Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

10-årige piger skælder minister ud: Synes du, den her burhøne har det godt?

Karen Hækkerup er kommet i modvind efter glade udtalelser om burhøns.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke i orden, at Fødevareminister Karen Hækkerup (S) har udtalt sig rosende om forholdene for danske burhøns.

Kritikken kommer fra flere sider, efter ministeren under et besøg på en burhønseproduktion i Lem ved Limfjorden blandt andet sagde:

»Jeg har intet imod, at folk køber den her type æg, for de kommer fra høns, der har det godt«.

LÆS ARTIKEL

To ti-årige piger har henvendt sig til Politiken, efter de i et skoleprojekt med egne øjne har set, hvordan burhøns kan se ud efter et liv under kummerlige kår.

De har skrevet et åbent brev tilministeren:

»Hej Fødevareminister Karen.

Vi er to piger på 10 år, som har hørt, at du har sagt, at burhøns har det godt. Vi vil gerne fortælle dig om et projekt vi havde i skolen for 2 år siden.

Projektet handlede om, at vi adopterede to burhøner, der var færdige med at være hos æggeproducenten.

Den ene høne kunne ikke gå, fordi dens negle var meget lange og krøllede, så dem blev vi først nødt til at klippe. Hendes kam var bleg og hang slapt ned over det ene øje.

Hun var helt pillet for fjer mange steder, halefjerene var bidt i stykker og slidte. Hun var meget beskidt og fedtet ulækker at røre ved. Hønen døbte vi Sne, fordi den var hvid.

Den anden høne var brun, og den døbte vi Kakao. Så snart hun kom ud af kassen, løb hun over i det ene hjørne, fordi hun var bange. Hun var også plukket på store dele af kroppen, var slidt at se på og ulækker at røre ved.

Projektet gik ud på at se, om man kunne få naturen ind i en høne, der aldrig havde oplevet den. Så de to høns skulle flytte hjem i Yazmins hønsehus.

I starten gik de helt ovre ved væggen af hønsehuset. De turde slet ikke gå ud. Der gik 3 dage, før de kom udenfor i hønsegården. De gik stadig helt tæt op ad væggen og havde travlt med at kigge opad hele tiden. Det var første gang i deres liv, at de så træer, solen og himlen.

De skrabede ikke i jorden, og det var mærkeligt for dem at gå på jorden. Især Sne havde svært ved at gå, hun gik med meget højt løftede ben.

Efter et par dage begyndte de så småt at skrabe i jorden og det var sjovt at se hvor nysgerrige de pludselig blev.

Vi vil gerne vise dig nogle billeder af vores høns, så du kan se hvordan de så ud da vi fik dem, og så hvordan de kom til at se ud efterhånden som de havde været ude af buret i et stykke tid.

Vores to høner fandt naturen efter få dage i friheden… De er desværre begge døde idag, Kakao døde af slidtage, og Sne blev taget af ræven.

Vi synes at det at holde hønsene i bur er dyreplageri, og vi fortæller alle om de oplevelser, vi har haft med Sne og Kakao... Vi har fået mange til at stoppe med at købe burhønseæg.

Vi håber også at du vil overveje, om du nu synes, at burhøns har det godt.

Kærlig hilsen fra

Yazmin og Agnete«

I en mail til Politiken svarer Fødevareministeren de to piger:

»Hej Yazmin og Agnete

Tak for det fine brev, I har sendt. Jeg vil gerne rose jer og jeres skole for at tage fat i et vigtigt emne som dyrevelfærd. Det er vigtigt for mig, at vi hele tiden diskuterer, hvordan vores hus-, kæle- og produktionsdyr har det i Danmark.

Jeg var for nogle dage siden ude at se en produktion af æg fra burhøns. Her så jeg nogle produktionsdyr, der ikke lignede de skræmmebilleder, som jeg husker fra 90’erne eller som billederne fra jeres brev. Jeg så nogle høns, der ikke havde meget plads, men de havde fuld fjerdragt og så fine ud. Og det er det besøg, flere medier har skrevet om.

Jeg er naturligvis klar over, at det ikke nødvendigvis ser sådan ud overalt.

Jeg køber selv økologiske æg, men jeg vil ikke forbyde andre at spise æg fra burhøns. Det må være op til folk selv. Men vi skal hele tiden arbejde for at skabe bedre forhold for produktiondyrene i Danmark.

Med venlig hilsen
Karen Hækkerup«

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden