Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

tigerrejer. Den sorte tigerreje er populær i Danmark. Men den begynder at få et svært ved at blive solgt i danske supermarkeder, hvis den ikke er ASC-certificeret.
Foto: Daniel Hjorth (Arkiv)

tigerrejer. Den sorte tigerreje er populær i Danmark. Men den begynder at få et svært ved at blive solgt i danske supermarkeder, hvis den ikke er ASC-certificeret.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Supermarkeder stopper salg af medicinfyldte tigerrejer

Kæmperejer, der ikke er ASC-mærkede, er nu en truet art i mange butikker.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Varmtvandsrejer, bedre kendt som tigerrejer eller kæmperejer, er en af danskernes foretrukne frysefisk. I 2012 importerede vi således 5000 tons varmtvandsrejer. Og det selv om rejerne ofte er produceret under diskutable forhold.

Det reagerer dele af detailhandlen nu på. Fra uge 17 skal alle tigerrejer solgt i Netto, Føtex og Bilkas butikker nemlig være ASC-mærkede.

LÆS OGSÅ

»Det betyder, at forholdene, som rejerne bliver produceret under, er kontrolleret af en uafhængig tredjepart, inden de bliver solgt i vores supermarkeder«, siger Dansk Supermarkeds CSR-chef, Helene Regnell.

ASC-mærket er kendt som den mest bæredygtige certificering inden for opdræt af fisk i dambrug. Mærket er startet på initiativ af Verdensnatufonden, WWF, og først nu begynder nogle tigerrejeproducenter i Sydøstasien at opfylde kravene til certifikatet.

Rejekrise stoppede ikke salg

Produktionen af tigerrejer sker i dag primært i sump- og kystområder i Vietnam, Kina, Bangladesh og Thailand. Og i flere år har produktionsmetoderne været udsat for hård kritik.

Tilbage i 2012 blev et parti importerede vietnamesiske kæmperejer fanget af de europæiske fødevaremyndigheder, der havde testet dem positive for et farligt antibiotikum. Det fik Fødevarestyrelsen til ikke at kunne garantere for sikkerheden af de importerede rejer.

Årsagen til kritikken er de store mængder medicin og antibiotika, som rejefarmene bruger i den intensive produktion for at undgå, at rejerne smitter hinanden med sygdomme. De mange negative historier, der klistrer sig til rejeproduktionen, har dog ikke fået danske supermarkeder til at stoppe salget før nu.

»Kæmperejer er meget populære blandt vores kunder, men de er samtidig også problematiske for miljøet, og derfor har vi ventet på, at de første rejefarme i Asien skulle blive ASC-certificerede, så vi kunne få rejerne i vores sortiment«, siger Helene Regnell.

Skifter I så leverandør af rejerne nu?

»Nej. Det er den samme producent og leverandør, som vi har brugt tidligere«, forsikrer Helene Regnell.

Coop tøver med kun at sælge certificerede rejer

Efter den svenske naturfredningsforening i 2012 kørte en kampagne med fokus på de negative konsekvenser af varmtvandsrejeproduktionen, blev landet ramt af et omfattende boykot af tigerrejerne.

Coop i Sverige gik drastisk til værks og forbød salget i 700 butikker. I de danske Coop-butikker, der blandt andet tæller Kvickly, Fakta og Superbrugsen, har rejerne dog beholdt deres plads i frysedisken.

LÆS OGSÅ

»Vores plan er på sigt kun at have ASC-mærkede rejer. Men vi har ikke et præcist tidspunkt for, hvornår vi kan opfylde den plan. Vi køber alt det ind, som vi kan«, siger informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen.

Er det fordi Dansk Supermarked køber alle ASC-rejerne for næsen af jer?

»Jeg ved ikke, om det er dem, der gør det, men vi kan i hvert fald ikke få adgang til at købe nok ASC-mærkede rejer til at afdække den efterspørgsel, der er«, siger Jens Juul Nielsen.

WWF jubler over rejeblokade

Generalsekretær i WWF, Gitte Seeberg, er begejstret for, at landets største detailhandelsvirksomhed blokerer for rejer, der ikke er bæredygtigt produceret.

»Hvis alle gjorde, som Dansk Supermarked gør på dette område, ville det virkelig batte«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden