Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

På en gård i Nordsjælland bliver grise fedet op på gourmet-øl. Kilde: politiken.tv / Foto: Theis Mortensen. Klip: Henrik Haupt

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På en gård i Nordsjælland bliver grise fedet op på gourmet-øl

Søndag 6. september skal de tilberedes og spises, og du kan være med.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem grisebasser har trukket et meget heldigt nummer i det danske svinelotteri.

I stedet for et liv i en konventionel svinestald, hvor gulvet er af beton og pladsen trang, har de fem grise tjekket ind på Mulddamgård i Nordsjælland. Her har de siden februar løbet rundt på markerne, gnasket i jordskokker, bladbeder og skyllet maden ned med øl fra Mikkeller. Den slags øl som folk gladeligt betaler 75 kroner for på Vesterbro i København.

De sidste tre uger har grisene fået øl hver dag, og 25. august fik grisene den sidste tår øl, inden de blev kørt til slagteriet.

»Jeg har elsket at give grisene øl. De har reageret lidt som, når jeg får øl. De er blevet glade i låget. Da vi drak gravøl sidste mandag fik grisene en øl, der var ret meget alkohol i, så de blev helt søvnige og lagde sig ned i en lidt for dyb mudderpøl. Der var jeg faktisk lidt nervøs for, at de måske ville drukne, men så fulde blev de alligevel ikke«, siger Ane Rørdam Hoffmeyer, der sammen med sin mand Jens Vestergaard Jensen driver speciallandbruget Muld.

Øl-grisene bliver centrum for grisefest

Det er Madkollektivet ODC MAD, restauranten Amass og specialbryggeriet Mikkeller, der har valgt at grisene skal opdrættes på Mulddamgård med adgang til øl-baren.

Sammen laver de et arrangement, hvor de kombinerer velsmag og dyrevelfærd ved en stor grisefest kaldet 'The Amazing Pig Out'.

Her skal de fem øl-grise tilberedes på tre forskellige måder. To af dem bliver røget hos Warpigs, to af dem grilles i haven foran Amass, og den sidste bliver confiteret. Arrangementet bliver afholdt søndag 6. september i haverne ved Amass på Refshaleøen, hvor du kan smage 5 serveringer for 300 kroner. Enten til frokost klokken 12-16 eller til middag klokken 17-20.

Ane Rørdam Hoffmeyer forsikrer, at grisene har haft et liv ud over det sædvanlige.

»Når de guffer løs i øl-mask (restprodukt fra øl-produktionen, red.) og øl, ser det hvert fald ud som om, at de kommer til at smage rigtig godt. Det spændende er så, om man kan smage øllet i kødet. Jeg har kun hørt, at det grisene spiser de sidste to uger inden slagtning kan påvirke kødets smag. Men det er ikke noget, jeg har videnskabeligt belæg for«, siger hun.

Kok: Håber det her kan inspirere andre

Kokken Matt Orlando, der har restaurant Amass, ved heller ikke, om man faktisk kan smage øllet i kødet. For ham er projektet mere en mulighed for at vise, hvordan man med et godt samarbejde kan skabe nogle fødevarer ud over det sædvanlige.

»Mikkeller har jo en masse øl-mask til overs, når de producerer øl. I stedet for at smide det ud, har grisene fået det som en del af deres foder. Og når vi har været oppe at se til grisene, er jeg ikke i tvivl om, at de har nydt deres liv. Som kok er det en rar følelse at lave mad ud af dyr, som har haft det godt«, siger han.

Om der kommer øl-grise på fremtidens menukort hos Amass, vil han ikke udelukke. Projektet skal dog i første omgang ses som en inspiration til at tænke anderledes.

»Hvis det bliver en succes, kan vi tage næste skridt og måske lave en større produktion af grise til næste år. Forhåbentlig kan det blive en model, som kan inspirere andre til at gøre det samme«.

Og så tænker du måske, kan man godt bare drikke grise fulde i øl? Der er grænser, mener Dyrenes Beskyttelse. Men i dette tilfælde er der intet at være bekymret for.

»Det lyder som om, de har haft et noget bedre liv end en konventionelle gris. Så i dette omfang er det ikke noget, vi er bekymrede for«,

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden