Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Emilio Morenatti/ AP Photo
Arkivfoto:: Emilio Morenatti/ AP Photo

Vi opfordrer til, at den danske regering, EU og Europarådet lægger maksimalt pres på at finde en demokratisk løsning i Catalonien, skriver Enhedslistens Nikolaj Villumsen i dette indlæg.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Nikolaj Villumsen og Magni Arge om de politiske fanger fra Catalonien: Politisk retssag truer Europas demokrati

Politiske fanger i Spanien har udsigt til 25 år bag tremmer for at organisere afstemningen for catalansk selvbestemmelse.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tirsdag 12. februar førtes ni politiske fanger fra Catalonien for retten i Madrid. Seks af dem er tidligere medlemmer af den catalanske regering, én var formand for det catalanske parlament og to er ledere for pacifistiske civile samfundsorganisationer. De har nu udsigt til en lang retssag for den spanske højesteret, hvor de er sigtet for alvorlige anklager som oprør, ulydighed og underslæb af offentlige midler.

På nuværende tidspunkt har de allerede været bag tremmer i næsten 15 måneder uden nogen dom. Deres forbrydelse? At have organiseret eller støttet en folkeafstemning om retten til selvbestemmelse, som er fuldstændig i overensstemmelse med det mandat, som det catalanske folk har givet dem. Alligevel risikerer de nu op mod 25 år i fængsel, fordi tiltalen for ulydighed involverer en ’voldelig og offentlig opstand’, som er en af de mest alvorlige forbrydelser i henhold til spansk straffelov.

De hverken opildnede eller udførte nogen form for vold. De brugte derimod demokratiske midler, hvilket den tyske domstol anerkendte, da den afviste at udlevere den tidligere catalanske præsident Carles Puigdemont.

Denne politiske retssag er ikke kun et internt spansk anliggende. Den strider også imod fundamentale europæiske værdier som demokrati, ytringsfrihed, frihed til at samles og retten til politisk deltagelse

Volden kom udelukkende fra den brutale og skandaløse reaktion fra politiet, hvor man kunne se politifolk banke fredelige mennesker, der kun forsøgte at bruge deres stemmeret. Konflikten mellem Catalonien og Spanien er af politisk karakter, og derfor er de spanske myndigheders hårdhændede og kriminaliserende metoder helt ude af demokratiske proportioner.

Det er instrumenter som dialog og forhandling, der bør anvendes i en konflikt om Cataloniens demokratiske ret til selvbestemmelse i stedet for kriminaliseringer og fængslinger. Denne politiske retssag er ikke kun et internt spansk anliggende. Den strider også imod fundamentale europæiske værdier som demokrati, ytringsfrihed, frihed til at forsamles og retten til politisk deltagelse. Også forventningen om en fair retssag er i spil, da de politiske fanger har oplevet flere uregelmæssigheder i de indledende faser til retssagen.

For eksempel har den spanske forfatningsdomstol syltet sine appeller mod varetægtsfængslingerne, så de ikke kan bringes for Den Europæiske Menneskeretsdomstol.

Vi vil følge retssagen nøje. Det gør vi, fordi vi mener, at spørgsmålet om Cataloniens uafhængighed bør løses gennem politisk dialog frem for fængslinger og vold. Det er ikke acceptabelt, at der sidder politiske fanger i fængslerne i et EU-land.

Vi bør i år 2019 kunne løse spørgsmål om national selvbestemmelse på fredelig vis. Derfor opfordrer vi til, at den danske regering, EU og Europarådet lægger maksimalt pres på for at finde en demokratisk løsning.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden