Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Illustration: Sandra Bertelsen

89.241: Her er ALLE de babynavne, vi har givet vores børn siden 1900

Få overblik over alle danske navnekonstellationer gennem 119 år, og undersøg for eksempel, hvor mange navne stammen 'Marie' indgår i.

Alle navne, danske babyer har fået siden 1900.

Dem kan du finde i denne artikel. Intet mindre.

Babynavne fra 1900 til i dag

Indtil i dag har det via Danmarks Statistik kun været muligt at se navnes udbredelse og udvikling tilbage til 1985, men ved at tage udgangspunkt i cpr-registerets oprettelse i 1968 har Politiken fået skabt et datasæt, der går tilbage til 1900.

Datasættet rummer ikke navne på personer, der er døde i perioden 1900-1968, men da der ikke formodes at være nogen sammenhæng mellem navnevalg og dødelighed, bør den enorme datamængde stadig give et retvisende billede af danske babynavnes udvikling siden 1900.

Politiken har bygget flere digitale indgange til datasættet, som du kan finde på denne overbliksside, og i denne artikel kan du læse en uddybende forklaring på datasættets tilblivelse.

Der er tale om navne til knap 7,8 millioner babyer, og vi har nedenfor givet dig to forskellige tilgange til at søge i data.

  • I den øverste søgemaskine kan du indtaste et navn og se alle de konstellationer, navnet har indgået i samt hvor mange der har fået navnet siden 1900 frem til og med 2018.
  • Er du typen, der gerne vil inspireres lidt, har vi sat alle navnene op i henholdsvis en drenge- og en pigeplakat, som du enten kan hente ned på din egen computer eller bruge den indbyggede zoomfunktion til at dykke ned i her i artiklen. (Plakaterne er ikke opdateret med 2018-årgangen)

Er du mere interesseret i værktøjet, der tegner grafer over et navns udvikling fra 1900 til i dag, er det her, du skal hen.

Søg i 89.241 navne brugt siden 1900

43.735 drengenavne i én plakat.

Zoom ind og ud og panorér rundt i plakaten. Eller hent plakaten her.

44.312 pigenavne i én plakat.

Zoom ind og ud og panorér rundt i plakaten. Eller hent plakaten her.

Tallet i (parentes) efter hvert navn angiver angiver, hvor mange, der har fået navnet siden 1900.

Dette tal skal dog kun bruges som overordnet pejlemærke, eftersom personer der er døde mellem 1900 og 1968 ikke er en del af datasættet.

Eftersom forældre har 6 måneder til at navngive deres barn og indberette det til cpr, er det først omkring midt juli hvert år, at Danmarks Statistik laver opgørelsen for foregående år. 2018-data blev tilgængeligt 11. juli 2019, og vi har samme dag opdateret denne artikel.

Læs mere om datasættets tilblivelse her.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden