Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
David Bering
Foto: David Bering

Vinder. Kokken Henrik Jyrk har i dag vundet Danmarks største kokkekonkurrence, 'Sol over Gudhjem', som afholdes på Bornholm hver sommer.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinder af landets største kokkekonkurrence: »Der er ingen i Danmark, som laver mad som mig«

Bornholmsk BBQ, limepickles, østers vinaigrette og gedeost-skumfidus skaffede kokken Henrik Jyrk førstepladsen til Sol over Gudhjem.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er stadig ikke gået op for Henryk Jyrk, at han har vundet Danmarks største kokkekonkurrence Sol over Gudhjem, der hver sommer afholdes på Bornholm.

Det fortæller chefkokken og medindehaver af restauranten Kul i Kødbyen i København til Politiken kort efter afgørelsen.

»Det er meget overvældende, at jeg har vundet en så stor konkurrence. De andre tre er virkelig dygtige kokke, men jeg har haft den bedste dagsorden. Jeg laver mad med meget smag, og dommerne blev vist overraskede over mit asiatiske twist i hovedretten. Der er mange små faktorer, der gør, at jeg var den bedste i dag«, siger vinderen, der har fået en check på 40.000 kroner.

Allerede fra om formiddagen vrimlede publikum til Gudhjem Havn på det nordøstlige Bornholm med omkring 700 indbyggere. Det blev mangedoblet i dag, da omkring 15.000 tilskuere fyldte den lille havn. Der var næsten ikke plads til flere, fortæller Mikkel Marscall, der sammen med sin bror arrangerer konkurrencen.

Jeg har et smagsaftryk, der er helt særligt

Det er 8. gang i træk, at brødrene afholder arrangementet, og de kan næsten ikke forstå, at det er blevet så stort, fortæller han.

»Første år var der 200 tilskuere og en bod på vores madmarked. Nu er der 47 boder. Vi havde slet ikke regnet med, at det ville blive sådan en succes, og vi er meget, meget glade«.

Formålet med konkurrencen er at styrke kendskabet til Bornholm og til lokale råvarer, fortæller arrangøren. Dagens publikum havde da også mulighed for at shoppe lokalt i madboderne samt opleve en mindre dessertkonkurrence tidligere på dagen, hvor køkkenchef fra Alberto K, Jeppe Foldager, løb med sejren.

Asiatiske og californiske inspirationskilder

De mange mennesker flokkedes kun en meter fra kokkene, mens retterne blev tilberedt. Årets vindermenu bestod af en hovedret af bornholmsk BBQ med kalveryg, østers vinaigrette samt forskellige asiatiskinspirerede saucer lavet på henholdsvis miso, limepickles, ingefærsyltede rosenblade og pyntet med urter, som Henrik Jyrk selv har plukket i Ekkodalen på Bornholm.

»Det, der gør mig speciel, er, at jeg laver mad over åben ild i min restaurant. Jeg har et fusionskøkken, hvor jeg blander det bedste fra alle verdenshjørner, og man er ikke i tvivl, hvis man smager eller ser en ret, jeg har lavet. Jeg har et smagsaftryk, der er helt særligt«, siger vinderen Henryk Jyrk.

Med en kokkebaggrund på restauranten Coi i San Francisco er han særligt inspireret af Californisk kusine, mens også hans kones asiatiske baggrund fører til tydelige asiatiske toner i hans mad. Han er kendt for at lave simpel mad med meget smag. Mere end i det nordiske køkken, mener han selv. Og så er hans signatur, at han ikke har stegepander i sit køkken.

»Der er ingen i Danmark og måske i Norden, der laver mad som jeg«.

Blandt andet skulle gæsten selv dyppe kalveryggen i de forskellige saucer i dagens hovedret.

»Gæsten er altså selv med til at skabe smagen. Man kan også blande alle saucerne, og så skulle det meget gerne gå op i en højere enhed«, fortæller Henrik Jyrk.

Smagsnuancerne gav pote. »Østerssaucen komplimenterer kødet, der er stegt til perfektion. Det er gennemtrængende, men ikke for meget«, mener en gæst blandt publikum, der bliver hevet op for at smage retten.

»Helt magisk«, mener også Kenneth Hansen, der er en af de fire dommere:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Især med forskellige saucer og umami fra misoen. Det hele gik op i en højere enhed, og det var helt klart dagens bedste ret«.

Til dessert serverede Henrik Jyrk gedeost-skumfidus, karamel på chokolade, rabarber, jordbær og gedefraiche-iscreme.

Alle desserter skulle laves på en time og indeholde chokolade fra Cacao Barry, gedefriskost fra Grand fromage, rabarbermost fra Bornholms Mosteri og danske rabarber. Ingredienserne var kendt på forhånd, mens hovedrettens hovedingredienser var en såkaldt mystery box med råvarer, der var ukendte for kokkene, før konkurrencens start.

På en time og et kvarter skulle de fire kokke således lave en hovedret med østers, kalveryg og de helt særlige specialoste 'Unika nr. 22' fra Arla skabt specielt til udvalgte restauranter.

Andenplads til sidste års vinder

Andenpladsen gik til sidste års vinder Morten Falk. Han er køkkenchef på Kadeau på Bornholm, der netop har fået en af de eftertragtede Michelinstjerner. I starten af 2017 stiller han iøvrigt op som Danmarks repræsentant ved Bocuse d’Or i Lyon - også kendt som verdensmesterskaberne for kokke.

Med hverdagen på Bornholm var han således på hjemmebane og var udadtil den mest rolige deltager, der i løbet af konkurrencen jokede og modtog store klapsalver fra publikum. Han serverede blandt andet kalvetartar på toast og syltede grøntsager til hovedret, samt en dessert bestående af tærte med danske rabarber, jordbær og hyld, vaffel med iscreme, gedefraiche og citrus samt en cocktail med slåen, gin og rabarbervin.

I dysten deltog også kokken David Johansen fra Kokkeriet i København samt den venezuelanske kok Karlos Enrique Ponte Maldonado fra Taller, der åbnede sidste forår i København.

Vinder Henrik Jyrk så frem til at fejre dagen i selskab med sine konkurrenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I aften står den på fest for alle de involverede i konkurrencen med øl, vin, sprut og mad. Vi er selfølgelig på, mens konkurrencen er i gang, men vi kan sagtens drikke en øl sammen«.

Hvad betyder det for dig at have vundet i dag?

»Det betyder enormt meget. Jeg har været på den amerikanske scene i lang tid, så det betyder meget at få mit navn frem i Danmark, og det er god reklame for både min restaurant og mig. Det er en kæmpe anerkendelse, og så er det selvfølgelig altid rart at få ros«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden