0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Maven fuld af kastanjer: Tre opskrifter med de lækre franske nødder

Det er sæson for kastanjer. Det er et sikkert hit at riste dem, men der er mange andre måder at bruge de smukke nødder på.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen

Foto Chris Tonnesen

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er kastanjesæson, hvilket betyder, at du lige nu kan købe franske spisekastanjer hos grønthandlere og i velassorterede supermarkeder. Der findes mange forskellige sorter, men grundlæggende er franske kastanjer store, rundede og kødfulde. De franske kæmper er helt anderledes end de danske spisekastanjer, som er små, spidse og nærmest løgformede i faconen. Dem har jeg sanket en del af allerede; det er lidt med fingerspidserne som indsats, for de gemmer sig bag et stikkende ydre, som er et vredt pindsvin værdigt! Spisekastanjerne, der også kaldes ægte kastanjer, er ikke at forveksle med hestekastanjer, som er dem, man bruger til kastanjedyr. Og de er altså ikke spiselige.

Vil du sanke selv, så kig i parker og private haver, på offentlige pladser og i den dur – spisekastanjer gror sjældent vildt herhjemme. Det er nemt at kende forskel. Kig på skallerne, der huser kastanjerne. Minder de om middelaldervåben – morgenstjerner med sprede, hårde pigge – er det hestekastanjer, og ligner de hårede grønne søpindsvin, så er det spisekastanjer. Det er sidst på den danske sæson, men man kan stadig være heldig.

Jeg kan godt lide ristede kastanjer. Skal det være helt rigtigt og fransk rister man over åben ild på en kastanjepande af jern og med huller i bunden. Men mindre kan også gøre det, og saltbagning er et fint alternativ. Allermest holder jeg af at sautere de søde kastanjer sammen med syrlige æbler, noget cider eller most og måske lidt bacon, og servere herligheden til fugl eller svin. Og så prøver jeg lidt af hvert i dessertkøkkenet, for kastanjer kan netop bruges til både salt og sødt.

Saltbagte kastanjer med beurre noisette

Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen

Foto Chris Tonnesen

Mont Blanc med vanilje og rom

Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen