Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen

Takeaway. Der findes ikke noget sundt takeaway-alternativ til den daglige madlavning. Glem de færdiglavede retter og gør dig i stedet umage i køkkenet, siger Spis&Bo's redaktør Mette Mølbak.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Mølbak: Nem takeaway ødelægger måltidet

Spis&Bo redaktør Mette Mølbak har levet to uger med takeaway i stedet for den daglige madlavning.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I sommer afslørede ernæringsekspert Per Brændgaard her i Spis&Bo, at han aldrig laver mad. Faktisk har han ikke lavet et måltid mad de seneste ti år, og pointen i hans ’bekendelse’ er, at alt for mange lider af stress omkring den daglige madlavning. At vi forsøger at leve op til en masse normer og være gode samfundsborgere, når vi pisker rundt i køkkenet for at lave et måltid fra bunden. For rundt omkring os er der takeawayalternativer, der faktisk både er sundere, bedre og billigere, påstår han.

Jeg afprøvede for nylig hans teori, da jeg i et par uger stod uden køkken. Det gamle skulle pilles ned, og inden det nye blev sat op, måtte vi klare os med en mikroovn, et køleskab og enkelt blus. Og egentlig var det befriende slet ikke at skulle tænke på den daglige madlavning.

Og meget overraskende, hvor mange udbydere der findes på markedet. Lige fra Torvehallerne til DøgnNetto, der alle falbyder nemme løsninger, uden kontoen bliver lænset. Men i løbet af de 14 dage skete der også en degenerering af måltidet, der tilmed blev indtaget i sofaen, fordi spisebordet også var midlertidigt nedpakket.

LÆS ARTIKEL

Vi gav ungerne lov til at sidde med fjernsynet tændt, mens vi sad med hver sin portion i skødet. Jeg kan godt afsløre, at det ikke var her, dagens mest opløftende samtaler fandt sted.

Skraldespanden blev fyldt med svært nedbrydelige foliebakker – og maden, hvor kommer den egentlig fra? Økologi og bæredygtighed er ikke overvældende på takeawaymarkedet, selv om det er pakket ind i lækre franske ord og parisisk cafémusik. Udbuddet er domineret af kød og mad, der ikke ligefrem gør noget godt for folkesundheden eller miljøet – burger, steak og pizza.

Selv når man vælger det sunde alternativ som en salatblanding, medfølger en dressing i plastik med en omfattende E-nummer-liste, som virker fuldstændig udnødvendig, når man egentlig bare behøver olie og eddike i forholdet 3:1.

Takeaway kan være en god løsning på en travl dag, men det er ikke noget alternativ til den daglige madlavning. Men måske er madlavning bare ligesom træning. Man skal øve sig og gøre sig umage for at være god. For efter de 14 dage uden køkken var det næsten uoverskueligt at skulle i gang i køkkenet igen og ikke bare rive nogle plasktikpakker ned fra hylden.

Heldigvis kom redningen via abonnementsfiskekassen, der bliver leveret ved døren. Så kunne min søn og jeg stege fisk, som han både rørte ved og lugtede til.


Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Spis&Bo, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden