De nominerede er: Øverste række fra venstre: Merete Pryds Helle for 'Folkets skønhed', Peter Laugesen for 'Brev til en maler' og Olga Ravn for 'Den hvide rose'.
Nederst fra venstre: Christina Hesselholdt for 'Vivian', Mich Vraa for 'Haabet', Kirsten Thorup for 'Erindring om kærligheden' og Peder Frederik Jensen for 'Vold'. Illustrationer: Claus Nørregaard.

De nominerede er: Øverste række fra venstre: Merete Pryds Helle for 'Folkets skønhed', Peter Laugesen for 'Brev til en maler' og Olga Ravn for 'Den hvide rose'. Nederst fra venstre: Christina Hesselholdt for 'Vivian', Mich Vraa for 'Haabet', Kirsten Thorup for 'Erindring om kærligheden' og Peder Frederik Jensen for 'Vold'. Illustrationer: Claus Nørregaard.

Stem nu: Her er de nominerede til Politikens Litteraturpris

Politikens litteraturanmeldere har fundet de syv kandidater til Politikens Litteraturpris. Her er en præsentation af værkerne. Nu er resten op til læserne, der suverænt bestemmer, hvem der skal vinde.

Den danske forbrydelse

Mich Vraa: Haabet. Lindhardt og Ringhof

Man kunne skrive en bog med titlen ’Den kyniske uskyld’ om den danske trafik med at skjule brutalitet bag en hellig maske – fra nutidig flygtningepolitik tilbage til kolonitiden. Et sort kapitel er Dansk Vestindien 1666-1917. Slaveriet blev afskaffet i 1848, men fortsatte reelt. Vi bryster os af i 1792 at være de første, der forbød slavehandel, men forbuddet gjaldt først fra 1803, og også derefter blev der illegalt fragtet slaver fra Guldkysten i Afrika til de tre jomfruøer Sankt Croix, Sankt Jan og Sankt Thomas.

Her sætter Mich Vraas roman ind – med to effektive greb. Han henlægger hovedhandlingen til 1803, hvor fregatten ’Haabet’s ejer og hans datter tvinges med på en illegal slavetransport, der ender i forlis, og herfra spoles tilbage til en fatal slaveoverfart med oprør undervejs i 1788 – og frem til 1823-24, hvor en ung historiker udforsker de sortes vilkår og oplever eftervirkninger af dramaet i 1788.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce