Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Søpapegøjer med fyld. Også kaldet fyltur lundi på Færøerne. Og hvad er denne havfugl så fyldt med? Sød kagedej og rosiner, naturligvis.

Søpapegøjer med fyld. Også kaldet fyltur lundi på Færøerne. Og hvad er denne havfugl så fyldt med? Sød kagedej og rosiner, naturligvis.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

50 nordiske retter, du skal smage, før du dør

Her er MAD-redaktionens liste over 50 retter eller fødevarer fra Norden, du som dannet madmenneske skal have smagt.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Franskbrød og pålægschokolade Retten kombinerer to unikke danske produkter, det lette luftige franskbrød med sprød skorpe og ofte birkes med et ultratyndt stykke rektangulært mørkt eller lyst chokolade, sammenhæftet med rigelig smør.

Hestebøf i Island
Ens indre hestepige stejler ved tanken, og i dag er det temmelig svært at finde en slagter, der har det på sortimentet. Men hestekød har været almindelig kost engang, især i knappe tider som f.eks. under og efter Anden Verdenskrig. Fint var det dog ikke.

Islændinge har et mere pragmatisk, brugsorienteret forhold til den sag, og man finder gerne kød fra heste og føl i supermarkedet.

Rødgrød med fløde
Notorisk dansk sprogtest, der gives til udlændinge for at demonstrere, at det danske tungemål er umuligt at mestre for andre end indfødte.

Også en klassisk dessertgrød bestående af f.eks. ribs, solbær, jordbær og hindbær. Serveres med masser af fløde.

Köttbullar med lingonsylt
Ikea har mere end nogen anden institution bragt svensk kultur rundt i verden, fra fodskamler ved navn Poäng til elgformede pastaskruer.

Ikea har også æren for, at man nu kan få köttbullar, brun sovs, tyttebærsyltetøj og potatismos i det meste af den kendte verden, fra Kuwait over USA til Den Dominikanske Republik.

Sól
Folkene bag det såkaldte nye nordiske hverdagskøkken ser gerne, at vi spiser omkring 5 gram tang hver dag. Det gør vi så ikke, men islændingene viser, at det kan lade sig gøre.

I Island spiser man nemlig med største selvfølgelighed tangarten søl (sól) i tørret form som snack. Angiveligt utrolig sundt.

Gravad laks med rævesovs
Skandinavisk fiskeret, der består af rå laks marineret i salt, sukker og dild.

Oprindelig blev laksen gravet ned af fiskerne i sandet for at fermentere, men sådan gør vi ikke længere. Serveres med en sød sennepstung dilddressing, der nogle gange kaldes ‘rævesovs’ eller ‘hovmestersovs’.

Kalles Kaviar
Året er 1954, og den svenske fødevarevirksomhed ABBA lancerer et nyt produkt, nemlig letrøget torskerogn i tube. Det sælger strygende, især blandt unge.

Markedsføringsfolkene foreslår, at tuben prydes af et drengeansigt med et populært navn. Direktørens søn hedder Carl, det bliver til Kalle, og svensk fødevarebranches største succes er født.

Består af torskerogn, kartoffelmos, salt, sukker og tomatpuré. Fås i mange varianter, heriblandt med dild, med æg, med banan (!) og en variant uden kaviar (!!).

Grindehval
Grindehvalbøf med brun sovs, saltgrind, grindespæk – færingerne elsker deres grindekød. Det er dog ikke en ukontroversiel spise, fordi fangsten af grindehvaler foregår ved at drive dem på land og dræbe dem med særlige knive, en blodig proces, der farver havet rødt.

Fangsten er dog bæredygtig, drabene foregår relativt hurtigt, og dyrene bliver rent faktisk spist. Så er det amoralsk? Ja, siger flere dyreværnsorganisationer.

Verdensnaturfonden, WWF, mener derimod, at der er mere grund til at hidse sig op over de 300.000 hvaler, der drukner i fiskegarn hvert år og derefter bliver kasseret. »Men da det sker ude på havet, er det langt mindre beskrevet i pressen end grindedrabet«, skriver WWF.

Vafler med brunost og smør
Klassisk norsk dessert og god introduktion til konceptet brunost (myseost), en tuschbrun let klæg ost med sødlig nøddesmag, der er lavet af valle og derfor egentlig ikke er en ost. Smør eventuelt smør oven på osten.

Mattak
Elsket grønlandsk delikatesse. Hud og spæk fra hvid- eller narhvaler, der spises rå – eller rettere tygges, da det er sin sag at få tænderne igennem den viskelæderagtige substans – derfor nogle gange kaldet ’grønlandsk tyggegummi’.

Er på tiendepladsen på listen over verdens særeste mad.

Syltelabb
Norske grisetæer kogt og marineret i saltlage. Serveres typisk ved juletid sammen med rødbeder og sennep.

Mørt, fedt, brusket og vældig salt, og derfor bedst sammen med øl og snaps.

Pinnekjøtt med kålrabi
Tørrede og saltede lamme- eller fåreribber, der dampes i 3-4 timer på en rist af birkepinde, indtil kødet er så mørt, at det falder af benet.

Meget populær ret i Norge ved juletid. Serveres med kålrabimos og Linie Akvavit.

Rundbröd
Svenskere fra Mellemsverige og Stockholmregionen har ifølge forskerne bagt de klassiske store runde knækbrød med hul i midten i mindst 1.500 år. Rundbrödene er bagt på fuldkornsrugmel og derfor rasende sunde.

Smør tilføres den glatte side til hverdag og siden med de dybe huller – søndagssiden – når du og dine deller skal flotte sig. Spises gerne med Kalles Kaviar, surströmming, leverpostej eller sild.

Flæskesvær
Snack bestående af strimler af hud fra grise stegt i ovnen. Sprødt på den ene side, smørblødt på den anden.

Danskerne tænker ikke videre over det, men flæskesvær er i andre kulturers øjne meget eksotisk.

Korv med mos
Man kan godt få en hotdog – en varmkorv – i Sverige, men svenskerne foretrækker altså deres pølser med kartoffelmos, sennep og gurkmajonnäs.

Skyl det ned med den ærkesvenske chokoladedrik Pucko (der nu produceres af Cocio i Esbjerg til svenskernes bestyrtelse).

Flækket fårehoved
Nej, det er ikke en specialitet for de få: I Island kan man købe svedne, flækkede fårehoveder i supermarkederne.

Kommissær Erlandur fra forfatter Arnaldur Indriðasons prisvindende kriminalserie spiser altid fårehoved med en lommekniv, når han stener foran tv’et.

Fårehovederne brændes af med en blæselampe, og det forkullede kød børstes af. Man spiser kinderne, huden, tungen og nogle gange også øjnene.

Pizza Berlusconi
Under indvielsen af Det Europæiske Fødevareagentur i Parma, Italien, følte den italienske premierminister, Silvio Berlusconi, sig hidkaldt til at svine finsk mad til som noget, der skulle »udholdes«, og at man bestemt ikke kunne sammenligne Parmas berømte skinke med finnernes »marinerede rensdyrkød«.

Så hævnen var sød, da den finske pizzakæde Koti Pizza vandt en international pizzakonkurrence i New York med pizzaen ‘Pizza Berlusconi’, mens de italienske deltagere måtte nøjes med andenpladsen. Pizzaen blev siden hen markedsført under sloganet ‘Tag en bid af Berlusconi’. Den er naturligvis garneret med ... rensdyrkød.

Skyr
Syrnede mælkeprodukter er meget populære i Norden, men det er først for nylig, at islændinges ældgamle skyr endelig har fået sit gennembrud.

Skyr er fedtfattigt, rigt på proteiner, og morgenmadskendere påstår, at det mætter bedre end f.eks. yoghurt og A38.

Janssons fristelse
Ifølge historieskrivningen er den svenske hofret Janssons fristelse opkaldt efter eller ligefrem opfundet af den madelskende operasanger Pelle Janzon (1844-1889), mens andre mener, at den er opkaldt efter filmen ’Janssons frestelse’ fra 1936. Who knows.

Ansjoser, kartofler, fløde, bagt i ovnen til smeltende perfektion.

Matjessild
Svensk kryddersild tilberedt af unge, ikkekønsmodne sild frem for de store, grove sild, der er almindelige i f.eks. Danmark. Indtag det med nye kartofler, grädfill (en slags cremefraiche) og purløg til midsommerfest.

Bacalao fra Kristiansund
De siger, at der i Kristiansund er flere mørklødede borgere end gennemsnittet, og at det er arven fra de mange spanske og portugisiske søfolk, der i 1800-tallet kom til den norske havneby for at købe klipfisk.

Søfolkene bragte også en anden arv, nemlig den klassiske latinske fiskeret Bacalao, som hurtigt blev Kristiansunds definerende egnsret. Den laves af klipfisk, kartofler, løg, tomater, paprika, cayennepeber, olivenolie og hvidløg, og er vidunderlig unordisk.

Surströmming
Surströmming lugter ikke godt. Det er små sild, der får lov til at fermentere på dåse, indtil dåsen bogstaveligt talt buler ud af sine ophobede gasser. Derefter åbnes dåsen forsigtigt og helst i det fri.

Man kan gøre det indendørs i sin lejlighed, men bør ifølge det svenske SurströmmingsAkademien advare sine naboer først. I mange beboelsesejendomme er det dog ulovligt at åbne en surströmmingsdåse. Det er også ulovligt at have denne delikatesse med om bord på mange flyafgange på grund af faren for, at dåsen eksploderer og stinker kabinen til.

Det er måske forståeligt: En japansk undersøgelse har afgjort, at surströmming afgiver den kraftigste dunst af forrådnelse af noget fødevareprodukt i verden. Smagen er dog langt mildere end lugten, især sammen med fladbrød, kartoffelskiver, rødløg, cremefraiche, dild og tomater.

Da den britiske kok Jamie Oliver fik serveret fisken på en tur til Stockholm, kaldte han lugten for en ’stinkbombe’, men smagen for ’delicious’ – skøn.

Pyttipanna eller biksemad
Kartofler og løg i tern stegt på panden, sammen med hvad der end er af rester i køleskabet – bacon, pølser, grove grøntsager, en rest af gårsdagens steg. Serveres med diverse surt, spejlæg og engelsk sovs eller HP-sovs.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bæredygtigt nordisk comfort food.

Kräftor
Knaldrøde flodkrebs, snaps, drikkeviser, voksne mennesker iført papirhatte og hagesmæk og D.E.E.T.-baseret myggespray. Der findes ikke noget mere ærkesvensk end det årlige krebsegilde, eller kräftskiva på svensk.

Krebsene koges i en lage af vand, salt og dild og spises kolde.

Øllebrød
Grød lavet af rugbrødsrester og øl, så ikke noget går til spilde. Tarveligere kan det næsten ikke blive, og alligevel elsker mange danskere deres øllebrød, gerne med fløde, flødeskum eller mælk. Prøv det, det smager bedre end det lyder.

Løjrom
Fine orangerøde rogn fra fiskearten heltning – på svensk siklöja – der lever i Den Botniske Bugt. Spises som kaviar og er dyrere og anses for finere end f.eks. stenbiderrogn. Med sprødt brød eller blinis, rødløg og cremefraiche.

Reklinger
Strimler af lufttørret hellefisk, der spises som snack eller sammen med godt rugbrød i Grønland. Hellefisk er en fed fisk, og det lufttørrede er behageligt blødt at bide i.

Prøv også tørret lodde, tørret torsk, tørret rensdyr, og hvad grønlændere ellers kan finde på at tørre.

Sæl suaasat
Sælkødssuppe er det klassiske måltid for en sulten inuit. Sælkød kogt i vand med løg, kartofler, salt og peber og lige nok ris til at jævne suppen.

Vorschmack og Marskin Ryyppy
Feltmarskal Carl Gustaf Mannerheim, Finlands største helt og befrier, tog angiveligt denne gryderet med fra en officersklub i Warszawa omkring år 1900.

Ingredienserne tæller oksekød, lammekød, sild, ansjoser, tomat og hvidløg, serveres med smetana (en slags cremefraiche), syltede agurker og rødbeder og adskillige shots af den hårde drink Marskin Ryyppy (typisk akvavit, vermouth og gin).

Hákarl
Hákarl er det giftige, urinlugtende kød fra en grønlandshaj, der er gjort mindre skadeligt ved at blive fermenteret i et hul i jorden i 6-12 uger og derefter hængt til tørre i 4-5 måneder.

Det færdige produkt lugter så kraftigt af ammoniak, at det udløser ufrivillige brækreflekser hos de fleste, når de prøver det første gang.

Hákarl anses af mange for den værste ret i verden. Tv-kokken Anthony Bourdain kaldte det for »den værste, ulækreste og frygteligste« substans, han nogensinde har smagt, og kokken Gordon Ramsey kastede op i en spand efter at have taget en bid af det i programmet The F-Word.

Ræstur fiskur
Velhængt, halvtørt fisk, der er gået i gang med at gære. Færingerne indtager den kogt, gerne med garnatálg, som er det indre fedt – tællen – fra fåretarm, ligeledes fermenteret og stegt på panden.

Dyrlægens natmad
Navngivet efter dyrlæge Sigurd Keilgaard, der i 1920’erne hver aften ved 22-tiden indfandt sig i Oskar Davidsens vinstue og forlangte et stykke rugbrød med fedt, leverpostej, kraftsky og fire tynde skiver saltkød.

Senere er rå løgringe tilføjet dette klassiske stykke dansk smørrebrød.

Fynsk rygeost
Den fynske rygeost er ifølge eksperterne den eneste, helt originale danske ost, der formentlig har været lavet siden vikingetiden. Næsten flødeskumsblød med smag af røg og kommen.

Kærnemælkskoldskål
Kold dansk dessertsuppe af kærnemælk, æg og sukker, typisk garneret med små småkager kaldet kammerjunkere. Danskerne spiser den især om sommeren.

Grønlangkål
Sød og bitter ret af finthakket grønkål tilsat bouillon, mælkesovs eller fløde, eller hvad end de jyske regionale madpatrioter mener er det eneste rigtige.

Serveres typisk ved juletid med bl.a. glaseret skinke, hamburgerryg, medisterpølse, kogt flæsk og brune kartofler.

Carlsberg pilsner
Nordens mest berømte øl, introduceret i 1904. Før i tiden kendt som Carlsberg HOF, nu af uransagelige årsager blot det generiske ‘pilsner’. Berømt i hele verden under navnet Carlsberg Premium Lager. Tør og frisk med let bitter eftersmag.

Honningsyp
Likør fremstillet ved at tage en flaske snaps og røre den sammen med et glas honning under opvarmning – sødt og tykt, den bornholmske version af Bailey’s.

Skerpikjøt med rugbrød
På Færøerne vindtørrer man alt, man kan komme i nærheden af, og mest kendt er nok det vindtørrede, meget velhængte fårekød kaldet skærpekød, der efter et halvt års lagring bliver fast og tørt med streng smag og lugt.

Skæres i tynde skiver og serveres på rugbrød med et drys salt.

Gåjkkebierggo
Ingen liste over nordiske fødevarer uden rensdyrkød. Gåjkkebierggo er tørret rensdyrkød, som samerne i Lapland spiser for sig selv eller i suppe.

Sprængt kalvebryst med peberrod
Kalvebryst lægges i saltlage i et døgn og koges. Resultatet er mørt, trævlet kød, der serveres i danske hjem med skarp, tårevædende peberrodscreme.

Marabou Schweizernød
En af Nordens mest klassiske chokoladeplader. Lanceret i 1930 og en af de første af svenske Marabous mange succeser, der tæller chokoladeplader som Marabou Helnød, chokoladebaren Daim og slikposen Twist. Består af mælkechokolade og hasselnødder.

Fenalår
Nordens svar på parmaskinke, hvis man spørger nordmændene. Saltet, røget og tørret fåre- eller gedekølle, der har hængt i 3-4 måneder, og som skæres i papirtynde skiver med en skarp dolk og spises sammen med øl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Finsk saltlakrids
Hvis nordmænd, svenskere og danskere er gode til lakrids – og det er vi – så er finnerne verdensmestre.

Finsk salmiaklakrids – salmiakki, som det hedder – findes i mange former og varianter og er saltet med ammoniumklorid frem for natriumklorid. Den mest berømte version af salmiakki er lille og diamantformet.

Muikku
Pandestegte små fisk af arten muikku, der kan købes og spises på finske gader eller markeder som snacks, lidt som portugisere spiser stegte sardiner.

Dopp i grytan
Tag et stykke brød, dyp det ned i gryden med afkoget fra din kogte juleskinke – og du har den svenske ret dopp i grytan. Mere nuttet bliver det ikke.

Älggryta med svamp och ädelost
Her er svenskernes herremad efter at have hentet brænde i de dybe skove: gryderet af elgkød, grøntsager, rødvin og enebær med sauce af skovsvampe, blåskimmelost og bærgele.

Klejner
Ældgammel pannordisk sløjfeformet julebag fra en svunden tid, hvor åbne ildsteder var det almindelige og ovne var ukendte. Derfor koges klejnen i fedt frem for at blive bagt i en ovn. Hedder klenät i Sydsverige, fattigmann i Norge og – naturligvis – kleynur på Island.

Radiser i urtepotte
Signaturret af en slags på Restaurant Noma. Fantastiske radiser og gulerødder stikker op af en urtepotte med spiselig ’jord’. Prøv det, mens Noma stadig har status af verdens bedste restaurant.

Lihapiirakka
Den finske version af slaviske pirogger – lune, friturestegte dejpakker med fyld af hakket kød, ris og løg, som kan fås i boder og cafeer rundt omkring i landet. Skønt og fremmedartet, som et varmt pust fra Centralasien.

Fyldte søpapegøjer

Også kaldet fyltur lundi på Færøerne. Og hvad er denne havfugl så fyldt med? Sød kagedej og rosiner, naturligvis.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden