»Lokale varer – fremstillet af små lokale producenter«. Sådan står der på de små runde skilte, som pryder hylden med såkaldte lokale varer i den nyåbnede Føtex Food på Vesterbrogade i København.
Den cirka 1 meter brede og 2 meter høje reol er reserveret produkter fra lokale fødevareproducenter. Men spørgsmålet er, hvor lokale de er. Ud over øl fra Amager Bryghus, der ligger 9 kilometer væk, har de fleste produkter været på en længere rejse.
Pastaen og pestoen fra Pastariget har rejst 196 kilometer fra Bornholm. Æblemosten fra Fejø har tilbagelagt 171 kilometer. Bolsjerne er fra Ebeltoft 167 kilometer. Solbærsaften, rapsolien, melet og havregrynene er fra Samsø 139 kilometer, og flasken med hybensirup fra Hybengaarden ved Jerslev i Nordjylland er produceret 454 km væk fra København.
Samme billede tegner sig, hvis man tager hen i andre dagligvarebutikker. F.eks. SuperBrugsen på Enghavevej, der ligger få minutter fra Føtex Food. På hylden med lokale varer finder man honning produceret af bybierne på Vesterbro, men også produkter, der er produceret hundredvis af kilometer væk. For eksempel aroniasaft fra Pedersholt i Vendsyssel, der er fragtet 460 kilometer.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her