Internationalt går udviklingen mod, at centralbanker skal udstede elektroniske penge som et alternativ til de private pengeinitiativer. Danmarks Nationalbank må hoppe med på vognen og genindtage styringen med økonomien. Gennem de sidste seks år har foreningen Gode Penge arbejdet for udstedelse af en såkaldt central bank digital currency (CBDC), eller e-kroner som de kaldes i Norden.
CBDC er digitale penge udstedt direkte af en centralbank som f.eks. Danmarks Nationalbank. Som det ser ud nu, udsteder Nationalbanken kun vores kontanter, som udgør ca. 5 procent af pengemængden, mens de resterende ca. 95 procent er elektroniske penge udstedt af private banker. Når en bank udbetaler løn, låner penge ud eller foretager andre betalinger til dens kunder, benytter banken sig nemlig ikke af kontanter.
Den indskriver blot cifre på modtagerens konto, og udsteder derigennem nye elektroniske penge. Mens debatten om CBDC har raset internationalt, og det ene initiativ efter det andet er skudt op, har der været foruroligende stille i Danmark. I en rapport fra Bank for International Settlements fra januar oplyses det, at ca. 80 procent af verdens centralbanker er engagerede i arbejdet omkring CBDC, og ca. 20 procent regner med en udstedelse inden for seks år.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar