Tiden omkring finanslovsforslag er notorisk tumultariske og præget af uenigheder. Alligevel oplever vi i netop disse dage en sjælden enighed tværs over det politiske spektrum. Den lave arbejdsløshed og pæne vækst har fået både LA, S og V til at pege på udlandet som kilde til kvalificeret arbejdskraft.
Det er ikke så underligt. Tandhjulene er smurt, den økonomiske damptromle tonser afsted, og ikke siden før finanskrisen har ledigheden været så lav som nu. Derfor foreslår en lang række beslutningstagere, at vi bør lempe kravene til danske virksomheder, der ønsker at ansætte højtuddannede udlændinge. Ligeledes efterspørger erhvervslivet talent med international erfaring.
Og det er sandt, at Danmarks lille størrelse fordrer et globalt udsyn, hvis vi skal have nok hænder til at imødekomme både vækst og velfærdskrav. Men ud over fast track-ordninger og skattefordele findes der en lavere hængende frugt: Hjælp de 12.000 danske udenlandsstuderende med at komme ordentligt hjem igen.
I takt med at et stigende antal danske unge tager hele og dele af deres uddannelse i udlandet, bliver vores uddannelsessystem og arbejdsmarked nødt til at følge med. Som videnssamfund er Danmark dybt afhængig af at kunne tiltrække og fastholde dygtige mennesker, der forstår at drage nytte af globaliseringens muligheder.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar