0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læser: Hvorfor skal vi, der ikke har børn, altid indrette os efter jer andre?

Hver uge giver Ibyens brevkasse råd. Denne uge er en spørger i tvivl om traditioner og svigerfamilie.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Glargaard/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Glargaard/Ritzau Scanpix

Elisabeth Friis kender følelsen: Hvorfor skal min jul altid indrettes efter dig og dine unger, Maude?

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ibyens brevkasse giver hver uge syrlige, sexede og ømme råd om kærlighed. Brevkasseredaktør er Felix Thorsen Katzenelson. Send dit dilemma til hjerte@pol.dk.

Ugens spørgsmål:

Kære brevkasse

For første gang i lang tid er jeg i Danmark hen over julen, på grund af corona. Jeg voksede op i et andet land, og selv om jeg ikke har været hjemme hver eneste jul, er det blevet en tradition de sidste par år. Min kæreste er dansk og holder altid jul her med sin familie. Og fordi jeg er i landet til jul, er forventningen, at jeg er med til den jul.

Jeg ved godt, det er i min magt at bestemm,e hvad jeg selv vil, men jeg hader, at jeg er nødt til at tage valget. Hvad skal jeg gøre?

Mit problem er dette: Hvorfor er det, at hvis du ikke selv har børn, så skal du tilpasse dig alle andres juleplaner?

Inden I drager konklusioner, så skal I vide, at jeg godt kan lide min svigerfamilie og har holdt jul med dem før, men jeg er sur over, at jeg ikke selv kan få lov til at holde jul på mine præmisser og hos mig selv. Jeg ved, at hvis jeg og min kæreste havde børn, så ville ingen sætte spørgsmålstegn ved, at vi havde brug for at ryste posen eller finde på vores eget koncept. Men uden det barn virker man pludselig skinger og ufleksibel. Deres traditioner er faste, og min kæreste følger dem uanset min holdning, så det handler om, hvor jeg selv står.

Jeg ved godt, det er i min magt at bestemme, hvad jeg selv vil, men jeg hader, at jeg er nødt til at tage valget. Hvad skal jeg gøre? Går jeg min egen vej og holder jul uden min kæreste med fare for at fremmedgøre hans familie? Eller sluger jeg kamelen og holder jul med dem på deres måde, vel vidende, at jeg tilsidesætter mig selv?

Hjælp.

Hilsen Coronajul

Gæsteredaktør Kathrine Tschemerinsky:

Kære Coronajul

At blive del af en ny familie er at tilslutte sig en ny stamme, som taler et fremmed sprog og har sære ritualer, som korresponderer med en indforstået mytologi. Hvis man gør sig umage (og svigerfamilien i øvrigt er velvilligt indstillet), kan man med tiden lære sproget og blive indviet i gruppens hemmeligheder. Men helligdagene er en særlig udfordring, for i modsætning til klanens indfødte medlemmer, som pludselig opfører sig som Pavlovs hunde ved synet af en for længst afdød slægtnings leverpostej, synger julesange unisont og får grineflip på stribe af den samme slidte anekdote, kan man nemt komme til at føle sig som et fremmedlegeme, for hvem intet forekommer naturligt, og det kan samtidig vække en længsel efter den stamme og de ritualer, man selv voksede op med.

Måske burde du tilbringe denne jul alene og bruge tiden på at overveje, hvad det egentlig er, du kommer med selv

Jeg er fristet til at sige, at du selvfølgelig bare skal fejre jul med dig selv. Vi er kun i september, og alligevel nager spørgsmålet dig, hvilket må betyde, at du virkelig føler modvilje mod at fejre julen med dem. Så lad da bare være. Du er et frit menneske, og så slipper din kæreste og hans familie også for at få julen ødelagt af en surmulende ’Scrooge’.

Men du slipper ikke så nemt.

På mig virker det nemlig ikke, som om du helt har erkendt, hvad det er udsigten til at fejre jul med din svigerfamilie sætter gang i hos dig.

Ordet ’tradition’ stammer fra latin (traditio) og betyder overlevering. Det er evolutionens kulturelle overbygning, og derfor betyder det også noget, hvis traditioner og familiemytologier man favner. Det sker nemlig på bekostning af den andens.

Du skriver, at du forestiller dig, at et barn vil give dig og din kæreste fred til ’ryste posen’ og ’finde på jeres eget koncept’. Det tror jeg ikke på. Hvis I en dag får et barn sammen, bliver traditionerne sandsynligvis kun endnu vigtigere for din kæreste. Hvad vil du så gøre?

Måske burde du tilbringe denne jul alene og bruge tiden på at overveje, hvad det egentlig er, du kommer med selv. Hvad vil du gerne bevare og med tiden måske ovenikøbet introducere til din ’nye’ stamme. Bare fordi de altid spiser medister 25. december, betyder det ikke, at de ikke kan vænne sig til ostefondue. Men vigtigst af alt tror jeg, at du skal gøre op med dig selv, om du overhovedet har lyst til at blive del af et nyt fællesskab eller foretrækker at være dig selv.

Brevkasseredaktør Felix Thorsen Katzenelson:

Kære Coronajul

Annonce

Dit spørgsmål rammer en nerve i mig. Hvor nogle familier er en stringent guirlande af relationer, så er min det sammenfiltrede englehår på bunden af julepyntskassen. Vi er regnbuefamilie, skilsmissefamilie, udvidet familie, papfamilie og valgt familie med mere. Det betyder, blandt virkelig mange ting, at enhver tradition er en direkte forhandling, hvor gamle og nye tiltag må vejes mod hinanden, for at bare nogle af de tilstedeværende kan blive glade. Samtidig bliver flere og flere ideer gift og født ind i familien, et år diskuterer vi, om man skal købe nye gaver, når vi alle skal forbruge mindre, og et andet år diskuterer vi, hvor mange hele mandler, der skal være i en risalamande til 12.

Derfor varer julen altid længe, der skal danses, quizzes, spises, drikkes og pakkes ud. Som jeg er blevet ældre, har jeg fået både forpligtelser og frikort. Jeg kan til en hvis grad selv vælge, hvor lidt eller meget jeg gider være med til, og der er min barnløshed faktisk en befrielse, for jeg har ingen biologisk underordnede, hvis behov jeg skal lytte til.

Sig dit behov højt. Skriv dig selv øverst på ønskelisten, og sig til din kæreste, hvad du agter at gøre. Så må vi se, om han gider dine traditioner

Det synes jeg også, du har rettigheden til. Ja, man skuffer måske noget (sviger)familie, men sådan er det at være forbundet. Det er en lang kæde af brudte løfter og gaver, der skal byttes.

Så mit svar falder ud i to råd:

1. Julen er mange ting, der er plads til både dine, mine og deres traditioner. Giv pokker i, hvilken dag der er den vigtigste. Inviter dem, du elsker, indenfor. Tag noget af din pynt og mad med ind i nogle andres liv. Find din egen gren på træet.

2. Sig dit behov højt. Skriv dig selv øverst på ønskelisten, og sig til din kæreste, hvad du agter at gøre. Så må vi se, om han gider dine traditioner.

God jul

Læs mere:

IBYEN

Thai. Indisk. Etiopisk. Mexicansk:  Vi spurgte 10 københavnere, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Martin Slottemo Lyngstad

Den store guide til vinter­badning i København

Ibyen guider:  15 nye spisesteder i København, du gerne vil kende

Ibyen guider:  Den ultimative guide til dig, der vil på svampejagt i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Jens Dresling

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i oktober

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Peter Hove Olesen

Sådan fanger du en fisk i Københavns Havn

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads

Mads Nissen

Old Fashioned:  Vil du være en mester i hjemmebaren, skal du starte med denne klassiker

Philip Ytournel/POLITIKEN

Se listen:  Her er 100 ting, du kan lave uden at forlade hjemmet

Christian Klindt Sølbeck

Stor guide:  Her er 15 af de bedste dansegulve og natklubber i København

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til de saftigste bud

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats 2019:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.