Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Vinding-Diers har gjort banebrydende arbejde med vingær og har i hele sit liv skabt vinsucceser over hele verden.

Peter Vinding-Diers har gjort banebrydende arbejde med vingær og har i hele sit liv skabt vinsucceser over hele verden.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

4 hjerter til erindingsbog fra den ukendte danske verdensberømte vinbonde

Langt fra hjemlandet har Peter Vinding-Diers igennem næsten 50 år haft en fascinerende og fremgangsrig vinkarriere over det meste af verden. Det har været et eventyrrigt liv med op- og nedture, som der nu er kommet en særdeles læseværdig erindringsbog ud af.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der kan sættes mange etiketter på Peter VindingDiers. Vinmager, vinbonde, globetrotter, kosmopolit, livsnyder og forfatter.

Uden for en snæver kreds af vininteresserede stadig en relativt ukendt figur. Det er lidt af et paradoks, for det er svært at finde en anden dansk vinpersonlighed, der på samme vis vil vække gen- og anerkendelse i vinkredse verden over. Siden han og hans engelske kone, Susie, som nygifte forlod Danmark til fordel for Sydafrika i 1968, har han sat sine markante spor i utallige vinregioner, og de personlige venner tæller hober af berømte vinproducenter, fremtrædende vinskribenter og indflydelsesrige branchefolk.

Dem får man lov til at møde de fleste af i bogen, der kronologisk tager læseren med gennem et liv i vinens verden, begyndende med den første næsten tilfældige inspiration på en biltur gennem Frankrig til det foreløbige endemål på Sicilien. Og menneskene på vejen er ikke blot tilfældige statister i en fortælling om store vine og Vinding-Diers selv. De bliver ofte hovedpersoner og vigtige brikker i den udvikling, den unge mand på eventyr gennemgår. De mange indsigtsfulde og ærlige beskrivelser af venner og (få) fjender er med til at gøre bogen til mere langt mere end en vinbog. Og de er også med til at understrege Vinding-Diers’ ligeværdige tilstedeværelse blandt nogle af de helt store personligheder i vinbranchen.

Altruistisk eller naiv?

En generelt ydmyg tilgang til tingene er formentlig også årsagen til, at hans banebrydende arbejde med vingær heller ikke gjorde Vinding-Diers hverken rig eller verdensberømt. Han var allerede tidligt i karrieren optaget af den indflydelse, som den lokale gærkultur på vinplanterne og i vinkældrene har på vinens karakter, og i 1985 gennemførte han forsøg i Bordeaux, som på eksperimentel basis viste, at vinenes beskaffenhed afhang af de aktive gærstammer. Det resulterede i en helt ny måde at se gærens rolle på i vinproduktion verden over, og andre kom til at tjene mange penge på den opdagelse, Peter Vinding-Diers uden videre blot delte ud af, og som i bogen beskrives nøgternt og afslappet, men også med ærlig stolthed

Altruistisk vinproducent med højere mål eller naiv vinbonde med manglende forretningssans? Formentlig lidt af begge dele. I hvert fald er det påfaldende, når man læser beretningerne fra det lange og spændende liv, at bundlinjen i regnskaberne aldrig har været det mest interessante eller afgørende for de store beslutninger. Og når de økonomiske bagmænd glemte deres løfter, fik andre luner eller ikke længere havde nok penge, rykkede Vindig-Diers og familien videre på nye vineventyr. I lange perioder og ad flere omgange mellem vinslotte i Bordeaux, som han stort set hver gang bragte frem i rampelyset, og ellers er turen gået til Chile, Italien, Ungarn osv. Drevet af lige dele eventyrlyst og udfordringen ved: »at skabe noget stort, der hvor der ikke er noget«.

Fordi jeg fløj med Alitalia

Den utrolige dynamik i hans tilværelse med evige forandringer og nye rammer gør bogen tilpas afvekslende. Vinding-Diers er en større vinmager end poet, men bogens personlige og afslappede stil udgør en fin balance mellem anekdoter, detaljerede vinfaglige beskrivelser og ærlige selvreflekterende kommentarer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Odysseen er nu foreløbig endt på den sydøstlige del af Sicilien med noget, der kunne ligne sidste stop på rejsen. På spørgsmålet, om han også selv ser sådan på det, er svaret i hvert fald, at han godt nok nødig vil flytte derfra. Men man fornemmer også det lille forbehold, som næsten må være uundgåeligt, når man siden sine helt unge år har været på farten og aldrig helt slået rod noget sted. Der hersker dog ingen tvivl om en oprigtig glæde og tilfredshed med tingenes aktuelle tilstand. For første gang er han helt herre i eget (vin)hus, og det adstadige tempo på landet, lokalbefolkningens »glæde og stolthed over et godt stykke arbejde« og vigtigheden af nære personlige relationer synes at gå op i en højere enhed. Og når dertil lægges udfordringen med at skabe vin fra bunden på et ganske barskt og uvelkomment sted, passer pengene. Han og Susie er simpelthen faldet godt til, siden de i 2005 købte det ubebyggede stykke jord, og begejstringen er gensidig. Når de lokaler spørger ’normannerdanskeren’, som de kalder ham, hvorfor han dog ikke kom før, får de med karakteristisk Vinding-Diers-humor svaret: »Fordi jeg fløj med Alitalia«.

Humoren, smilet, glæden og begejstringen løber som en rød tråd gennem hele bogen og Vinding-Diers’ liv. Det er ikke stor litteratur, men indiskutabelt fascinerende læsning, hvor man får lov at følge med på en vinrejse, som er de færreste forundt. Over fire kontinenter i med- og modgang går det, og det forekommer næsten usandsynligt, at der ikke kommer flere spændende afsnit i årene fremover. For som der står i forordet, har det evige spørgsmål og drivkraften altid været: What’s next? Vi venter i spænding på svaret.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden