0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Søren Ryge og den mest vidunderlige kringle verden har smagt

En kringle fra Hirtshals slog benene væk under kage-connaisseuren Søren Ryge. Få opskriften og fortællingen her.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Søren Schnoor
Foto: Søren Schnoor

Mesterværk. Søren Ryge har efter et helt liv fundet frem til verdens bedste kringle - i Hirtshals.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kapitel 1, 1945-60 - Min barndom i Sydslesvig
Her blev en livslang afhængighed af kage grundlagt. Som alle andre, både børn og voksne, fik jeg kage om eftermiddagen hver eneste dag. Det var næsten altid hjemmebag – et bredt udvalg af de kager, som enhver husmor bagte. Sønderjyderne bagte nok lidt flere end andre.

Kapitel 2, 1960-2010
Mit voksenliv forskellige steder i Jylland, mest Djursland.

Min afhængighed (og glæde) over kage har været usvækket til i dag, og til manges misundelse kan jeg stadig spise kage adskillige gange om dagen, uden at det i nævneværdig grad kan ses på kroppen. Desuden hører det med, at jeg aldrig drikker kaffe uden at spise en eller anden form for kage til (dog ikke om morgenen, hvor jeg nøjes med franskbrød og syltetøj). Jeg drikker kaffe mange gange om dagen.

Årene har naturligvis budt på en endeløs række af kageoplevelser, store og små, gode og mindre gode. I en årrække var jeg gift med Maj, der med flid og talent bagte mange kager til mig, bl.a. den formidable fragilité, som var ukendt i barndommen.

Og til min 50-års fødselsdag lavede hun sammen med Elise det mest fantastiske kagebord, som jeg og de 150 gæster aldrig vil glemme. Til gengæld må jeg indrømme, at jeg sjældent bager selv. Det er kun blevet til fedtebrød, frit efter frøken Jensen. Dem bager jeg til gengæld, hver gang der kommer gæster, og de bliver altid spist omgående.

Mit kendskab til landets bagere er naturligvis indgående. Der er desværre langt imellem de gode, men jeg kan f.eks. sige, at bageren i Åbyhøj laver en fremragende nøddetærte, og at Baguette i Århus Midtby laver de bedste rabarbertærter.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter