Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lars Dahlager
Foto: Lars Dahlager

Sprødt. Fordelen ved at slutte en lammesteg af på grillen er oplagt: Man får en fantastisk grillskorpe.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Topkokkens grillfavorit: Lav den nemmeste lammekølle

Det kan være svært at lave en steg på grillen, siger køkkenchef Claus Henriksen fra Dragsholm Slot. Start dem derfor i ovnen.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Claus Henriksen, køkkenchefen for Dragsholm Slot, driver en restaurant i gastronomisk topklasse, men han er også en af landets mest erfarne grillmaestroer. For når vejret er til det, tændes der op i grillen, og så serverer slottets bistro stort set kun grillmad.

»Hvis jeg skal have gæster i weekenden, kunne jeg godt finde på at vælge at lave en lammekølle - det bliver betydeligt bedre på grillen og får en fantastisk stegeskorpe og smag. Det store problem, når man laver stege i ovne, er, at man aldrig får en ordentlig stegeskorpe. Det kan man på grillen«, siger Claus Henriksen. Til køllen vil han servere grøntsager lavet på grillen - sammen med et spejlæg! (se opskriften i bunden).

OLESEN PETER HOVE
Foto: OLESEN PETER HOVE

Problemet kan være at ramme den korrekte temperatur i midten af kødet, og altså undgå, at kødet bliver enten overstegt eller råt i midten, når man bruger grill. Men det er der råd for:

»Om sommeren må det godt være lidt nemt, og ved at tilberede stegen i ovnen først og derefter lægge den på grillen, gør man det lidt lettere. Det er et rigtigt godt princip i forhold til, at mange folk godt kan blive lidt stressede over maden. Det er et princip, man kan bruge med alle stege - oksemørbrad, kylling, o.s.v.«, siger han.

»Tricket er at stege det i ovnen, så det er perfekt og har den helt rigtige kernetemperatur. Derefter skal man lade stegen køle af i 30-40 minutter eller længere, inden man smider det på grillen. Hvis man smider det direkte fra ovnen til grillen, bliver det overstegt«, siger han.

Lammekølle på grillen (4 personer):

  • 1 lammekølle på ca. 2 kg (vejer den 500 gram mere, så læg et kvarter til stegetiden).
  • Timian, gerne en blanding af forskellige typer
  • Lidt olie
  • Lidt salt

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 120 grader. Tag lammekøllen og gnub lidt salt og timian på kødet. Kom lammekøllen i ovnen i 60 minutter, hvis du gerne vil have den rød. Et kvarter mere, hvis du vil have den rosa.

Tænd grillen. Tag lammekøllen ud og lad den hvile i 30-40 minutter. Grill herefter lammekøllen, så den får en ordentlig, mørk, karamelliseret grillskorpe, cirka 10-15 minutter.

Spejlæg og grøntsager på grillen (4 personer)

  • 4 økologiske æg
  • 400 g nye danske kartofler
  • 4 nye løg (eller andre grøntsager)
  • 100 g smør
  • Lidt salt
  • Sølvpapir

Fremgangsmåde:

Skrab kartoflerne og skær dem i 4 dele. Pil løgne og skær dem i både.

Lav 8 stykker sølvpapir ca. 30 gange 30 cm. Læg 2 stykker sølvpapir oven på hinanden og kom 25g smør, 1 løg skåret i både, 100g. kartofler og lidt salt i hver pakke og fold sølvpapiret sammen, så det er lukket.

Kom pakkerne på en varm gril i ca. 12 min (kartoflerne skal næsten være færdige).

Åben pakkerne op og slå et æg ud i hver pakke og lad pakken være åben og de er færdige, når hviden har sat sig.

Drys lidt salt på æggeblommen.

Tip: Man kan selvfølgelig også bruge andre grøntsager - asparges, ærter, hestebønner, gulerødder, små broccoli eller blomkål og tilsætte forskellige krydderurter efter ens smag - purløg, basilikum, løvstikke eller hvad du har).

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden