Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ejer af Gaarden & Gaden, Thomas Spelling, drikker ikke meget vin derhjemme. Men en god flaske La Lune siger han aldrig nej til.
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Ejer af Gaarden & Gaden, Thomas Spelling, drikker ikke meget vin derhjemme. Men en god flaske La Lune siger han aldrig nej til.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Orangevin bliver den nye rosé: Ejeren af Gaarden & Gaden giver vintip

Ibyen spørger Thomas Spelling fra Nørrebro-baren Gaarden & Gaden, hvad han hælder i glasset.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad er godt at drikke lige nu?

»Solen er så småt begyndt at skinne, og det får mig til at tænke på forår. Så er det altid dejligt at drikke vin med bobler i, og det behøver ikke være champagne, der er dyrt og utilgængeligt for de fleste«.

»Forleden drak jeg nogle bobler af Phil en Bulle fra Philippe Tessier (Rosforth & Rosforth). Det, der er godt ved den, er, at den både er frisk og perlende, men samtidig vinøs og kompleks. Og den falder godt i hak med det, som er oppe i tiden, hvor vine ikke behøver at se alt for pæne ud, de må godt være lidt grumsede og ufiltrerede, og samtidig er det frugtigt, friskt og lækkert at drikke. Den er ikke for dyr, og man kan dele den med både sin mor og sin kæreste«.

Orangevinen er det, der kommer til at gøre det ud for rosé i år

Hvad ville du drikke, hvis du skulle forkæle dig selv?

»Så ville jeg få børnene passet og invitere gode venner på middag. Én flaske ville ikke kunne gøre det, men jeg er næsten sikker på, at der ville være blive spist rigelige mængder stenbiderrogn og skyllet efter med en frisk og naturlig hvidvin for eksempel Sancerre fra Sebastien Riffault (Rosforth & Rosforth) eller Love & Pif fra Yann Durieux i Bourgogne (Lieu-dit). Allerhelst ville jeg drikke Chardonnay fra Renaud Bruyere og Adeline Houillon i Jura, men det er desværre som så meget andet godt altid udsolgt«.

Hvis jeg skulle købe en god flaske vin til weekenden, hvad skulle jeg så købe?

»Jeg vil anbefale folk at bruge lidt flere penge på en flaske vin. Måske springe et enkelt restaurantbesøg over og så gå ud og købe en dyr flaske vin«.

»En producent, jeg selv synes er rigtig spændende, er Vergé i Mâcon, som laver nogle vine som på én gang er store, fyldige og klassiske bourgognevine, men samtidig kan være totalt flippede og outrerede. Noget, man bliver tvunget til at tage stilling til, og noget, der virkelig bevæger én, alt efter hvilken flaske og årgang man får«.

Foto: Jens Hartmann Schmidt

Hvis du skulle have gæster på lørdag, hvilken vin ville du så servere?

»Orangevinen er det, der kommer til at gøre det ud for rosé i år, i hvert fald på restaurationer og barer i København. Vinen er orange, men den har også tanniner ligesom rødvin, fordi man har ladet druerne ligge og moset rundt nede i saften sammen med vinen, og så får du en vin med mere struktur, fylde og krop. Den er ofte produceret på meget aromatiske druesorter, der gør, at vinen dufter sødt af alt fra ferskner til roser, honning, hasselnødder og tropisk frugt. Det tror jeg, mange godt kan lide. Sensorisk er det lidt som at få en cocktail«.

Jeg vil anbefale folk at bruge lidt flere penge på flaske vin. Måske springe et enkelt restaurantbesøg over og så gå ud og købe en dyr flaske vin

»Min egen personlige favorit kommer fra den lille producent Abbazia San Giorgio, som ligger på øen Pantelleria mellem Sicilien og Tunesien. Den sælges af Vinhacker«.

Hvilken vin vender du altid tilbage til?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»En vin, jeg har drukket i rigtig mange årgange, er La Lune fra producenten Mark Angeli. Det er en vin, som er nemt tilgængelig i nogle perioder, men sommetider svær at skaffe. Det er en vin, som ældes med ynde, den holder mange år og smager godt både ung og gammel. Den er velegnet til mad, hvilket går godt i spænd med den måde, jeg godt kan lide at drikke vin på«.

Foto: Jens Hartmann Schmidt

»Forleden drak vi en flaske La Lune fra 2002. Den var på ingen måde frisk, men den var meget karakterfuld og virkelig velsmagende«.

Hvad er det vigtigste, du har lært om vin?

»Hvis man vil lave god vin, skal man være ydmyg over for, at vinen måske vil noget andet end én selv. De vine, der smager dårligst, er dem, som man har konstrueret til at smage på en bestemt måde for at ramme et bestemt segment. Det gør, at vinen fuldstændig mister sin identitet og sin karakter«.

»Så det vigtigste, jeg har lært om vin, er, at det største potentiale i vin er, når man gør så lidt som muligt for at styre vinen i en bestemt retning«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer