Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bent Meier Sørensen mener ikke, at teknologi er neutral, men at det netop er mobiltelefoner og Ipads, der i sig selv udgør en væsentlig del af problemet.
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN

Bent Meier Sørensen mener ikke, at teknologi er neutral, men at det netop er mobiltelefoner og Ipads, der i sig selv udgør en væsentlig del af problemet.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Pas på: Skærmen vil have dit liv

Jeg er helt uenig med Johansen og Nørgaard, når de hævder, at smartphones, tablets eller laptops ikke »i sig selv« er en stor del af problemet.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stine Liv Johansen og Rikke Toft Nørgaard, der begge er lektorer på Aarhus Universitet, havde i sidste uge »set en professor sidde i Deadline og vrænge ad de børn, der er opslugt af ’skærmens magi’«. Det motiverede dem til at skrive et længere indlæg i Politiken Debat 8.12.

De to skribenter havde fået rigtigt fat i to ting: Der var en professor i Deadline, nemlig mig, og jeg blev, også korrekt, interviewet om min nye bog, ’Skærmens magi’. Men der blev ikke vrænget ad nogen børn i udsendelsen.

Det bliver der heller ikke i min bog, som de to debattører åbenlyst og ærgerligt nok ikke har læst. Det er desto mere paradoksalt, eftersom de to netop mener, at der i den offentlige debat ikke skal være »frit slag til at sige hvad som helst uden at have sat sig ind i emnet«.

Havde de set indslaget en gang til eller læst bogen, havde det stået klart for dem, at jeg ikke på noget tidspunkt vrænger ad nogen som helst brugere af teknologi. Jeg taler heller ikke »nedsættende, affærdigende og udskammende« om børn og unge.

Bogen er derimod et 255 sider langt forsvar for de børn, unge og voksne, der dagligt kæmper med at få et godt forhold til ny teknologi, særligt mobiltelefonen. Solidariteten gælder den femårige, for hvem skærmen er blevet en besættelse, der minder om den besættelse, den noget fortabte, men egentlig også elskelige Gollum har af ringen i ’Ringenes Herre’. Den femårige er i øvrigt min søn.

Solidariteten gælder også de unge piger, hvis liv på Snapchat er blevet et levende mareridt af rivalisering og mindreværd, og de studerende, hvis undervisningstid koloniseres af YouTube og Amazon.

Solidariteten gælder alle de mennesker, der ligesom jeg selv oplever, at den invasion af vores liv, vores opdragelse, vores skole, vores åndsliv og vores samfund, som de amerikanske techgiganter har iværksat, er umulig at håndtere individuelt.

Af samme grund har jeg naturligvis aldrig hævdet, at det er »børnene og de unge, der er problemet«. Til gengæld er jeg helt uenig med Johansen og Nørgaard i, at smartphones, tablets eller laptops ikke »i sig selv« er en stor del af problemet.

Det er de. Teknologi er ikke neutral. Den vil noget med dig, selv om den ikke fortæller dig præcis hvad. Og skærmen vil én ting med dig: Den vil have dit liv. Men du skal tage dit liv tilbage fra skærmen. Og så vrænge ad den.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden