I Chile fører intens avokadoproduktion til, at flodlejer tørrer ud. Og mindre bønder har ikke vand nok til deres avokadoer, der så ikke kan sælges.
Foto: Uffe Weng/Danwatch

I Chile fører intens avokadoproduktion til, at flodlejer tørrer ud. Og mindre bønder har ikke vand nok til deres avokadoer, der så ikke kan sælges.

Mad

Vi elsker avokado, men den fører til massiv vandmangel for bønderne i Chile

Stigende efterspørgsel efter avokado fører til skovfældning i Mexico og vandmangel i Chile. Forbrugerne bør se sig godt for og turde stille krav til supermarkederne, mener professor i bæredygtig handel.

Mad
FOR ABONNENTER

Sundhedsbevidste cafeer, instagrambilleder, guacamole og en mere grøn livsstil har gjort avokadoen populær. Politiken kunne for nylig fortælle, at salget af den grønne frugt i Coop-butikkerne er steget med 60 procent siden 2012, og over hele den vestlige verden stiger efterspørgslen efter avokadoer.

Det kunne se ud som en ren succeshistorie for avokadobønderne i de tropiske og subtropiske lande, hvor frugten gror. Men der er en bagside af medaljen: Den store efterspørgsel fører en række miljøproblemer med sig i form af blandt andet skovhugst i Mexico og massiv vandmangel i Chile.

Det fortæller Hlif Ivy Linnetved, som er skovpolitisk medarbejder i WWF Verdensnaturfonden og beskæftiger sig med sammenhængen mellem råvareproduktion i tredjeverdenslande og konsekvenser og løsninger, når det kommer til at skabe ansvarlige værdikæder.

»Vi ser i disse år mange af de samme problemer med avokadoproduktion, som man ser med andre råvarer, når der opstår en markant øget efterspørgsel. Det har ofte negative sociale og naturmæssige konsekvenser i produktionslandet – f.eks. i Mexico, hvor den øgede efterspørgsel fra især det amerikanske marked har ført til, at skovområder i Michoacán-provinsen med særlige nåletræer ofte ulovligt bliver fældet for at give plads til en lukrativ produktion af avokado«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce