0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

4 hjerter til erindingsbog fra den ukendte danske verdensberømte vinbonde

Langt fra hjemlandet har Peter Vinding-Diers igennem næsten 50 år haft en fascinerende og fremgangsrig vinkarriere over det meste af verden. Det har været et eventyrrigt liv med op- og nedture, som der nu er kommet en særdeles læseværdig erindringsbog ud af.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Peter Vinding-Diers har gjort banebrydende arbejde med vingær og har i hele sit liv skabt vinsucceser over hele verden.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der kan sættes mange etiketter på Peter VindingDiers. Vinmager, vinbonde, globetrotter, kosmopolit, livsnyder og forfatter.

Uden for en snæver kreds af vininteresserede stadig en relativt ukendt figur. Det er lidt af et paradoks, for det er svært at finde en anden dansk vinpersonlighed, der på samme vis vil vække gen- og anerkendelse i vinkredse verden over. Siden han og hans engelske kone, Susie, som nygifte forlod Danmark til fordel for Sydafrika i 1968, har han sat sine markante spor i utallige vinregioner, og de personlige venner tæller hober af berømte vinproducenter, fremtrædende vinskribenter og indflydelsesrige branchefolk.

Dem får man lov til at møde de fleste af i bogen, der kronologisk tager læseren med gennem et liv i vinens verden, begyndende med den første næsten tilfældige inspiration på en biltur gennem Frankrig til det foreløbige endemål på Sicilien. Og menneskene på vejen er ikke blot tilfældige statister i en fortælling om store vine og Vinding-Diers selv. De bliver ofte hovedpersoner og vigtige brikker i den udvikling, den unge mand på eventyr gennemgår. De mange indsigtsfulde og ærlige beskrivelser af venner og (få) fjender er med til at gøre bogen til mere langt mere end en vinbog. Og de er også med til at understrege Vinding-Diers’ ligeværdige tilstedeværelse blandt nogle af de helt store personligheder i vinbranchen.

En generelt ydmyg tilgang til tingene er formentlig også årsagen til, at hans banebrydende arbejde med vingær heller ikke gjorde Vinding-Diers hverken rig eller verdensberømt. Han var allerede tidligt i karrieren optaget af den indflydelse, som den lokale gærkultur på vinplanterne og i vinkældrene har på vinens karakter, og i 1985 gennemførte han forsøg i Bordeaux, som på eksperimentel basis viste, at vinenes beskaffenhed afhang af de aktive gærstammer. Det resulterede i en helt ny måde at se gærens rolle på i vinproduktion verden over, og andre kom til at tjene mange penge på den opdagelse, Peter Vinding-Diers uden videre blot delte ud af, og som i bogen beskrives nøgternt og afslappet, men også med ærlig stolthed

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter