0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Madsgine fandt aldrig en mand og bebrejdede sit skøre navn - hvordan har du det med dit?

I 1889 udgav Madsgine bogen ’Hvad skal Barnet hedde?’ i håb om, at forældre i modsætning til hendes egne ville tænke sig om to gange, når de skulle vælge navn. Skriv til Politiken, hvis dine forældre skulle have lyttet til det råd. Og læs Madsgines ord her.

Hun blev opkaldt efter sin onkel Mads, skriver Madsgine i nedenstående klageskrift, hvori den daværende 37-årige kvinde begræder sine forældres opfindsomhed og mere eller mindre bebrejder sit navn for alle de ulykker, der har ramt hende gennem livet.

Hun var faktisk så ulykkelig over sit særegne navn, at hun undlod at fortælle det til sin forlovede, da der endelig kom sådan en ind i billedet, men ak, det slap ud, og ’ hans Kjærlighed kølnedes strax i en paafaldende Grad’, som hun skriver.

Vi faldt over Madsgines bog i researchen til Politikens projekt om danske babynavne gennem 118 år og forelskede os i den lille tekst, som vi bringer herunder sammen med en efterlysning:

Har du også haft det svært med dit navn? Eller har du lyst til at sige undskyld til dit barn?

Vi forestiller os, at der må være nogle derude, der måske ikke har været helt lige så hårdt ramt som Madsgine, men som alligevel har bandet sine forældre langt væk for at være for originale (eller måske for ordinære) i deres navnevalg.

Der er sådan set frit valg, og skulle du have lyst til at skrive et par ord om dig og dit navns problematiske forhold, så send din historie (ikke længere end Madsgines, cirka 500 ord) til mailen i min byline øverst i artiklen.

Så kan det være, vi publicerer den på Politiken.

Kilde: Det Kongelige Bibliotek