0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Forsvarsministeren: Ny cyberlov er vigtig og gennemtænkt

Det er langt at foretrække, at Center for Cybersikkerhed opdager sikkerhedsbrister, før hackere udnytter dem.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Arkivfoto:: Finn Frandsen

Lovforslaget vil øge beskyttelsen af Danmark mod cybertrusler uden at gå på kompromis med borgernes og virksomhedernes retssikkerhed, skriver forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i dette indlæg.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et udemokratisk Danmark, hvor efterretningstjenesten uhindret kan tvinge sig adgang til virksomhedernes data. Det er omtrent det indtryk, man sidder tilbage med, når man hører kritikken af det nye lovforslag om Center for Cybersikkerhed (CFCS). Det kan jeg ikke genkende.

Vi arbejder på at vurdere de høringssvar, der er kommet ind, og hvor der er gode input, vil vi naturligvis tage disse til os og i nødvendigt omfang rette lovforslaget til. Men alle centrale elementer i forslaget er ikke blot vigtige, for at vi fremover kan beskytte de vigtigste funktioner i vores samfund, de er også gennemtænkte og afbalancerede. De vil øge sikkerheden for borgere og virksomheder uden at gå på kompromis med retssikkerhed eller privatliv.

Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande. Det giver os mange fordele, men det gør os også ekstra sårbare. Alvorlige cybertrusler er blevet et grundvilkår for vores samfund, og vellykkede angreb mod den digitale infrastruktur kan få kolossale konsekvenser.

CFCS blev oprettet i 2012 som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Det har vist sig at være en rigtig god beslutning. CFCS har hver dag gavn af FE’s adgang til viden om de alvorligste cybertrusler fra udlandet mod Danmark. Men det betyder ikke, at en efterretningstjeneste frit har adgang til oplysninger hos danske borgere og virksomheder. Overhovedet ikke.

Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande. Det giver os mange fordele, men det gør os også ekstra sårbare

CFCS må kun kigge efter præcis den ondsindede malware, som kan blive brugt i et cyberangreb, og intet andet. CFCS’ analytikere må altså kun kigge på en lille del af virksomhedernes og myndighedernes data, og der findes få andre myndigheder, der er mere reguleret og kontrolleret end CFCS. Et uafhængigt kontrolorgan – Tilsynet med Efterretningstjenesterne – holder særdeles grundigt øje med CFCS.

Men i dag er det en udfordring, at kun få myndigheder og virksomheder er tilsluttet CFCS’ netsikkerhedstjeneste. Det skyldes især den høje pris, og derfor ønsker vi at fjerne gebyret. Ordningen vil fortsat være frivillig, men vi åbner muligheden for at give påbud om tilslutning i den helt ekstraordinære situation, hvor f.eks. en privatejet virksomhed, som har fået ansvaret for en samfundskritisk funktion, skulle afvise at blive tilsluttet. Hvis CFCS undtagelsesvis må ty til sådanne påbud, kan det både påklages til Forsvarsministeriet og prøves ved domstolene.