0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Giv en julegave, der glæder langt ind i det nye år. Giv et abonnement på Politiken

Brevkassen: »Jeg kunne godt være vennen, du skriver om, for jeg kender alt til at være usjov«

Hver uge giver Ibyens Brevkasse råd til ulykkelige hjerter. Denne uge er skuespilleren Jesper Ole Feit Andersen gæsterådgiver til et spørgsmål om en usjov ven.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Nicolai Egense
Foto: Nicolai Egense

Skuespiller Jesper Ole Feit Andersen er ugens gæsteredaktør i Ibyens Brevkasse.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ibyens brevkasse giver hver uge syrlige, sexede og ømme råd om kærlighed. Brevkasseredaktør er Felix Thorsen Katzenelson. Send dit dilemma til hjerte@pol.dk.

Ugens spørgsmål:

Hej brevkassen

Jeg har en rigtig god ven. Han er klog, skøn, dejlig og alt det der, men han er ikke sjov. Det prøver han imidlertid altid at være, men hver eneste gang falder det til tungt til jorden, hvis ikke det faktisk gør folk irriterede.

Må man slå hånden lidt af en usjov ven?

Tidligere gik vi tit i byen sammen, og vi har været til flere fredagsbarer på hinandens arbejde, fødselsdage – hele moletjavsen. Jeg havde ikke selv opdaget det med humoren, indtil min kæreste bemærkede det, men jeg er holdt op med at invitere ham med til ting.

Det fik jeg selvfølgelig dårlig samvittighed over, men altså, er jeg en skurk? Må man slå hånden lidt af en usjov ven?

Kh.

Gæsteredaktør Jesper Ole Feit Andersen:

Kære person med usjov ven

For det første: Jeg kunne godt være vennen, du skriver om, for jeg kender alt til at være usjov. Humor er en subjektiv størrelse. Kemien mellem subjekt og modtager er altafgørende, enten rammer man plet, eller også falder alt til jorden. Rammer man sjældent plet, er det hårdt at blive ved. Man resignerer, man stopper med at forsøge. Det lader ikke til, at din ven har mistet alt håbet, men stadig prøver at være sjov.

Jeg ville ønske, der var kommet eksempler på din vens eskapader ud i morskabens væsen, så vi alle kunne vurdere kvaliteten af humoren. Det er dog klart, at hvis din ven virkelig er så usjov og aparte i sin omgang med andre mennesker, ville vedkommende kunne genkende sig selv i dit spørgsmål og erkende sin elendige humor, som så har skabt overskrifter i en af Politikens brevkasser. Men har du tænkt på, hvorfor han prøver at være sjov?

I to er kontinenterne Afrika og Sydamerika, der engang hang sammen i Pangea, men lige så stille over millioner af år er gledet fra hinanden og blevet mere forskellige

Man bør i nogen grad belønne folk, der prøver at underholde andre. Ikke nødvendigvis skraldgrine, men indse, at forsøget på at være sjov er lidt ligesom at hoppe bungee jump med 50 procents chance for, at elastikken knækker. Det kræver mod. Så når din ven prøver at være sjov, er det et tegn på kærlighed, og der kan du godt række ham en hånd. Når han ikke er sjov, så lad være med at blive harm, men sig i stedet for en lidt utilpas lyd, eller lav den der med trommen, ’ba dum tss’. Hjælp ham lidt, byg lidt videre på hans vittighed.

Det kan også godt være, at det er noget dybere end bare humoren, der ligger til grund for, at du langsomt er begyndt, at separere dig fra din ven. I to er kontinenterne Afrika og Sydamerika, der engang hang sammen i Pangea, men lige så stille over millioner af år er gledet fra hinanden og blevet mere forskellige. I så fald kan man give slip, indtil én af jer griber fat igen. Venner er vigtige.

Annonce

Brevkasseredaktør Felix Thorsen Katzenelson:

Kære du

Jeg er sjov hver eneste dag, ja, flere gange om dagen faktisk. Jeg kan sjældent have en samtale i mere end fyrre sekunder, uden at der ryger en humørfinke af fadet. Mit problem er ligesom din vens, at det er under halvdelen af gangene, mit ufrivillige publikum griner. Så jeg vil tro i hvert fald en håndfuld af mine bekendte kunne have skrevet en afart af dit spørgsmål.

Dum og bitter humor, dårligt leveret på andres bekostning, det gider jeg ikke forsvare, og du skal ikke grine af noget, du ikke synes er sjovt

At være klassens evige klovn er en desperat tilværelse, et liv som omvandrende latterlig. Når nogen ikke griner, er man bange for, at de slet ikke ser én. Det skal ikke lyde som selvynk, eller som om jeg holder med din ven i den her sag. Folk, der prøver at være sjove hele tiden, er en byrde, så jeg kan godt forstå, at din underbevidsthed har kappet båndet. Man må desuden smide lige så mange venner over rælingen, som man har lyst til, med den kaptajnskæbne det så er at gå ensom ned, hvis skibet en dag synker.

Dum og bitter humor, dårligt leveret på andres bekostning, det gider jeg ikke forsvare, og du skal ikke grine af noget, du ikke synes er sjovt.

Men altså, det, jeg prøver at sige, er vel, at bag din vens klovnesminke er der et menneske, der gerne vil have dig til at grine, en hundehvalp, der gør store øjne for at lidt tørfodder i form af latter. Prøv at hænge ud med din ven på tomandshånd, så sparer du dine kolleger for hans dårlige jokes, og måske du genopdager, hvad der startede jeres venskab. Måske opdager du, at han bare permanent er pissedum at høre på, og så har du jo allerede løsningen.

Læs mere:

IBYEN

D'Angleterre/PR

12 stærke anbefalinger:  Her er den eneste guide til gløgg, du behøver at læse i år

PR/Chris Tonnesen

På disse 10 restauranter får du Københavns bedste smørrebrød

Liliana Olivares/Unsplash

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i november

Jacob Ehrbahn

Ibyen guider til trøstemad:  Takket være disse fem serveringer burde du kunne overleve din efterårsblues i København

Martin Lehmann

Ibyen guider:  Ny brødbar fra Hart og 11 andre spisesteder, du gerne vil kende

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Vi spurgte 10 københavnere, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Martin Slottemo Lyngstad

Den store guide til vinter­badning i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Jens Dresling

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i oktober

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Peter Hove Olesen

Sådan fanger du en fisk i Københavns Havn

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads

Mads Nissen