Foto: Fra bogen/Heine Pedersen

Lotte Svendsen: Øvig udstråler en radikal nuttethed, jeg ikke bryder mig om

Tidligere bz'ere forklarer, hvorfor de ikke medvirker i Peter Øvig Knudsens bog.

 Foto: Fra bogen/Heine Pedersen

Peter Øvig: Jeg har vristet BZ-historien ud af hænderne på nogle få magtfulde

Inderkredsen af bz'ere ville ikke være med i Peter Øvigs bog. Det kom de alligevel.

 Foto: Alex Wong

»Obama har foræret Mellemøsten til Rusland, Iran og Islamisk Stat«

Barack Obama har truffet »katastrofale« beslutninger i Det Hvide Hus, mener Anders Fogh Rasmussen.

 Foto: Fra bogen/privatfoto

BZ: Ni år der rystede København

Peter Øvigs bog er en dramatisk beretning om 1980’ernes største ungdomsbevægelse – og en fortælling om en journalists kamp med genstridige kilder, der vil beholde historien om sig selv for sig selv.

 Foto: Henrik Saxgren

600 nye sider om revolutionen, der æder sine egne børn

I ny bog om bz-bevægelsen fortsætter Peter Øvig Knudsen sin afdækning af idealistiske bevægelsers udvikling hen imod selvforherligelse og voldsudøvelse.

 Foto: Philip Ytournel

Sket i ugen: Kannibalerne kommer!

Ole Rasmussen ser tilbage på ugen, der gik.

 Foto: IVAN RIORDAN BOLL

»Man aer og man kilder, og så kommer der et enkelt smølfespark«

Simon Kvamm var nødt til at flytte derud, hvor vitello tonnato er noget eksotisk, for at kunne realisere sin drøm om et soloshow inspireret af Niels Hausgaard.

totalmusik. Det er da meget mere aparte at dirigere fra et cembalo, som mange cembalister gør i barok musikken«, siger sangeren Barbara Hannigan, der dirigerer, mens hun synger. »I det mindste har jeg da mine hænder fri!«. Foto: Nanna Navntofte

Sangerinden der dirigerer

Canadiske Barbara Hannigan er et særsyn, og nu kan også danskerne opleve sopranen, der dirigerer sig selv. Og et stort symfoniorkester.

Klippeaktion. Både under og efter den tyske besættelse af Danmark straffede befolkningen kvinder, der havde kærlighedsforhold til tyske soldater. Billedet er fra Bornholm 22. maj 1945, hvor den lokale modstandsbevægelse – iført masker – indfangede 21 kvinder og bragte dem til Hotel Dana, hvor de blev holdt fanget natten over. Og kronraget. Næste morgen klokken 8 blev de sat fri. Uden for hotellet ventede en menneskemængde, der spyttede og råbte ad kvinderne. Foto: Frihedsmuseet

»Rigtig mange tyskerpiger røg på nervemedicin og fik svære og ofte korte liv«

Omkring 50.000 danske kvinder havde kærlighedsforhold til tyske soldater under besættelsen. Og det kom der 10.000 børn ud af, anslår professor. I en ny dokumentarserie fortæller otte tyskerbørn om deres mødres liv. Og deres egne.

 Foto: Peter Hove Olesen

Martins ønske om at være helt var så stærkt, at han drog alene i krig mod IS

Martins telefon er fuld af billeder fra Irak. Det var »den bedste tid«, fortæller han.

 Foto: Morten Langkilde

Kasernestormerne ramte et lammet folketing

1971. Midt under et dramatisk politisk magtskifte. Et handlingslammet Christiansborg må vente 14 dage på de afgørende stemmer fra Færøerne.

 Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Photo/AP

Amerikansk football-stjerne er gået til kamp mod politivold

En af amerikansk idræts store stjerner har indledt et protesttog mod politiets mange overgreb mod sorte.

 Foto: NISSEN MADS

Der er sgu sket mere i min tid end i de foregående 400 år

Knap har direktøren for Det Kongelige Bibliotek fået besked om, at han lider af uhelbredelig kræft, før han er gået i gang med at rydde op efter sig selv.

 Foto: Finn Frandsen

Kommuner sparer millioner - ansatte betaler prisen

Brodne kar i rengøringsbranche snyder de ansatte og importerer østeuropæere.

Politikens ultimative guide til rygestop – læs den og lev længere

Hvert år dør 13.600 danskere af rygning, fastslog Sundhedsstyrelsen mandag. Men hvilke metoder er mest effektive til et succesfuldt rygestop? Og hvordan griber du egentlig et rygestop bedst an? Politiken guider og forklarer.

 Foto: Miriam Dalsgaard

Spørger du, om jeg i virkeligheden har klattet mit talent væk?

Som teenager spillede han trommer for jazzens største stjerner. Som ung brændte han sig ind i musikhistorien med 'Sjæl i flammer'. For Kasper Winding var det, man kalder et vidunderbarn.

 Foto: Jens Dresling

Gammelbamsen og Boksebamsen vil genrejse dansk boksning med sværvægtere

Og boksningen skal vende tilbage til KB-Hallen, når den genopbygges, siger Mogens Palle, der arbejder tæt sammen med Brian Nielsen

Arketypen. Skuespilleren Kirsten Dunst blev i filmen 'Elizabethtown', som billedet stammer fra, den første i filmhistorien, som fik titel 'Manic Pixie Drem Girl'. Foto: Damian Dovarganes/AP (arkivfoto)/AP

Drømmen om den sjove, lidt skøre, ikke krævende kæreste lever på film

Begrebet Manic Pixie Dream Girl er optaget i Oxford Dictionary. Hun er en smuk og sjov pige, der kun er til for at hjælpe manden ud af hans depression.

 Foto: Michael S. Green/AP Photo

Gode råd til præsidentkandidater: Vær raske. Fald ikke

Op gennem historien har flere amerikanske præsidenter og præsidentkandidater sloges med dårligt helbred. Det er ikke noget, de har reklameret med.

 Foto: ALS ROALD

Sket i ugen: Åh-åh Karina, du har Liberal Alliance med dig!

Ole Rasmussen ser tilbage på den seneste uge.

 Foto: Mads Nissen

Scavenius-forfatter: »Hvis nogen har et problem med at læse om sex, må de bare lukke øjnene på de sider«

Forfatter Birgithe Kosovic er på vej med et romanportræt af Erik Scavenius, en af danmarkshistoriens mest forhadte personer. Læseren er helt tæt på alle aspekter af hovedpersonens liv. I det ene øjeblik til regeringsmøde. I det næste helt nede i hans underbukser. Men hvorfor?

 Foto: Jacob Ehrbahn

Richter har taget sin politiske benzin med sig

Den tyske maler Daniel Richter åbner i dag udstillingen 'Lonely Old Slogans' på Louisiana. Hans ophav på den yderste venstrefløj behøver man ikke grave dybt efter.

Armadillo. Ved den fremskudte base Armadillo I Helmand, Afghanistan, kæmpede danske soldater i over to år mod lokale opiumsbaroner, stridende klaner og Taleban. Med den prisbelønnede dokumentarfilm ’Armadillo’ fik danskerne for første gang indblik i de hårde kampe. Danskerne trak sig tilbage fra basen, og området er nu igen kontrolleret af Taleban. Arkivfoto: Lars Skree Foto: LARS SKREE

Jagten på den robuste kriger

Tænk positivt, soldat! Siden Vietnam er krig blevet opfattet som traumatiserende, men nu skal træning skabe en stærk og robust psyke hos soldaten.

 Foto: Stine Bidstrup

Søn af forfatterens far

I sin erindringsbog har den verdenskendte forfatter John le Carré viet et kapitel til sin far, storcharmøren og storsvindleren Ronnie Cornwell. Her er et uddrag.

 Foto: Per Folkver

Jonathan Safran Foer: »Jeg har ikke haft noget at skrive om før nu«

I 2014 blev det forfatterparret Jonathan Safran Foer og Nicole Krauss skilt. Efter 11 års romanpause har Foer nu skrevet 650 sider en familie, der går i opløsning.

 Foto: ALS ROALD

Sket i ugen: På vej til Løkkeland

Ole Rasmussen ser tilbage på den seneste uge.

 Foto: Finn Frandsen

Den snavsede rengøring

Tidligere chefer står frem og fortæller om slavelignende forhold, østeuropæiske kriminelle netværk og magtkampe i Danmarks næststørste rengøringsfirma.

Omvendte malerier. I 1969 vender Georg Baselitz første gang motiver på hovedet. Et af de første værker hedder ’Skoven på hovedet’. Her sidder Baselitz i sit nuværende atelier 47 år senere. Foto: Peter Knaup

»Før var alle gode kunstnere dårlige for mig, fordi de var i vejen«

Han har levet i to totalitære Tysklande, og han kan stadig ikke forsone sig med sit fædreland. Men ellers går det strygende for Georg Baselitz: Han har fået styr på misundelsen og ligger stadig på knæ og maler de værker, der går for millioner af kroner. I dag åbner en udstilling på Museum Jorn af nogle ting fra lageret, han vil afprøve på danskerne. For vi er så oplyste og dannede, har han hørt fra sin ven Per Kirkeby.

STUDIETID. Rapperen Vigsø og producer og DJ Noize har arbejdet tæt sammen om den håndfuld sange, som de selv har udgivet med titlen ’Under Overfladen’. Det er rap fra et kvindeligt perspektiv; noget, der ikke har været så meget af i Danmark. Indtil nu. Foto: Miriam Dalsgaard

»Kom an med jeres sexisme og dumme spørgsmål«

Rapperen Anna Vigsø har i årevis stillet op til verbale øretæver i den verbale macho-kampsport battlerap. Nu udgiver hun et morbidt, ulækkert og ganske kinky

 Foto: Maud Lervik

Kan kvinder ikke være sjove?

Lige nu hylder Zulu Comedy Festival dansk komik. Det betyder, at landets scener er fyldt med komikere og punchlines, men mindre end en fjerdedel af de optrædende er kvinder.

 Foto: Thomas Thorhauge

Tv-kultur ophøjer børnelokker-lokkeren i skikkelse af den overmoralske journalist

Hvad er den nemmeste vej til folkelig opbakning og heltestatus? At jagte og ydmyge de klamme svin, der vil kneppe vores unge døtre.

3 dage med Anders Samuelsen: »Det vælter ind med pressehenvendelser«

Anders Samuelsen fortæller her om de tre dage i denne uge, da hele Mediedanmark ventede på, at han skulle forholde sig til regeringens 2025-plan.

 Foto: Peter Hove Olesen

Er vi danskere bange for ruiner?

I nogle lande får huse lov at stå og falde sammen, indtil naturen har taget dem tilbage. I Danmark river vi straks ned.

 Foto: IVAN RIORDAN BOLL

Amager Bakke reddes - i første omgang

Men om løsningen kan bære ud over 2020 er højst uklart.

 Foto: Stephanie Füssenich

Journalisterne bag Panama Papers: »Vi ved stadig ikke, hvem kilden er«

To tyske journalister opruller den dramatiske historie i ny bog.

 Foto: Jacob Ehrbahn

»Sverige er præcis som resten af Europa ved at gå ad helvede til«

Det er 50 år siden, Maj Sjöwall og Per Wahlöös første samfundskritiske krimi om Martin Beck og hans kolleger udkom på dansk. Vi har besøgt hende på Hven.

 Foto: ESA

Tarmudrensning er et mindre glorværdigt øjeblik i en astronauts liv

I ny bog fortæller Andreas Mogensen om sin 10 dage lange rumrejse: om kunsten at ramme toilettet og om ikke at svæve ud af soveposen. Læs uddrag her.

 Foto: Roald Als

Sket i Ugen: En meget travl mand

Ole Rasmussen ser tilbage på den seneste uge.

 Foto: Jordan Strauss (arkivfoto)/AP

Amy Schumer om sit røvgevir: »Jeg bærer mine fejl som æresmedaljer«

På fredag optræder Amy Schumer i Forum. I et interview med Politiken fortæller hun, hvorfor feminisme skal sniges ind ligesom gulerødder.

Hvad er den mest interessante samtale, du har haft i sommer?

100 isbjørne, en smuk gammel Mercedes og Luthers arbejdsetik. Seks mennesker fortæller om sommerens bedste samtaler.

Den første udstilling i Claus Andersens nye galleri i Amaliegade er med Kirstine Roepstorff. De to gik på Kunstakademiet samtidig og havde for et par årtier siden deres første udstilling sammen på Nørrebro. Foto: Miriam Dalsgaard

Hvor er den fedeste kunst?

Kunstgallerierne i København plejer at give et hint om, hvor de fede ting sker. Først Bredgade, Islands Brygge, Kødbyen, Carlsberg, Nordvest. Hvor er det nu?

 Foto: Tessa Ormenyi/AP

Voldtægtsoffer: Alt inde i mig blev stille. Jeg har stadig ikke ord for den følelse

En ung kvindes beretning om en voldtægt på Stanford University har udløst et ramaskrig i USA. Aldrig før har man set eller hørt så indgående - og hårrejsende - en beskrivelse af et seksuelt overgreb.

 Foto: Joachim Adrian

Danskerne var ikke bedre end andre lande, der deltog i slavehandlen

Vi er som nation gået for let hen over vores fortid som slaveejere – en fortid, der kan lære os om menneskets iboende kynisme og om nødvendigheden af empati. Det mener Mich Vraa, hvis historiske roman, 'Haabet', om den tidligere koloni Dansk Vestindien udkommer i morgen.

 Foto: Jacob Ehrbahn

Den sidste pille i medicinskabet

Det moderne menneske vil være i kontrol, og derfor er det en fiasko at være dødeligt syg, mener hospitalspræst Lotte Blicher Mørk.

 Foto: Nanna Kreutzmann

Nationaløkonomiens ansigt forblev aktiv til det sidste

Erik Hoffmeyer, som døde i dag, var direktør for Nationalbanken igennem tre årtier med valutakriser, oliekriser og underskud på betalingsbalancen.

 Foto: Renata Brito/AP

Rios fattige får ikke den lovede ’sociale arv’

Da Rio vandt værtskabet, lovede arrangørerne at holde budgetterne i ro og efterlade en varig »social arv« til byens borgere. I aften rundes legene af.

 Foto: TW JLW

Vor tids Einstein er på vej ud i rummet

Stephen Hawking, der bejler til en nobelpris for sin udforskning af universets sorte huller, er i Danmark. Fysikeren med robotstemmen skal deltage i et videnskabeligt symposium og holde et populærvidenskabeligt foredrag i en udsolgt koncertsal.

 Foto: Jens Dresling

Mangel på velsmag får raske mennesker til at overspise

Forskning i umami kan forhindre både fedme og spisevægring, fortæller forsker.

Sket i ugen: Nationens ære reddet

Ole Rasmussen ser tilbage på en uge, hvor Anonyme Atleter sikrede Danmark en gedigen medaljehøst, imens nationens ungdom igen markerede sig som nogle af verdens førende drukkenbolte, badedragter blev forbudt i Frankrig, og en dansk kvinde skiftede nationalitet uden at ane det selv.

Tegning: Sine Jensen

Jakob Ejersbo før sin død: »Når jeg bliver rask, skal det være slut med at skrive«

Biografien 'Jakob var her' af Rune Skyum-Nielsen rekonstruerer forfatterens rodløse liv gennem en broget flok fortællere, der skiftes til at holde kameraet på Ejersbo. Her følger et uddrag af kapitlet 'Vingeskudt'.

 Foto: Ivan Riordan Boll

Signe Molde - ekspert i ulideligt pinlige situationer

Signe Molde kan kunsten at holde masken. Uanset om det er statsministeren, politiet eller andre af samfundets autoriteter, hun står overfor.

 Foto: PETER HOVE OLESEN

Kunstnerduo: Kom på cruise med bådflygtninge i Københavns Havn

Fra i dag kan man tage en sejltur med en flygtningebåd styret af mennesker, der selv har taget turen over Middelhavet.

 Foto: Rebecca Blackwell

Er Simone Biles et virkeligt menneske?

Et fænomen flyver gennem international gymnastik og sprænger rammerne for det menneskeligt mulige. Den 19-årige amerikaner har flyttet sin sport til nye højder.

Fotomontage. tegning J. Schwaner. Foto Rune Pedersen Foto: Fotomontage. tegning J. Schwaner. Foto Rune Pedersen

Mig, mig, mig: Aftenskoler er blevet en finslibning af vores selvbillede

Engang handlede det om hård faglighed og almen dannelse, mens vi i dag pudser vores image med yoga og foodstyling.

 Foto: Jeffrey Phelps/AP

Krudttønden er eksploderet i USA's mest raceopdelte by

Tag med til det urolige Milwaukee. Det er »det værste sted i USA at være sort«.

 Foto: Rune Pedersen

Jagten på at forstå vores nydelsesfulde hjerne

Måske kan strøm eller musik få den syge hjerne tilbage på sporet igen, spår professor Morten Kringelbach.

 Foto: Erik Gleie

Det store løbeparadoks

Aldrig har så mange mennesker løbet i Danmark. Alligevel er herreeliten i dansk langdistanceløb betydelig langsommere end for 30 år siden.

 Foto: Roald Als

Sket i ugen: Forlænget spildtid

Ole Rasmussen ser tilbage på ugen.

Genrejsning. I 2005 blev den offentlige trafik i London ramt af et terrorangreb, der dræbte 52 mennesker. Foto: Peter Sinnbeck

Modsat i Frankrig slog terrorfrygten aldrig rod i Storbritannien

Terroren har fået Frankrig til at lukke sig om sig selv. Men på den anden side af kanalen har briterne formået at holde frygten nede.

 Foto: Polfoto (Arkiv)

1960 Rom: Sølvmedaljen blev skabt af Onkel Børge

Teknikeren og vidunderbarnet Tommy Troelsen var nær bukket under af den fysiske træning, som blev introduceret i 1960’erne. Men han klarede det.

 Foto: JACOB EHRBAHN

»Jeg vil helst kalde mig nabo. Eller ven«

Det fedeste i verden ville være, hvis nogle, der stemmer på Dansk Folkeparti, går ind i Venligboerne, siger Freja Sjørvad.

Jesper Bank (tv.), her sammen med gasterne Henrik Blakskjær og Thomas Jacobsen, lærte med tiden at lukke alt andet end konkurrencen ude, indtil medaljerne hang om halsen. Arkivfoto: Jens Dresling Foto: Jens Dresling

Jesper Bank gik fra fiasko til dobbelt guld

2000 Sydney. Sejleren Jesper Banks første og pinlige møde med OL ændrede hans syn på sporten: Nu var det seriøst.

 Foto: Matthew Orselli

Guderne hænger stadig ved

Med blodige familiekrønike fortæller Chigozie Obioma , hvorfor Nigeria ikke gør fremskridt.

 Foto: Mogens Berger

Bondeknøsen, der blev en fantastisk olympianer

1972 München. Fire OL-deltagelser, tre medaljer af alle slags, verdensmester – og en helt usædvanlig karriere for den østjyske cykelknægt, hvis triumf ved OL i München blev overskygget af en terrormassakre.

 Foto: Torben Stroyer

Da Fede-Brian blev en stjerne

OL 1992 Barcelona. Den farverige bokser tog Idrætsdanmark med storm.

 Foto: Manu Fernandez/AP Photo

Tidligere pizzabud står bag verdens største fodboldhandel

Mino Raiola er fodboldverdenens trinde enfant terrible. Hvad er hemmeligheden bag hans succes?

 Foto: ERIK PETERSEN

1964 Tokyo: De skabte myten om guldfireren

1964 Tokyo. Da en skibsbygger, en vvs'er, en rørlægger og en arkitektstuderende satte sig i samme robåd, skabtes verdens stærkeste firer uden styrmand.

 Foto: Jens Dresling

1948 London: Læreren, der løb fra alle eleverne

Sønderjyden Hilde Nissen var fløjdamen, da de danske atleter i rødt og hvidt marcherede ind på Wembley Stadium til de lege, der skulle blive de mest succesrige i vort lille lands olympiske historie.

 Foto: Cicilie S. Andersen

»Det eneste, der må være gammelt, er antikviteter og rødvin. Ellers er ’gammel’ jo et skældsord«

Da hun for nogle år siden skulle finde en kæreste, løj hun sig 20 år yngre på et datingsite. Men i dag praler 90-årige Maria Marcus nærmest med sin alder. Og ser stort på bemærkninger om, at hun skulle være for gammel til sex.

 Foto: Cicilie S. Andersen

»Det eneste min rolle har til fælles med Aragorn er at jeg også her har skæg og bliver fulgt rundt i skoven af små mennesker«

Maler, digter, fotograf ... og måske også i virkeligheden den barfodshippie, som Viggo Mortensen spiller i filmen 'Captain Fantastic'.

 Foto: Ivan Riordan Boll

2450 Sydhavn: Sydhavnens lorterende er også en guldkyst

Grimt og smukt. Ingen husleje, ingen el, intet vand. Mænd, der ligner kamphunde og kamphunde, der lyder som grizzlybjørne. Reportage fra et fristed.

 Foto: Roald Als

Sket i ugen: Cirkus Danmark

Nils Thorsen ser tilbage på en uge, der var én lang indånding.

Ved hjemkomsten fra OL i 1948 omringes Greta Andersen af journalister på skibet ’Kronprins Frederik’. Arkivfoto: Polfoto Foto: Polfoto (Arkiv)

1948 London: Den danske favorit blev reddet fra at drukne

Svømmestjernen Greta Andersen besvimede pludselig under sin favoritdistance.

 Foto: Ivan Riordan Boll

»Du kan se på blomster, men du kan sgu ikke tale med dem. Det er der Lovestorm skal videre. Og det er derfor vi kalder det her for en tænketank«

En båd sejler lige nu rundt om Lolland-Falster som led i en kunstfestival, der skal brande de to øer som andet end noget trøstesløst.

 Foto: CHARLES DHARAPAK/AP

Obama havde ikke en chance for at hindre sambasejren i Bella Center

København var rammen, da OL 2016 havnede i Rio de Janeiro. Politiken har rekonstrueret spillet bag kulisserne.

 Foto: Melissa Kühn Hjerrild

»Jeg har mistet min mand, jeg har mistet min bror, min mor og min far, alle mulige venner«

Patti Smiths har skrevet en bog om at være næsten 70 år. Om at bo alene med sine katte og at overleve sine venner. Men glæden er altid større end melankolien.

 Foto: Anne-Marie Steen Petersen

»At blive syg og svækket er ikke at fejle. At dø er ikke en fiasko«

Selv om vi lever længere og længere, er alderdommen stadig kort. For i dag forventes vi at opføre os ungt til det sidste, siger forsker i sund aldring.

Sydhavnskvinder. Politiken møder mødregruppeveninderne Cathrine Zebbelin (tv.) og Tatiana Priege (th.) på Mozarts Plads, det gamle Sydhavnens hjerte. Begge kvinder bor i den gamle del af bydelen og kappes nærmest om at give det gamle, fattige Sydhavn et godt skudsmål. Foto: Ivan Riordan Boll

2450 Sydhavn: »Det er altså fedt, at ens bagerdame kender ens frisure«

Der er himmelvid forskel på Anker Jørgensens gæve gamle Sydhavnen og det nye med de dyre boliger ved vandet. Har beboerne andet til fælles end postnummeret?

 Foto: Nick Poulis

»Tv er ikke nogen gimmick. Og hvis du tror det, taber du igen«

Roger Ailes, manden bag Fox News, kender sine tv-seere, og han har ført flere præsidenter til magten. Nu er han faldet for anklager om seksuel chikane.

 Foto: Carsten Andreasen

68-generationen er udsat - deres viden forældes hurtigt og deres børn skylder dem intet

At ældre mennesker nød større respekt i gamle dage, er lidt af en myte.

 Foto: Felipe Dana

Man kunne smugle en atombombe ind

Til OL i Rio ventes 2 mio. mennesker at komme via den nyrenoverede Tom Jobim-lufthavn. Men bag det skinnende ydre gemmer der sig en korrupt virkelighed.

 Foto: Tage Christensen Jacob Maarbjerg

Hun blev nazisternes glansbillede: »Jeg ville bare svømme«

Ragnhild Hveger var århundredets idrætsnavn i Danmark. Men hun blev også brugt i nazisternes propaganda. Var hun bare naiv?

 Foto: ALS ROALD

Sket i ugen: En pause fra muslimer

Rasmus Bech ser tilbage på ugen, der gik.

Talentjagt. Et nyt hold af unge talenter har indtaget KarriereKanonen. Ud af 1.579 ansøgere er kun syv bands gået videre til finalen. Foto: Joachim Adrian.

På kanten af gennembruddet

Talentforløbet KarriereKanonen har været med til at opdyrke nogle af landets største musiknavne, blandt andre Minds of 99. Politiken har fulgt en af årets deltagere for at se, hvordan man skaber flyvefærdige talenter i musikbranchen anno 2016.

fremtidskif Han er 23, men skal allerede synge Tamino i 'Tryllefløjten' ved Statsoperaen i Wien til vinter. Man forventer, at norske Bror Magnus Tødenes står allerforrest i morgendagens konkurrence om at være sin generations største tenor. Foto: Peter Hove Olesen

23-årig tenor: »De må jo maskere mig, så det bliver troværdigt«

Den unge nordmand Bror Magnus Tødenes optræder tre gange i København i løbet af ugen.

 Foto: DALSGAARD MIRIAM

Når jeg ser mig selv i spejlet: Hold da kæft! Jeg vil ikke have det ansigt

Med alderen bliver man gennemsigtig for de yngre generationer, siger journalisten, forfatteren og kritikeren Bettina Heltberg.

 Foto: Aslak Kellka

Sproget sladrer om, at det at blive gammel har et dårligt ry i samfundet

Nye positive omskrivninger af den sidste del af livet har det med at forsvinde igen.

 Foto: Peter Hove Olesen

Fri fantasi med det yderste af neglene

'Bogen om alt' er fuld af kulturelle referencer for de mellemstore børn.

 Foto: JEAN REVILLARD / REZO/AP

Jorden rundt på 23 døgn uden en dråbe brændstof flytter grænser for solenergi

Et ultralet fly drevet af solceller har fuldført en jordomflyvning, der pressede teknologien til det yderste.

 Foto: Ivan Riordan Boll

I dag er jeg ikke bange for at styre

Marianna Shirinyan, der er født i Armenien, men bor i København, var opdraget som akkompagnatøren i skyggen, men begyndte langsomt at stortrives midt på scenen som solisten. I denne uge giver hun tre koncerter i København.

 Foto: Ivan Riordan Boll

Der er virkelig meget kedsomhed i alderdommen

Alderdommen er overvældende, fortæller 89-årige Frederik Dessau.

Danmark har glemt sin første olympiske guldvinder

Her er historien om Viggo Jensen, som rejste til De Olympiske Lege i Athen i 1896 sammen med to kammerater og vandt konkurrencen i vægtløftning efter en dramatisk dyst mod briten Launceston Elliot. I dag har Danmark glemt sin første olympiske mester.

 Foto: Joachim Adrian

Dronningen er færdig med en helt særlig opgave

For snart to år siden bestilte slotskirken i Wittenberg et nyt alter-forhæng hos dronning Margrethe. Nu, flere hundrede timer senere er opgaven løst

 Foto: Roald Als

Sket i ugen: Kuppenes højsæson

Rasmus Bech ser tilbage på en uge, hvor det blev tid til gode sommerkup.

 Foto: Erik Gleie

I Danmark er der ingen prestige i at være gammel

Mange fortsætter voksenlivet længe efter pensionsalderen. Og vi bruger en stadig større del af livet som seniorer med penge. Så hvorfor har alderdom ingen status?

 Foto: Ivan Boll Riordan

Marx er hot, men Hitler hitter også

I en sidegade i København sælges førsteudgaver for hele og halve millioner.

 Foto: Cicilie S. Andersen

Til folkkoncert på 1. sal th.

Ideen er, at private kan invitere artister og gæster indenfor til stuekoncerter.

 Foto: Michal Krumhanzl/AP/Rasmus Vendrup

Nævn for Guds skyld ikke krigen!

Ennio Morricone, den 87 år gamle italienske filmkomponist, veteranen over dem alle, er på vej til København, men Politiken mødte Maestro i hans eget palads i Rom. Og jo, der var enkelte regler, der skulle overholdes ...

 Foto: Lise Mogensen

Hvornår skal fortrolige oplysninger ud til offentligheden?

Henrik Qvortrup påstår, at han i håndteringen af tys-tys-kilden ikke har opført sig anderledes, end andre medieledere i landet gør. Vi har spurgt dem, om det passer.

 Foto: Andres Kudacki

Det nye amerikanske opbrud

De seneste drab på politifolk og sorte i politiets varetægt er symptomer på et samfund i opbrud, skriver Politikens USA-korrespondent i en personlig beretning.

 Foto: Miriam Dalsgaard

Efter flugten: »Hvis bare jeg kunne få lov til at sove én nat mere under det træ, ville jeg være lykkelig«

Politiken har fået uhindret adgang til de uledsagede mindreårige flygtninge på Børnecenter Østrup.

Sket i ugen: NIX PILLE PÅ GRØN STUE

Ole Rasmussen beretter om den seneste uges hændelser.

 Foto: Boris Roessler

Vild natur? Det er noget, vi mennesker laver

Folk verden over vil forbyde zoologiske haver, give menneskerettigheder til chimpanser og forhindre drab som på giraffen Marius. Danskerne ser mere pragmatisk på tingene - natur og dyr er noget, mennesker forvalter.

 Foto: Claus Bonnerup

Mytisk tinde er amputeret, men den er stadig skræmmende skrap

Rytterne skal i dag prøve kræfter med Mont Ventoux, der blev verdensberømt i 1967, da den engelske verdensmester Tom Simpson kollapsede og døde.

Tarzan, sexgud eller frelser

I de 98 år Tarzan har fandtes på film, har hans roller i vore indre landskaber ændret sig, siden en minearbejder stor som et skur spillede ham i 1918.

 Foto: Kirsty Wigglesworth

10 Downing Street: Churchill kaldte det et spinkelt og vakkelvornt hus

I dag rykker Theresa May ind på en af verdens mest berømte adresser.

Debatten om omskæring af drengebørn vækker jødehadet til live

Facebook: Flere skriver, at det er ærgerligt, at Hitler ikke fik bugt med flere jøder.

 Foto: Thomas Borberg

»Jeg håber og tror på, at vi har fået taget et opgør med det der rød og blå blok«

Morten Østergaard har ét overskyggende mål for Danmark 2025: At vi skal arbejde længere. Kun sådan bliver der råd til de ting, den radikale leder vil.

 Foto: Miriam Dalsgaard

Vi elsker vores excentrikere - og nyder deres fald

I mandags døde debattøren Mads Holger 38 år gammel. En mand, der med sin omvendte ordstilling og slangeskindsstøvler træder ind i en lang tradition for danske excentrikere.

 Foto: Finn Frandsen

Det hjælper ikke at være bange, de skal ikke styre vores liv, de skal ikke vinde

Politiken sætter fokus på, hvordan det er at være jøde i Danmark i dag. Tag med rundt blandt mere eller mindre ortodokse i København.

 Foto: Roald Als

Sket i ugen. Så går det sydpå igen

Tag med Ole Rasmussen, når han gør status.

 Foto: Cicilie S. Andersen

»Der er aldrig før kommet et band ud af Haderslev - eller Tinglev for den sags skyld«

På førstesalen af en gammel kirkekro i Sønderjylland har Timo Andersen skrevet tolv sange om ulykkelig kærlighed i Udkantsdanmark.

 Foto: Mogens Flindt

De tiltalte i Se og Hør-sagen risikerer seks års fængsel

Otte mennesker skal for retten i danmarkshistoriens største medieskandale.

 Foto: Kaspar Låftgaard

Standardbyggeri skal erstatte unik arkitektur i København

Alle børnehaver og skoler i hovedstaden skal de næste fire år bygges af et hold entreprenører og arkitekter.

 Foto: Anne-Marie Steen Petersen

Føljetonromanen er vendt tilbage - fortsættelse følger ...

Den gamle føljetonroman har fået nyt liv i den digitale tidsalder. Især som lydbog. Forlag og forfattere afprøver genren, som nogle elsker højt, mens andre irriteres over, at de ikke kan spole frem til næste afsnit og få resten ... nu, nu, nu.

 Foto: Joachim Adrian

Hun har afkodet hieroglyfferne

Først nu er eksperter ved at afsløre, hvad der står i Københavns Universitets unikke papyrussamling.

Tiden er kommet til at bygge Fort Europa

Europas velfærdssamfund kan ikke klare folkevandringen, siger professor.

 Foto: Jacob Erhbahn

Tysk historiker: En mur er ingen løsning

Europa kan ikke isolere sig fra verden som en gammelmandsghetto, siger Philipp Blom. Vi skal hellere bruge energien på at omstille vores samfund, mens tid er.

 Foto: Peter Hove Olesen

Hvorfor skulle André dø?

En desperat mor afleverede en sen aften sin psykisk syge søn, André, til lægerne i Bispebjerg. Han ville begå selvmord. Næste dag udskrev hospitalet ham. Få timer senere gik André 80 meter op i tårnet på Vor Frelsers Kirke. Og sprang.

 Foto: Roald Als

Sket i ugen. Med armene i vejret

Ole Rasmussen ser tilbage på ugen, der gik.

 Foto: Miriam Dalsgaard

»Du DØR, hvis du hele tiden skal have det så professionelt«

MØ er blevet en international stjerne. Hun var endt til tælling af udmattelse, og hun er kommet til at pisse baglandet på venstrefløjen af ved at spille i Israel.
Midt i det hele har en notorisk jasiger været nødt til at lære at sige nej.

 Foto: Cicilie S. Andersen

EU splitter familier i Storbritannien

På universitet i Falmouth føler de studerende, at deres fremtid er taget fra dem. Nogle taler ikke med deres familier. Men andre i byen er mere positive.

 Foto: STEEN PETERSEN ANNE-MARIE

Der er kamp om det sande folk

Populister i Europa har en ubehagelig tendens til at begrænse forskellen på holdninger i vores demokratier, siger samfundsforsker Jan-Werner Müller.

 Foto: Melissa Hjerrild

Container-lydstudie giver udsatte unge en stemme

I løbet af foråret har et transportabelt lydstudie hjulpet udsatte unge i Danmark med at indspille deres egen musik. Lige nu kan man opleve resultatet på Roskilde Festival.

 Foto: Heine Pedersen

Hierarkiet: Stjerne eller vandbærer

Cykelsportens hierarki er stramt. Alle kender deres plads, og det er stjernen, der skal arbejdes for. Men talent og tilfældigheder kan ofte bane vejen for en hjælperytter med ambitioner. Det fremgår af dette kapitel fra den nye bog ’Sort kaffe og hvide sokker’, hvor flere af 80’ernes og 90’ernes store ryttere fortæller om livet på landevejen.

 Foto: Miriam Dalsgaard

Interview: »Var Glistrup lykkedes med sin politik, var der ikke behov for Nye Borgerlige«

Med et partiprogam, der minder om Fremskridtspartiets, stormer Nye Borgerlige og partiformand Pernille Vermund frem.

 Foto: Roald Als

Sket i ugen: Og så skred de bare!

Ole Rasmussen ser tilbage på en uge, hvor nogen skred - og andre blev siddende

 Foto: Dominic Lipinski

Det er ikke farligt at være transvestit, det er farligt at holde det hemmeligt

At gå i dametøj har givet kunstneren Grayson Perry en forståelse af, hvordan det er at være... mand.

 Foto: Alastair Grant/AP

Lucky Dave gamblede og tabte

Han gamblede med Europa for at få ro i sit eget parti, og nu smider han EU og måske Skotland væk.

 Foto: Polfoto

Den sorte svane spiller på sidste riff

Fire frusterede bluesmusikere så en plakat for filmen 'Black Sabbath'. På lørdag er metal-foregangsmændene hovednavn på Copenhell.

 Foto: Camilla Stockmann

Spanierne er vilde med vores vikinger på deres helt egen måde

De har glemt en Trelleborg på landkortet, dronningens kjole er ikke dronningens, og muligvis har nogen tænkt sig at brænde Jellingstenen.

 Foto: Mette Dreyer

Forelskelse og Fodbold

Linda Boström Knausgård skriver om kærlighed. Om begyndelser og slutrunder. Om spillet og kampen. Og når det er forbi – hvad så?

 Foto: Finn Frandsen

Manden, der førte os ind i EF: »Ingen forstår længere, hvor vigtig England var for os«

Jens Otto Krags højre hånd og pennefører på Danmarks indmeldelse i EF er bekymret for Europa. Hvis briterne stemmer sig ud af EU, kan årtiers arbejde være spildt, mener han.

 Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Ja, det er bøller, men det er vores bøller

Russiske hooligans har for alvor vist sig frem under EM. På hjemmebane bliver de taget i forsvar, også af politikeren Igor Lebedev. Men han benægter, at der skulle være en symbiose mellem den russiske statsmagt og fodboldbøllerne.

 Foto: Janus Engel

»Hvis det går i opløsning, vil vi sidde tilbage med denne sørgelige lille bagdel af en gruppe mennesker«

Den britiske oscarvinder James Marsh frygter, at det vil blive langt sværere at lave film, hvis Storbritannien stemmer nej til Europa.

 Foto: Finn Frandsen

»Verden er så forbundet nu, at du ikke kan afforbinde den«

Litteraturen krydser spor og landegrænser. Enhver forfatter er inspireret af forfattere i andre lande, siger Salman Rushdie, der beklager, at så mange briter tror, de kan vende ryggen til sammenvoksningen af alting.

 Foto: Cicilie S. Andersen

Thulesen Dahl: Et stort parti som DF skal også være klar til at gå i regering

Partiformand Kristian Thulesen Dahl forestiller sig et regeringssamarbejde med Venstre, men han understreger, at samarbejdet skal være ligeværdigt.

Dumdristighed. Den islandske nationalkarakter afspejler sig i dumdristighed, siger Einar Már Gudmundsson. »Der er en forventning om, at vi kan klare alt. Men den stemning kan også flyde over i massehysteri«. Foto: Peter Hove Olesen

Det farlige er, at vi tror på det

Island er ved at genopbygge sig selv efter finanskrakket i 2008.

 Foto: Joachim Adrian

Dansk Folkeparti har fået deres egen »lille Donald Trump-type«

Med EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth som frontfigur har DF anlagt en mere EU-skeptisk linje i forbindelse med den britiske folkeafstemning.

 Foto: MELISSA KÜHN HJERRILD

»Vi tog af sted for at få et los i røven, og det har vi fået«

To af Danmarks yngste jazzstjerner, rejste ud og indtog New Yorks jazzscene.

 Foto: Niels Christensen

Vestens homoseksuelle har aldrig haft det bedre

Homofobi er kommet på dagsordenen efter Orlando. Men i det vestlige mediebillede og i politik er homoseksuelle blevet accepteret.

Tegning: Jørn Villumsen Foto: Jørn Villumsen

Danmark ifølge fru Folkemøde

I morgen åbner Folkemødet - Danmarks største forsamlingshus.

 Foto: Gerald Herbert

Trump har taget tilløb til Det Hvide Hus i 30 år

Forretningsmanden, byggematadoren, playboyen og præsidentkandidaten Donald Trump runder de 70 i dag. Vi tegner et portræt.

Vi danskere are vælli vælli guud at English

Vi danskere er rigtig gode til engelsk. Og vores udtale er faktisk ligefrem sexet, siger amerikansk kommunikationskonsulent, som ikke desto mindre har skrevet en bog om alle de fejltagelser, vi begår, når vi taler og skriver på engelsk. Eller danglish.

 Foto: Jens Bjerrum Mørch

Perlekæde i granit skal sikre Christiansborg mod terror

Folketinget præsenterer en ny plan for terrorsikring af Christiansborg.

 Foto: Gerald Herbert

Manden, der ville tage Hitlers liv og forhindre verdenskrigen

Spillefilmen om den tyske attentatmand Georg Elsers forhør i hænderne på Gestapo og hans voldelige død, der får dansk premiere på torsdag, rekonstruerer nøje begivenhederne i november 1939, da Anden Verdenskrig var brudt ud, og et enkelt menneske forsøgte at ændre historien.

 Foto: Peter Hove Olesen

Mød Politikens nye chefredaktør: Journalist ved et tilfælde

I skolen var han adfærdsvanskelig, hed det sig. Og fordi hans far drak, følte Christian Jensen sig utryg derhjemme og søgte efter skoletid først ly på biblioteket. Senere blev avisruten hans helle. I den lokale redaktør i Grindsted fandt han »et mere stabilt farbillede«. Da han fik lov at skrive i avisen, flyttede han nærmest ind på redaktionen og blev journalist, før han blev voksen.

 Foto: Philip Ytournel

Sket i ugen: Klar til EM-braget

Ole Rasmussen skriver om de mest interessante ting fra ugen, der gik.

Fotomontage: Ole Gravesen. Foto: Sigrid Nygaard og Klavs Bo Christensen Foto: Sigrid Nygaard og Klavs Bo Christensen

Jensen eller Gade - det strengt forbudte spørgsmål i Venstre

Ingen taler højt om det, men under radaren er Venstres ledende kræfter i fuld gang med overvejelser om arvefølgen efter Lars Løkke Rasmussen.

 Foto: FRANDSEN FINN

De har det ikke godt på Christiansø. Nu gør de oprør

En stor del af øens 90 beboere vil smide administrator på porten.

 Foto: Jørn Villumsen

Hvad sker der lige for Frankrig?

Fredag begynder EM i fodbold i et land med oversvømmelser, strejker, terror-
trusler og strid om fransk identitet. Fodboldlandsholdet symboliserer det hele.

 Foto: Everyday

Du er smuk, må jeg filme dig?

Freja klipper en video om en ung fyr, der hverken føler sig som mand eller kvinde. Et andet sted optager en pige sig selv, mens hun har telefonsex med en ukendt mand. Samtidig forklarer en aktivist, hvorfor vipstjerter skider på hans sidespejl.

»Har vi et maleri med en mand fra Vejby, ville det jo heller ikke hedde ’Hvid mand’«

På det hollandske Rijksmuseum har man ændret ord som neger, muhamedaner og hottentot i 233 titler og beskrivelser.

 Foto: Finn Frandsen

Mikael Josephsen: Poesi er mindst lige så godt som alkohol

Mikael Josephsen, aktuel med digtsamlingen ’Knæk’, er alkoholiker og bosat i Svendborg, så han befinder sig i udkanten af det litterære miljø.

 Foto: Mathilde Bech

Egentlig ikke så Randerledes

Vittige typer har gjort nar af Randers og udråbt byen som hovedstad for Brian-stil. Vi tegner et portræt af et sted, som måske mest af alt er normalt.

 Foto: Roald Als

»Når jeg laver flotte mål på landsholdet, er jeg en helt. Når jeg spiller dårligt, er jeg bare en araber«

Verdensstjernen Karim Benzema anklager det franske fodboldforbund for racisme.

 Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Esther har det godt - men 80 km fra hende dør hiv-smittede

I slumkvarter i Ugandas hovedstad lever hiv-positive Esther Tibasiima, som Politiken har fulgt siden 2003, et normalt liv, trods relativ fattigdom.

 Foto: Jacob Ehrbahn

Syv døgn: Han fortæller, at gardehusarernes heste kan blive bange for en plakat med en klovn på. Jeg har aldrig hørt noget så fjollet

Cirkus Arenas turnéchef Klaus Jochumsen fik forstyrret både sin slankekur og sin cirkusturné, da Varde Kommune i den forløbne uge insisterede på, at Arenas plakater skulle pilles ned fra lygtepælene i Varde, inden dronningen kom på besøg.

 Foto: Simon Barber

Kald mig bare Nigel

Mød manden, der tvang David Cameron til at udskrive folkeafstemning om EU.

 Foto: Thomas Borberg

Magtspillet bag landets mange grundlove

I dag fejrer vi ikke kun én grundlov, nemlig den, der blev vedtaget i 1953.

Truslen mod den danske konge

I 1911 blev den danske konge Frederik VIII udsat for pengeafpresning og trusler på livet. Akterne er fundet blandt politiets uopklarede sager af Politimuseets direktør Frederik Strand. Det fremgår af dokumenterne, at en postmedarbejder fra Hadsten offentligt fik skylden - men intet havde med dødstruslerne at gøre.

 Foto: Library of Congress

Alle fortællingers hovedperson

I disse dage har endnu en ny film premiere om Robinson Crusoe, som kom til en øde ø og skabte sin egen verden. Alverdens tolkninger er blevet læst ind i romanen fra 1719. Her er fem helt forskellige bud.

Det er her i Kvanefjeldet ved den lille by lille by Narsaq, at der drømmes store drømme om uran. Foto: SOFIA BUSK

Tidligere sagde vi nej tak til atomkraft - nu skal Danmark sælge uran

Folketinget har banet vejen for, at Danmark kan sælge uran fra Grønland.

Fotograf Stefan Schmidlin Foto: Stefan Schmidlin

Kong Kunst kom forbi

Marc Spiegler er som global direktør for Art Basel-messerne en af kunstens mest magtfulde figurer. Og magt har kunstmesserne fået mere af. Men de har fået den af en ny overklasse, som har fokus på prisen og ikke har tid til at ose på gallerier, siger messedirektøren.

 Foto: Joel Ryan/AP/AP

»Der er et stort åbent sår i vores samfund«

På sjette årti laver Ken Loach film om de undertrykte, de udstødte og de oprørske.

Tegning: Roald Als Foto: Roald Als

Hackere lænser centralbank for over en halv milliard kroner

Cybertyveri. Rekordkup i Bangladesh - danske banker kan ikke garantere, at det samme ikke sker herhjemme.

 Foto: ALS ROALD

Carl Holst, DF's ældrebommert og evindelige trusler fra LA: Her er højdepunkterne fra folketingsåret

Folketinget holder i dag afslutningsdebat. Her er et tilbageblik på et usædvanligt folketingsår, der i dag når sin ende.

 Foto: Roald Als

De diskrete politiske pengeklubber

Grundfos-direktør kalder klubberne for »et sygdomstegn«. Læs et kapitel i bogen 'Skjulte penge', der afslører, hvordan partier får millioner af kroner.

 Foto: Jonas Olufson

Hvem af Margrethes børnebørn ender på overførselsindkomst?

Næste år bliver prins Nikolai myndig. Nu diskuterer politikerne, om kassen skal smækkes i. Selv Konservative overvejer at trække en streg i sandet.

 Foto: Roald Als

Tyveri ved højlys dag

Ole Rasmussen ser tilbage på ugen, der gik.

 Foto: Dermot Tatlow/Klara Karolines Fond

Da Stribe-Poul sendte Danmark på farvetrip

46 år efter at Poul Gernes udvandrede fra Louisiana i protest mod grundlægger Knud W. Jensen, tager det pæne museum i Nordsjælland ham nu til nåde.

 Foto: Ivan Riordan Boll

For mig er skræklitteratur en stor trøst

Mats Strandberg, hvis vampyrgyser 'Færgen' lige er udkommet på dansk, er sikker på, at skræklitteratur fungerer som lynafleder i usikre tider.

 Foto: HBO

De dør som aldrig før på tv

Tidligere var det uhørt, at sympatiske karakterer døde på tv, nu bliver selv de mest forsvarsløse og elskelige karakterer dræbt i serier som 'Game of Thrones'.

 Foto: Originalfoto: Lynne Sladky/AP

Fodbold-EM er ren krigsterapi

Som andre europæere digter vi danskere myter om vores landshold. Men Europa har også brugt EM til at bearbejde traumerne fra Anden Verdenskrig.

 Foto: Mathilde Bech

»Min ældste søn nægter at tale med mig, efter at jeg er taget af sted«

En gruppe syriske flygtninge sagsøger staten, fordi de først kan få familiesammenføring efter tre år. De er opfyldt af afsavn og afmagt, fortæller de.

 Foto: AP/ANONYMOUS/AP

De fem undtagelser i Champions League

På lørdag spilles finale. Fem gange har Champions League fået en uventet vinder.

 Foto: JUST LARS

Menstruationsblod skal ud af trusserne og ind i samtalen

En ny bog om menstruation vil gøre op med den skam, der i årtusinder har klæbet til menstruation.

 Foto: Cecil Stoughton

Et dumt svin, der gjorde gode ting

Præsident Lyndon B. Johnson var drevet af magtbegær, men han løftede millioner af amerikanere ud af fattigdommen.

 Foto: Peter Hove Olesen

Jagten på den gode ensomhed

Hvordan kan munke i Tibet leve 17 år i ensomhed og være lykkelige, når vi i Vesten gør alt for at bekæmpe ensomhed, som gør folk syge og depressive? Det besluttede professor i klinisk psykologi Peter Elsass sig for at undersøge.

 Foto: Peter Hove Olesen

En højreorienteret venstreorienteret

Karen Jespersen havde på linje med vestegnsborgmestrene ret i sin kritik af Socialdemokratiets udlændingepolitik, mener Henrik Sass Larsen.

Skattechefen, der måtte rense ud for at overleve

Alle pile pegede på skattemyndighedernes to topchefer, da ansvaret skulle placeres i det store tyveri af udbytteskat. Men så gik en flok vrede skattechefer til modangreb.

Det tyske slagskib ’Schleswig Holstein’, der her affyrer sine 28-centimeters kanoner, lå i forreste linje under Jyllandsslaget. Det fik selv en alvorlig træffer. I 1939 beskød ’Schleswig-Holstein’ den polske base Westerplatten ved Gdansk og indledte dermed Anden Verdenskrig. Foto: AP Foto: AP

Den dag, kejseren gav skolebørnene en fridag

100 år efter verdens største søslag, der fandt sted lige ud for den jyske vestkyst, indvies en mindepark i Thyborøn.

 Foto: Anders Rye Skjoldjensen

»I det her land er man flamboyant, hvis man er ked af, at man skal dø«

Musikeren Bisse bliver udråbt til sin generations mest spændende musiker. Selv kalder han sig Michael Strunges reinkarnation.

 Foto: Peter Hove Olesen

Nicolas Bros dagbog: »Jeg kan ikke sove, jeg bliver ved at tænke på hestene«

Konger, riddere, troldmænd og dronninger indtager skovens dybe stille ro, når 'Kong Arthur' får premiere i Ulvedalene på onsdag.

 Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Du må jo forstå, at jeg er fra fremtiden

Nicolas Winding Refn er i hovedkonkurrencen i Cannes med 'The Neon Demon'. Har den store, gode smag endelig omfavnet den danske instruktør, der sagde nej til Filmskolen i Danmark og har fået størst anerkendelse for sit talent i udlandet?

 Foto: Ivan Riordan Boll

»Man må ikke slå børn i Danmark - det er strengt forbudt. Og børn må ikke købe cigaretter«

Politiken var med, da et nyt hold kursister i januar begyndte på Højskolen på Kalø. Størstedelen af dem har flygtningebaggrund. Nu er vi tilbage for at høre, hvad de har fået ud af opholdet.

 Foto: THOMAS KIENZLE/AP

Steven Gerrards største øjeblik var finalen i Istanbul

Boguddrag. Når Liverpool i aften spiller finale, vækker det minder om dramaet i 2005.

 Foto: Mads Nissen

Unge kvinder er Sierra Leones fremtid

Madinatu Conteh er 22 år og færdiguddannet sygeplejerske i Sierra Leone. Sammen med sine kollegaer skal hun 'fylde hullerne ud' for de hundredvis af sundhedsarbejdere, der døde som de første under Vestafrikas ebolaepidemi.

 Foto: Thibault Camus

Megastjerne med vagtsomme øjne

I den første uge af filmfestivalen i Cannes har opmærksomheden samlet sig om megastjernen med de vagtsomme øjne.

 Foto: Peter Hove Olesen

Dom over shaman og hans jungledrik

Første dansker er idømt straf for at importere psykedelisk planteblanding.

 Foto: Jaroslav Ozana

Verden er mere stille. Det er bedre, synes du ikke?

Minimalismens gamle provo, newyorkeren Philip Glass, hører ikke så godt længere, men han husker som en ørn, også hvorfor han aldrig røg på bølgen med bevidsthedsudvidende stoffer. Og så besøger han Danmark i næste uge.

 Foto: Magnus Wennman

Røde partier i Norden knækker halsen under ansvarets åg

Der gik årtier, før SF første gang prøvede kræfter med regeringsmagten. Samtidig har Sosialistisk Venstreparti og Miljöpartiet eksperimenteret med den ultimative magt i Norge og Sverige. Alle tre steder har mødet med magten været barsk.

Anders Foghs åndelige fader var stalinist

Historien om den kommunistiske advokat Carl Madsen er så usandsynlig, at man skulle tro, den var løgn. Men det er den ikke.

 Foto: ALS ROALD

Sket i ugen: Vi flyver endnu højere

Ole Rasmussen skriver om den seneste uges begivenheder.

 Foto: Philip Ytournel

»Døden er blevet lidt flov eller pinlig, så vi vil helst gemme den væk«

De gamle romere og Steve Jobs forstod det: Døden er vigtig.

 Foto: Nordisk Film/Al Medina

Ud af mørket

10 år tog det Omar Shargawi at færdiggøre sin mest personlige film 'Al Medina'. Næsten lige så længe har filminstruktøren nedprioriteret sig selv og sine allernærmeste for at få bugt med den.