave at genindføre den. Unge mennesker studser, når de hører det, for de er vokset op med at kunne sige du til alle.

Det lyder poppet, når man på DR siger ’du’. Det lyder gammeldags, når man på TV 2 siger ’De’

Problemet med, hvordan nyhedsoplæserne skal henvende sig direkte til tilhørerne, skyldes, at man har glemt det praktiske stedord ’man’, som gælder alle, inklusive én selv.

Det skyldes, som så meget i den udvikling, vort modersmål har gennemgået siden Anden Verdenskrig, påvirkningen fra engelsk. På engelsk er der ikke noget ord for ’man’. Det hedder på engelsk ’you’, og derfor begyndte man på et eller andet tidspunkt på dansk at bruge ’du’ i stedet for ’man’.

Det skurrer i ørerne på mange. Det, der er galt, er, at man mener, at når ’du’ oversat til engelsk er ’you’, så er ’you’ oversat til dansk ’du’.

Det er det ikke. ’You’ oversat til dansk er henholdsvis ’du’, ’dig’ ’I’, ’jer’, ’De’, ’Dem’ og ’man’.

Et råd til nyhedsoplæserne i radio og fjernsyn: Genopdag det praktiske stedord ’man’, eller lad være med at tale direkte til tilhørerne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce