0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Dansk-syrisk dokumentar er nomineret til en Oscar

’The Cave’ er blandt de fem dokumentarfilm, der kan få en Oscar 9. februar.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dr. Amani Ballour er hovedpersonen i 'The Cave', der følger hende på arbejde i det underjordiske hospital i byen Douma i Syrien.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danskproducerede dokumentarfilm ’The Cave’ er nomineret til en Oscar i kategorien bedste dokumentar. ​​

Filmen er instrueret af syriske Feras Fayyad, der bor i Danmark, og handler om et hemmeligt hospital, der findes i underjordiske huler under slagmarken i Douma i det østsyriske område Ghouta.

Filmen følger den unge børnelæge Amani Ballour, der i mere end fem år kæmpede for at tage sig af hårdt sårede børn og andre ofre efter voldsomme syriske bombardementer af byen målrettet civile. Desuden behandler hun ofrene efter et gasangreb.

Den 29-årige Amani Ballour slås ikke bare for at tage sig af de krigsofre, hun må også slås med syriske patriarker, der ikke mener, at hun som kvinde skal arbejde på endsige lede et hospital.

Filmen følger Amani Ballour og hospitalet, ’Hulen’, indtil lægerne bliver tvunget til at forlade stedet i 2018. Hun er flygtet og nu endt i Tyrkiet, hvor Politiken for to uger siden talte med hende.

Her fortalte hun, at hun følte sig forpligtet til at blive, selv om hun havde mulighed for at rejse væk.

»Når du er læge, er det ikke bare et arbejde. Du aflægger en ed om, at du vil hjælpe mennesker. Du skal hjælpe mennesker«, forklarede Amani Ballour.

Hun fortalte også, hvordan hun kunne huske alle de børn, hun lærte at kende på hospitalet.

»Jeg kan fortælle dig historier om dem alle sammen«, sagde hun.

’The Cave’ vandt publikumsprisen på Toronto International Film Festival i september sidste år, og i november blev Ferad Fayyad hædret med Nordisk Film Prisen.

Filmen, der er produceret af Sigrid Dyekjær og Kirstine Barfoed fra Danish Documentary Productions, havde premiere herhjemme i sidste uge, hvor den fik fremragende anmeldelser. Jyllands-Posten kaldte den »en mirakuløs filmbedrift«, og Politiken mente, at ’The Cave’ er »en af de mest rystende film i flere år«.

Det er anden gang, Feras Fayyad bliver nomineret til en Oscar. Første gang var i 2018, hvor han var nomineret for den danskproducerede dokumentar ’Last Men in Aleppo’.

Den eftertragtede oscarstatuette bliver uddelt søndag 9. februar. Men det bliver formentlig uden Feras Fayyad, der er blevet nægtet indrejse i USA. I et brev til den amerikanske udenrigsminister opfordrer den internationale sammenslutning af dokumentarinstruktører til at omstøde beslutningen om ikke at lade Fayyad rejse ind i USA.

»Feras Fayyed er en respekteret og dygtig dokumentarfilminstruktør, men fordi han er syrer, er han blevet nægtet visum til USA«, skriver sammenslutningen i brevet.

Indtil videre bliver afvisningen dog fastholdt.​​

I kampen om en Oscar er Feras Fayyad og ’The Cave’ oppe imod Netflix’ ’American Factory’ om et kinesisk firma på vej op, brasilianske ’The Edge of Democracy’ om den tidligere præsident Lula da Silva, ’For Sama’ om en kvinde, der opfostrer sit barn under krigen i Syrien, og endelig makedonske ’Honeyland’ om en af de sidste kvindelige biavlere i Makedonien.


Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«