Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Voldsom video om landbrugets dyr er set af et meget stor antal tusinder

Videoen 'Mød dit Kød' er et kæmpe problem for landbruget, mener ekspert.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En fem minutter lang video, der angiveligt viser behandlingen af kyllinger, kalve og grise i danske stalde, har skabt furore på de sociale medier.

Videoen, der består af både offentligt tilgængelige videoklip og private optagelser fra primært danske stalde og produktionsanlæg, er blevet vist 712.000 gange og delt 12.790 gange. Tal der er meget høje i en dansk sammenhæng. Hvor mange, der har set videoerne i deres fulde længde, lader sig dog ikke fastslå - man registrerer alle besøg med mindst tre sekunders visning.

Der er nu åbnet et vindue for, at alle kan få bekræfte deres fordom om, at dansk landbrug er et hensynsløst erhverv, der kun tænker på sin egen profit.

I den voldsomme video ser man blandt andet i et klip en kylling få sin vinge knust under pakningen til slagteriet, man ser paniske grise blive sænket ned i et CO2-kammer, slagteriarbejdere slå køer med stave for at drive dem frem, en nyfødt gris få klippet tekstiklerne af, og man ser en medarbejder på, hvad der angives at være et økologisk slagteri, træde på en døende gris efter at have forsøgt at bedøve den med strøm flere gange. Billederne er fra slagteriets overvågningskamera.

Scener er 'almindelige'

Videoen 'Mød dit Kød' er skabt af Anima, en dyrevelfærdsorganisation der måske især er kendt for sine aktioner mod minkfarme i 2009, hvor dyreaktivister brød ind i 34 minkfarme.

»Videoen har fået en overvældende positiv modtagelse. Der er mange, der ikke havde et begreb om, hvordan det foregår, fordi de kun ser kød i køledisken. Efterfølgende har flere tusind bestilt vores guide til at spise vegetarisk«, siger kampagnechef Joh Vinding, Anima.

Har I ikke bare udvalgt de værste scener, frem for hvordan det normalt foregår?

»Det er helt almindelige ting. Der bliver gasset millioner af grise i Danmark, milioner bliver kastreret uden bedøvelse, millioner af kyllinger har de problemer med benene, som vi viser. F.eks. viser vi et billede af en kylling med brækket vinge, og her er vi blevet spurgt, om det ikke bare er et enkelstående eksempel, vi har fundet. Men nej, statistikken viser, at 1,6 millioner kyllinger årligt får vingebrud eller andre skader. Så det foregår jo i vilde tal«, siger Joh Vinding.

Lamdmænd: Snyd med klip

Men landbrugsorganisationer har efterfølgende anklaget Anima for at bruge udenlandske klip i visse af videoens sekvenser. Her forklarer Anima, at mens langt de fleste klip stammer fra aktindsigter fra Miljø- og Fødevarestyrelsen, nyhedsindslag fra TV samt private optagelser, så har Anima brugt udenlandske optagelser, de steder hvor de ikke kunne få clearet rettighederne omkring at bruge danske klip.

På hjemmesiden amima.dk kan man se de tilsvarende danske klip. To steder er der brugt henholdsvis et finsk og australsk klip uden at have et tilsvarende dansk klip.

EKSTERNT LINKSe videoen og klippene her

Direktør i landbrugsorganisationen Bæredygtig Landbrug, Hans Aarestrup, stiller sig stærkt tvivlende for, om klippene af svin i Anima-videoen er danske.

»Det er da nogle trælse billeder, men det kan branchen ikke stå for mål for, for jeg tror ikke, at det foregår sådan, i hvert fald ikke blandt dem jeg repræsenterer«, siger han. F.eks. scenen, hvor en medarbejder bedøver svin ved at give dem strøm med en form for tang. På de store danske slagterier bedøver man i dag grisene med CO2, hvad der også vises på videoen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det virker som om der enten er tale om gamle klip eller klip fra udlandet«, siger han. Andre klip viser almindelig praksis, f.eks. kastration af grise og søer, der er fikseret af tremmer. Men søer går også meget af tiden frit rundt, siger Hans Aarestrup, og dermed bliver billedet fortegnet.

»Anima ønsker jo, at folk holder op med at spise kød, og så laver den en film, der har størst mulig skrækeffekt i forhold til forbrugerne. Det er træls, når man arbejder med noget til daglig, og synes, man gør det godt, og vi hæver dyrevelfærdsstandarden hver dag. Når man har været i udlandet og se hvordan det foregår, så er man ret stolt, når man kommer hjem«, siger han.

Anima afviser helt kritikken. Alle klip i videoen er fra 2011 og frem, og f.eks. er klippet af det døende svin, der bliver trådt på, optaget i 2015 på et sjællandsk slagteri. Billeder af smågrise, der er ved at blive kvalt under mors vægt, er fra 2011 og optaget på en gård i Ringsted.

Endnu et imageproblem

Ifølge brandingekspert Kresten Schultz Jørgensen fra bureanet Lead Agency må et seerantal på mere end 600.000 mennesker give anledning til stor bekymring hos landbruget.

»Det er mere end 10 procent af landets befolkningen - det er ekstremt mange«, siger han. Videoen kommer på et tidspunkt, hvor landbruget er i et såkaldt 'defining moment', et kritisk tidspunkt, hvor befolkningen revurderer deres billede til det værre.

»Landbruget har taget et stort ryk de sidste ti år, hvor en masse mennesker, inklusive Landbrug og Fødevarer, har arbejdet for at ændre landbruget fra noget primitivt afsætningsbaseret til en mere holistisk størrelse, hvor det også handler om landets interesser, forbrugernes interesser og dyrenes interesser. Det arbejde er i de sidste måneder blevet bombet fuldstændig tilbage«, siger han med henvisning til debatten omkring regeringens landbrugspakke, der er blevet kritiseret for snævert at hytte landmænds interesser på bekostning af miljøet.

»Hele italesættelsen af landbruget er igen skæv, og der er nu åbnet et vindue for, at alle kan få bekræfte deres fordom om, at dansk landbrug er et hensynsløst erhverv, der kun tænker på sin egen profit«, siger Schultz Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Derfor er effekten af den video da enorm stor, fordi ikke bare dem, der ser den, men også alle dem, der snakker om den, får bekræftet, at der er noget om snakken. Så kan det godt være, at der er en enkelt fodfejl med hensyn til en klipning, men hovedindtrykket er indiskutabelt. Det vil være en af de trædesten i det, jeg kalder 'the defining moment'. Det vil være et referencepunkt, et talking point, som man refererer til, når folk nu igen får bekræftet deres fordomme om dansk landbrug«, siger han.

---------------------------

Rettelse: Det fremgik af en tidligere version, at videoen er set af 712.000 personer. Der er imidlertid tale om antallet af visninger, og visninger på ned til 3 sekunder er talt med, som det er praksis.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden