Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Ejer af Gaarden & Gaden, Thomas Spelling, drikker ikke meget vin derhjemme. Men en god flaske La Lune siger han aldrig nej til.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Orangevin bliver den nye rosé: Ejeren af Gaarden & Gaden giver vintip

Ibyen spørger Thomas Spelling fra Nørrebro-baren Gaarden & Gaden, hvad han hælder i glasset.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvad er godt at drikke lige nu?

»Solen er så småt begyndt at skinne, og det får mig til at tænke på forår. Så er det altid dejligt at drikke vin med bobler i, og det behøver ikke være champagne, der er dyrt og utilgængeligt for de fleste«.

»Forleden drak jeg nogle bobler af Phil en Bulle fra Philippe Tessier (Rosforth & Rosforth). Det, der er godt ved den, er, at den både er frisk og perlende, men samtidig vinøs og kompleks. Og den falder godt i hak med det, som er oppe i tiden, hvor vine ikke behøver at se alt for pæne ud, de må godt være lidt grumsede og ufiltrerede, og samtidig er det frugtigt, friskt og lækkert at drikke. Den er ikke for dyr, og man kan dele den med både sin mor og sin kæreste«.

Orangevinen er det, der kommer til at gøre det ud for rosé i år

Hvad ville du drikke, hvis du skulle forkæle dig selv?

»Så ville jeg få børnene passet og invitere gode venner på middag. Én flaske ville ikke kunne gøre det, men jeg er næsten sikker på, at der ville være blive spist rigelige mængder stenbiderrogn og skyllet efter med en frisk og naturlig hvidvin for eksempel Sancerre fra Sebastien Riffault (Rosforth & Rosforth) eller Love & Pif fra Yann Durieux i Bourgogne (Lieu-dit). Allerhelst ville jeg drikke Chardonnay fra Renaud Bruyere og Adeline Houillon i Jura, men det er desværre som så meget andet godt altid udsolgt«.

Hvis jeg skulle købe en god flaske vin til weekenden, hvad skulle jeg så købe?

»Jeg vil anbefale folk at bruge lidt flere penge på en flaske vin. Måske springe et enkelt restaurantbesøg over og så gå ud og købe en dyr flaske vin«.

»En producent, jeg selv synes er rigtig spændende, er Vergé i Mâcon, som laver nogle vine som på én gang er store, fyldige og klassiske bourgognevine, men samtidig kan være totalt flippede og outrerede. Noget, man bliver tvunget til at tage stilling til, og noget, der virkelig bevæger én, alt efter hvilken flaske og årgang man får«.

Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Hvis du skulle have gæster på lørdag, hvilken vin ville du så servere?

»Orangevinen er det, der kommer til at gøre det ud for rosé i år, i hvert fald på restaurationer og barer i København. Vinen er orange, men den har også tanniner ligesom rødvin, fordi man har ladet druerne ligge og moset rundt nede i saften sammen med vinen, og så får du en vin med mere struktur, fylde og krop. Den er ofte produceret på meget aromatiske druesorter, der gør, at vinen dufter sødt af alt fra ferskner til roser, honning, hasselnødder og tropisk frugt. Det tror jeg, mange godt kan lide. Sensorisk er det lidt som at få en cocktail«.

Jeg vil anbefale folk at bruge lidt flere penge på flaske vin. Måske springe et enkelt restaurantbesøg over og så gå ud og købe en dyr flaske vin

»Min egen personlige favorit kommer fra den lille producent Abbazia San Giorgio, som ligger på øen Pantelleria mellem Sicilien og Tunesien. Den sælges af Vinhacker«.

Hvilken vin vender du altid tilbage til?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»En vin, jeg har drukket i rigtig mange årgange, er La Lune fra producenten Mark Angeli. Det er en vin, som er nemt tilgængelig i nogle perioder, men sommetider svær at skaffe. Det er en vin, som ældes med ynde, den holder mange år og smager godt både ung og gammel. Den er velegnet til mad, hvilket går godt i spænd med den måde, jeg godt kan lide at drikke vin på«.

Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

»Forleden drak vi en flaske La Lune fra 2002. Den var på ingen måde frisk, men den var meget karakterfuld og virkelig velsmagende«.

Hvad er det vigtigste, du har lært om vin?

»Hvis man vil lave god vin, skal man være ydmyg over for, at vinen måske vil noget andet end én selv. De vine, der smager dårligst, er dem, som man har konstrueret til at smage på en bestemt måde for at ramme et bestemt segment. Det gør, at vinen fuldstændig mister sin identitet og sin karakter«.

»Så det vigtigste, jeg har lært om vin, er, at det største potentiale i vin er, når man gør så lidt som muligt for at styre vinen i en bestemt retning«.

Læs mere:

IBYEN

Martin Slottemo Lyngstad

Sauna, kolde gys og dyp i kulden:  Den store guide til vinter­badning i København

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Minimer (PR), Darcy's Kaffe (Louise Herrche Serup), Lille Petra Café (PR) og Burger Shack (Ivan Boll)

Burgerdarling og et forladt vandværk:  Her er 7 nye steder, du skal kende i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Sunor Wind/Unsplash

Bliver det årets store madtrend?  Her er 8 ting, du skal spise og drikke denne januar

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Foto: Kåre Viemose, Tor Birk Trads, Finn Frandsen & Mads Nissen

Sublime mesterværker og hysterisk begejstring:  Her er de bedst anmeldte restauranter i Danmark i 2019

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Mads Nissen

Ibyen tipper:  Croissantens storhedstid er forbi. Bliver et af disse 6 stykker bagværk arvtager?

Peter Hove Olesen, Martin Lehmann & Louise Herrche Seerup

Cocktails, burger, kaffe og kager:  Her er Københavns bedst anmeldte cafeer og barer i 2019

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen