Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Velsmag. Det kræver noget mere at få det grønne køkken til at smage og mætte som kød. Men det gælder bare om at hive godt fat i krydderihylden.
Foto: Ditte Ingemann

Velsmag. Det kræver noget mere at få det grønne køkken til at smage og mætte som kød. Men det gælder bare om at hive godt fat i krydderihylden.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre grønne retter, der mætter som kød

Der skal lidt mere arbejde til for at lave et godt og mættende vegetarisk måltid. Kogebogsskribent Ditte Ingemann giver sine bedste råd og opskrifter i en ny bog.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dahl med blomkålsrelish

Foto: Ditte Ingemann

Er du nybegynder i vegetarkøkkenet, så kast dig ud i en dahl med blomkålsrelish. Dahl er en både nem, billig og dejlig ret.

Læs opskriften her

Curry med søde kartofler og kokos

Foto: Ditte Ingemann

Den søde kartoffel er helten i Ditte Ingemannskøkken. Selve saucen til denne veganske ret kan bruges som basisopskrift på curry. Tilsæt de grøntsager, du kan lide, og som er i sæson.

Læs opskriften her

Vegatarisk curry med bagt blomkål

Blomkål kan godt minde lidt om kød og er en god erstatning, for den beholder sin tekstur, selv om den bages, steges eller dampes. Denne ret er et godt sted at begynde, hvis man vil spise mere grønt.

Læs opskriften her

Sådan får du et grønnere liv

Det er ikke lettere at leve det grønne liv. Der skal skylles, skrælles og snittes mange flere grøntsager end i det kødbaserede køkken, og der skal flere ingredienser ned fra køkkenhylden, for det grønne køkken skal smages til med flere krydderier for at give et mættende og tilfredsstillende måltid.

»Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at jeg havde den nemme løsning«, siger kogebogsaktuelle Ditte Ingemann, men: »Det stiller større krav til hjemmekokken, hvis man ikke er vant til det. Der er rigtig mange grøntsager, og hele skærearbejdet giver lidt mere arbejde end bare at stege en bøf og koge kartofler. Det er derfor, jeg siger: Lav mad til flere dage, eller gør grøntsagerne klar om søndagen, så du har til hele ugen«.

Ditte Ingemann er ikke selv 100 procent vegetar – hun spiser kød indimellem, typisk i weekenden, og hvis hun får serveret lækker fisk, så spiser hun fisk: »Jeg spiser også mælkeprodukter og æg, jeg er ikke vegetar, men flexitar«, siger hun.

Hvad afholder danskerne fra at spise mindre kød?

»Vi er vanemennesker. Det ligger dybt i os, at vi skal have kylling, gris eller oksekød – en stor del af den danske kost er bygget på kød. Det tager vi udgangspunkt i, mange har slet ikke fantasien, og så elsker vi kød. Men jeg kan mærke, at der er en interesse, også blandt mænd. Det var der ikke for 5 år siden, og jeg håber, at opskrifterne i bogen også appellerer til mænd – det er mere fyldige retter. Man bliver mæt, og det betyder meget for mænd. Mange har den fordom, at man ikke bliver mæt af vegetarisk mad, men der er ingen vegetarer, der bare spiser grøn salat. Det er kedeligt og mætter ikke«, siger hun.

De tre opskrifter på siderne her er med indisk inspiration, og Indien er et godt sted at kigge hen, hvis man gerne vil leve mere grønt:

»Det indiske køkken er jo nærmest mere vegetarisk end kødbaseret, og de er bare bedre til at bruge grøntsagerne, end vi er, og de er gode til at give retterne mere fylde og smag. Opskriften på curry med blomkål er et godt sted at starte. Man føler næsten, at man spiser kød«.

De varme indiske krydderier, ingefær, gurkemeje, spidskommen, koriander, kanel, garam masala, sennepsfrø, kardemomme, bliver brugt flittigt:

»Man bliver mæt på en anden måde og mæt før, når man spiser noget meget krydret og spicy, og jeg synes, man skal eksperimentere noget mere. Mine opskrifter er ikke en facitliste, så smag dig frem flere gange, og find dit eget niveau, men det er vigtigt, at der er dybde. En halv teskefuld bliver kedeligt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden